URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2021, 19:15

Oradea ieri, Oradea azi: O clădire care a stat 120 de ani doar în folosul copiilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1900. Pentru nevoiaşi

Clădirea cu un etaj de pe strada Mihai Eminescu 28, colţ cu strada Nicolae Iorga, a avut, de-a lungul a 120 de ani, mai multe destinaţii, toate în legătură cu copiii. Proiectat de arhitectul Sztarill Ferenc şi ridicat în anul 1900, imobilul a fost destinat Institutului "Szent László", care îngrijea bătrâni şi copii.

Aflat sub conducerea călugăriţelor Ordinului Sf. Vincenţiu, institutul funcţionase încă din 1887 într-o clădire vecină, care către finalul secolului devenise neîncăpătoare. Având o arhitectură neoclasică, clădirea se remarcă prin arcadele ferestrelor parterului, precum şi prin arcadele, coloanele şi micul fronton aflate deasupra intrării principale.

Conform obişnuinţei, în curtea internatului a fost construită o capelă. Stilul arhitectural este cel gotic, remarcabil prin contraforţi, ancadramentele ferestrelor, rozeta de deasupra intrării şi turnul cu fleşă.

De altfel, capela Szent László a fost prima din oraş cu turn, fiind proiectată tot de Sztarill Ferenc şi terminată puţin timp după sediul Institutului. După naţionalizarea comunistă, clădirea Institutului a devenit sediul Şcolii Generale nr. 9, iar capela a fost închisă şi transformată în depozit, ambele degradându-se în timp.

2021. Se aşteaptă şantierul

După anul 1990, Şcoala nr. 9 a fost botezată "George Coşbuc". Capela a fost golită şi renovată pe exterior şi în interior, fiind resfinţită în 14 decembrie 1991. Înălţimea turnului, inclusiv crucea, este de 27 metri, însă în prezent capela este greu reperabilă din cauza zidului înalt către strada Nicolae Iorga şi a vegetaţiei ce o înconjoară.

În anul 2011, şcoala "George Coşbuc" a fost desfiinţată, prin schimburi de clase aici fondându-se Şcoala Gimnazială "Szacsvay Imre", având acum exclusiv clase cu predare în limba maghiară. În total, aici învaţă 847 de elevi, împărţiţi în 40 de clase, din care, în învăţământul primar, trei pregătitoare şi una Step by Step.

De-a lungul anilor, elevii şcolii au participat, pe lângă cursurile obişnuite, la diverse activităţi extracurriculare, între care Corul Şcolii, Zilele Erasmus, tabere şi excursii, acţiuni literare şi artistice, concerte, activităţi sportive şi asociate proiectului Ştiinţescu al Fundaţiei Comunitare Oradea.

Aflate în stare avansată de degradare, corpurile de clădire ale şcolii au intrat în şantier, Primăria angajând aici lucrări ample de restaurare. Cinci din cele şase corpuri vor fi renovate integral, iar un altul va fi desfiinţat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hotelul partidului mai jos de palatul copiilor
va rog sa scrieti si despre cladirea/hotel mai jos de Palatul copiilor, unde erau cazati jucatorii lui fc bihor si membrii de partid pe vremuri, se afla la intersectia Muzeului cu Petofi. la ce mai e folosita in prezent? multumesc.
Postat 13 Iunie 2021, 15:02 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON