URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iunie 2021, 19:15

Oradea ieri, Oradea azi: O clădire care a stat 120 de ani doar în folosul copiilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1900. Pentru nevoiaşi

Clădirea cu un etaj de pe strada Mihai Eminescu 28, colţ cu strada Nicolae Iorga, a avut, de-a lungul a 120 de ani, mai multe destinaţii, toate în legătură cu copiii. Proiectat de arhitectul Sztarill Ferenc şi ridicat în anul 1900, imobilul a fost destinat Institutului "Szent László", care îngrijea bătrâni şi copii.

Aflat sub conducerea călugăriţelor Ordinului Sf. Vincenţiu, institutul funcţionase încă din 1887 într-o clădire vecină, care către finalul secolului devenise neîncăpătoare. Având o arhitectură neoclasică, clădirea se remarcă prin arcadele ferestrelor parterului, precum şi prin arcadele, coloanele şi micul fronton aflate deasupra intrării principale.

Conform obişnuinţei, în curtea internatului a fost construită o capelă. Stilul arhitectural este cel gotic, remarcabil prin contraforţi, ancadramentele ferestrelor, rozeta de deasupra intrării şi turnul cu fleşă.

De altfel, capela Szent László a fost prima din oraş cu turn, fiind proiectată tot de Sztarill Ferenc şi terminată puţin timp după sediul Institutului. După naţionalizarea comunistă, clădirea Institutului a devenit sediul Şcolii Generale nr. 9, iar capela a fost închisă şi transformată în depozit, ambele degradându-se în timp.

2021. Se aşteaptă şantierul

După anul 1990, Şcoala nr. 9 a fost botezată "George Coşbuc". Capela a fost golită şi renovată pe exterior şi în interior, fiind resfinţită în 14 decembrie 1991. Înălţimea turnului, inclusiv crucea, este de 27 metri, însă în prezent capela este greu reperabilă din cauza zidului înalt către strada Nicolae Iorga şi a vegetaţiei ce o înconjoară.

În anul 2011, şcoala "George Coşbuc" a fost desfiinţată, prin schimburi de clase aici fondându-se Şcoala Gimnazială "Szacsvay Imre", având acum exclusiv clase cu predare în limba maghiară. În total, aici învaţă 847 de elevi, împărţiţi în 40 de clase, din care, în învăţământul primar, trei pregătitoare şi una Step by Step.

De-a lungul anilor, elevii şcolii au participat, pe lângă cursurile obişnuite, la diverse activităţi extracurriculare, între care Corul Şcolii, Zilele Erasmus, tabere şi excursii, acţiuni literare şi artistice, concerte, activităţi sportive şi asociate proiectului Ştiinţescu al Fundaţiei Comunitare Oradea.

Aflate în stare avansată de degradare, corpurile de clădire ale şcolii au intrat în şantier, Primăria angajând aici lucrări ample de restaurare. Cinci din cele şase corpuri vor fi renovate integral, iar un altul va fi desfiinţat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hotelul partidului mai jos de palatul copiilor
va rog sa scrieti si despre cladirea/hotel mai jos de Palatul copiilor, unde erau cazati jucatorii lui fc bihor si membrii de partid pe vremuri, se afla la intersectia Muzeului cu Petofi. la ce mai e folosita in prezent? multumesc.
Postat 13 Iunie 2021, 15:02 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON