URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2023, 09:15

Oradea ieri, Oradea azi: Începuturile Aeroportului din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1937. Cu spectacol aviatic

Transporturile aeriene în Bihor au început în perioada interbelică.

Primele zboruri datează de mai demult, dar abia în anii 1930 autorităţile centrale şi locale au făcut demersuri pentru construirea unui aeroport. Terenul a fost identificat la începutul deceniului, iar lucrările propriu-zise au demarat după câţiva ani, finanţarea venind de la stat, din donaţii şi prin contribuţia funcţionarilor, cărora li se reţinea 1% din salariu, a comercianţilor şi industriaşilor, cărora li se lua 1-3% din venit, precum şi a pensionarilor, proprietarilor de case şi agricultorilor, impuşi cu 1%.

În aprilie 1937 şantierul era avansat, terminalul de pasageri şi hangarul fiind în fază înaintată de construcţie, urmând racordarea la electricitate. Pista de decolare/aterizare a fost finalizată în luna mai.

Rutele propuse aveau ca destinaţii Bucureşti, Praga, Budapesta, Viena şi Paris. Aeroportul trebuia inaugurat în luna iunie în prezenţa Regelui Carol II, dar lucrările nu au fost terminate la timp, din lipsă de fonduri.

Abia în septembrie, primul avion al cursei Cluj - Oradea - Satu Mare ajungea la aerogara orădeană. Inaugurarea oficială a avut loc în 8 noiembrie 1937 cu un spectacol aviatic, alcătuit din "salturi şi loopinguri interesante", care au ţinut toată ziua, după cum a relatat presa locală.

2023. În extindere

Aeroportul Oradea

Aeroportul orădean a trecut prin mai multe schimbări.

În anii 1960 a fost modernizat, fiind construit un nou terminal pentru pasageri, dotat cu turn de control. Zborurile erau puţine, existând şi unele sezoniere, pentru deservirea turiştilor care veneau la Băile Felix.

Terminalul a fost modernizat şi parţial extins în 2012, iar în 2015 pista de decolare-aterizare a fost refăcută complet. Ulterior a avut loc o creştere considerabilă a numărului curselor aeriene, inclusiv internaţionale, precum şi a traficului de pasageri, dar activitatea s-a redus apoi la zborurile interne şi sezoniere.

Totuşi în 2022 s-au făcut demersurile pentru demararea unor noi investiţii. În noiembrie a fost semnat contractul pentru prelungirea pistei cu 400 metri, până la lungimea de 2.500 m, cu echipamente pentru aterizare şi balizaj, inclusiv extinderea platformei de garare, astfel încât aeroportul să poată deservi avioane de mare capacitate.

Un proiect care începe în această vară vizează extinderea terminalului de pasageri construit între 2017-2020, de la 2.925 mp la 12.500 mp, atât pentru plecări, cât şi pentru sosiri.

În acelaşi timp, din vara anului trecut se construieşte şi un terminal cargo pe 14 hectare, cu trei hale şi platformă de garare a avioanelor de marfă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON