Aţi crezut că am scăpat? Încă nu. Miercuri dimineaţă va avea loc un nou exercițiu pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică, în cadrul căruia vor fi pornite, din nou, sirenele electrice și electronice de pe curprinsul întregului judeţ.
„În data de 3 octombrie a.c., între orele 10.00 - 11.00, sirenele de alarmare publică vor fi acționate din nou, în întreg județul, acesta fiind cel de-al 15- lea exercițiu de la inițierea demersului pentru testarea și verificarea lunară a sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă”, arată un comunicat al ISU Bihor.
Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai frecvente situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri.
ISU le comunică bihorenilor şi care este semnificaţia fiecărui sunet în parte. Conform legislației în vigoare, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.
• Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
• Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
• Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
• Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
„Prin modul de acționare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările transmise de către inspectoratul pentru situații de urgență și administrațiile publice locale”, mai arată ISU Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.