URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2023, 20:11

„Nu ştiam o boabă...”: Peste 100 de ucraineni refugiați în Oradea au învăţat limba română, printr-un proiect derulat de Fundația Șinca și Crucea Roșie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulți ucraineni, care după izbucnirea războiului s-au angajat în Oradea şi au luat lecții de limba română printr-un program care le-a fost oferit gratuit de Fundația Șinca și de Crucea Roșie, au participat marţi seara la evenimentul de închidere a proiectului „Centrul Educaţional ROUA”.

La cursurile de limba română au participat și copii, cel mai mic având abia 4 ani... 

Peste 100 de elevi

La evenimentul care a avut loc la Hotel Maxim din Oradea au participat circa 50 de ucraineni, preşedintele Fundaţiei Şinca, Marius Şinca, directorul Crucii Roşii Bihor, Marius Păcală, şi preşedinta la nivel naţional a organizației Crucea Roșie, antreprenoarea Camelia Şucu.

Marius Șinca a explicat că proiectul a fost lansat în iunie 2022 pentru a-i sprijini pe refugiaţii ucraineni să înveţe limba română, dar și pentru a-i ajuta să ia legătura cu potenţiali angajatori şi cu instituţiile de învăţământ în care să-şi înscrie copiii.

„În acest proiect s-au putut înscrie la început 100 de ucraineni, însă pe parcurs am mai inclus și copii care veneau împreună cu părinţii lor şi ne cereau ajutorul. Din iunie anul trecut, am organizat cursuri de limba română, pentru adulţi şi copii, şi vedem cum aceştia pot să ţină acum o conversaţie. Şi nu spun asta cu mândrie, ci cu fericire pentru că ştiu că de acum se descurcă singuri. Din rândul beneficiarilor noştri, circa 70 sunt adulţi. Dintre ei, aproape toţi sunt angajaţi, ce excepţia mamelor care au copii sugari", a spus președintele Fundației Șinca.

La rândul său, Marius Păcală, de la Crucea Roșie Bihor, a spus că dacă la începutul războiului, în februarie 2022, o mulţime de organizaţii din ţară s-au oferit să ajute refugiații ucraineni, în prezent doar câteva ONG-uri îi mai sprijină. „Deşi acest proiect denumit «Centrul Educaţional ROUA» s-a încheiat, noi vom continua să sprijinim ucraineni şi prin alte proiecte la care lucrăm", a explicat acesta.

Invitata la Oradea, Camelia Șucu (stânga) a povestit că astfel de proiecte, finanţate prin Crucea Roşie, sunt menite nu doar să ajute refugiaţii, ci şi să creeze relaţii de prietenie. „Văd aici, la Oradea, o mare familie. Văd cum reprezentanţii organizaţiei noastre încearcă să-i sprijine cum pot pe beneficiarii lor. Ne bucurăm că am putut fi alături de voi şi că vom fi în continuare", a spus aceasta.

Discursurile reprezentanţilor ONG-urilor au fost traduse în timp real şi ucrainenilor de Alexandra Pogonini (foto dreapta), o tânără cu origini moldovenești, care a coordonat lecţiile de limba română din cadrul proiectului.

Ucraineni angajaţi

În faţa publicului au fost chemaţi apoi şi câţiva ucraineni, care au vorbit în limba română. Una dintre refugiate a mărturisit cât de mult au ajutat-o cursurile. „Când am venit aici nu ştiam o boabă de română. Eu şi familia mea nu ştiam ce vom face, unde vom sta, ce vom mânca. Dar uite că acum lucrăm, ne putem întreţine singuri şi suntem în siguranţă", a spus Natalia Chelacu, care a locuit înainte de război în raionul Ismail. 

La final, toţi cursanţii au primit certificate de atestare. "Uite, mama, ce am primit!", i-a spus Eduard, un băiat de 4 ani mamei sale, în limba română, referindu-se la diplomă. El a fost cel mai mic cursant în cadrul proiectului.

"Centrul Educaţional ROUA" a fost finanţat de cele două ONG-uri cu peste 300.000 de lei.

Pe de altă parte, refugiații ucraineni prezenți la eveniment au fost invitaţi să se înscrie şi la un curs de prim-ajutor care va fi organizat pentru ei de Crucea Roşie Bihor.


Material realizat cu sprijinul unei burse din cadrul proiectului „Înțelege ca să ajuți. Perspectiva refugiaților ucraineni în media” derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România și Moldova. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
unde lucreaza dom' presedinte
al "fundatiei" Sinca ? Aaaa, nicaieri !? Din ce traieste dom' presedinte ? Asta e o intrebare buna de verificat la contabilitatea "fundatiei" ;) Pentru ca cand iti decontezi "pe fundatie" inclusiv cumparaturile personale, ceva e dubas acolea ;) E usor sa ne dam "caritabili" da' sa traim "din fundatie". La cati bani pompeaza fraierii de europeni in "acte caritabile", ar fi si pacat sa nu se gaseasca niste "intreprinzatori" sa-i furgaseasca :D
Postat 01 Noiembrie 2023, 13:49 de topograf
Daca vrei si te ajuta capul, poti!
Ucrainenii au invatat intr-un an limba romana cat sa poata comunica iar altii, care o freaca pe aici de sute de ani, nu reusesc! Explicatii pot fi mai multe: unii-s mai destupati la minte decat altii si/sau originile. Unii isi au obarsia in Europa, altii nici ei nu stiu, pe undeva prin imensitatea Asiei.Concluzia: felicitari ucrainenilor si celor care i-au ajutat! Rusine celorlalti!
Postat 01 Noiembrie 2023, 04:17 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON