URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum a ajuns clădirea Poștei din Oradea o ruină consumatoare de bani publici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 11 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Poștă și pedeapsă

BIHOREANUL vă dezvăluie, în exclusivitate, imagini ale dezastrului din clădirea Poștei Mari din Oradea, care nu mai este reabilitată din motive de... vendetă politică.

Proiectul renovării edificiului monument istoric a fost anulat anul trecut de același director PNL-ist al Poștei Române care îl aprobase cu doi ani înainte, de supărare că bihoreanul Ilie Bolojan se ținea în afara „războiului” pentru șefia partidului. Rezultatul? Clădirea, din care Poșta folosește doar o mică parte, arată ca după un război adevărat!

Drag de Termoficare

După ani de zile în care au vrut să scape de CET, locuitorii din zona centrală, la care Termoficare vrea să renunțe, cer acum să rămână clienți ai operatorului centralizat.

Majoritatea proprietarilor celor 153 de case deservite de punctul termic 825 din zona Horea, pe care societatea de termoficare vrea să-l închidă din cauza pierderilor de peste 600.000 lei pe an, sunt împotriva ruperii contractului cu CET, de teamă că încălzirea pe gaz îi va costa mai mult.

Droguri la burlan

Narcomanii din Bihor au fost alimentaţi în pandemie de o grupare care le furniza imitații de ecstasy cu logo-ul Bitcoin, reușind să omoare un client, așa că 13 membri ai rețelei au fost condamnați.

Filiera orădeanului Kovács Zsolt avea reguli stricte: dealerii primeau în burlane ori cutii cu pliante publicitare ingredientele pentru amestecuri, iar preparatele finale erau livrate clienţilor prin copii şi femei cu cazierele curate. După arestare, rețeaua a vrut să scape de procuror trimițându-i amenințări!

Decolare cu amânare

Înființată astă-toamnă de Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor pentru a opera din primăvară, compania Air Oradea poate funcționa abia din toamnă.

Deși de luna trecută trebuia să aibă cinci curse săptămânal între Oradea și București, firma va licita abia luna viitoare angajarea unei companii care să le efectueze „în numele și cu însemnele sale”, cu aeronave de capacitate medie.

Vine Iepuraşul!

Săptămâna aceasta se deschide Târgul de Paşti din Oradea, cu produse tradiţionale, food truck-uri şi zone de socializare.

Ediţia din acest an se va desfăşura în Cetatea Oradea, care va fi decorată de sărbătoare, va găzdui numeroase ateliere pentru copii şi va primi vizita Iepuraşului

ORADEA NOASTRĂ

Regatul gunoaielor

Pe cât de frumos este centrul Oradiei, pe-atât de dizgrațios arată împrejurimile orașului

În trei zone din jurul municipiului, inclusiv într-o arie protejată, comisarii de mediu au găsit săptămâna trecută cantități impresionante de gunoaie, de la resturi din construcții la zdrențe, fotolii ori alte obiecte care n-au mai fost folositoare proprietarilor.

Primăria are o lună la dispoziție să facă curățenie, iar apoi va pune polițiștii locali la pândă în toate aceste zone.

Plată la „bucată”

RER Vest introduce principiul „plătești cât arunci” și în comunele din jurul Oradiei. La fel ca orădenii, locuitorii din 25 de comune din jurul municipiului vor plăti factura de salubritate în funcție de câte deșeuri generează.

Începând din aprilie, autoritățile județene și operatorul de salubritate RER Vest au introdus aici un sistem de tarifare nou, similar celui din Oradea. Bihorenii vor plăti pentru fiecare ridicare a deșeurilor reziduale, așa că, dacă vor colecta separat, vor avea mai puțin de achitat.

De ce separăm?

De fiecare dată când autoritățile îndeamnă cetățenii să colecteze deșeurile separat, unii oameni se întreabă: de ce aș sorta eu gunoaiele, și nu muncitorii din salubritate?

Răspunsul la această dilemă este complex. Pe de-o parte, odată amestecate, unele deșeuri reciclabile se pot compromite, iar pe de altă parte, efortul mic al cetățenilor nu suplinește munca „salubriștilor”, ci doar o înlesnește puțin...

Să fie curățenie!

Până pe 15 aprilie, orădenii pot să scape gratuit de deșeurile voluminoase și periculoase de prin case sau curți, în cadrul unei campanii organizate de Primărie şi RER Vest.

Cetățenii trebuie să anunțe firma de salubritate, de luni până vineri, între orele 07.30 și 15.30, la numărul 0751-306.526, și să precizeze pentru ce tipuri de deșeuri solicită colectarea, adresa la care locuiesc și, desigur, numele și prenumele.

Grădina lui Andrei

Andrei Popovici, un copil de 11 ani, ajutat de surioara lui Antonia (6 ani) și de părinții Monica și Radu, își îngrijește grădina de legume înființată chiar sub geamurile apartamentelor.

„După ce mi-am terminat temele, ce poate fi mai relaxant decât să lucrez în grădină?”, spune Andrei. N-are încă înălțimea unui adult, dar vorbește ca un om mare...

OPINII:

Adrian Criș: Poștă și politichie

Orădenii s-au obișnuit așa tare cu arătarea fantomatică a clădirii Poștei Mari, încât puțini se întreabă cum de-a ajuns în ultimul hal. De ce, în timp ce edificiile din centru sunt reabilitate unul după altul, acesta a rămas neatins?

O primă explicație e de intuit: imobilul fiind în administrarea unei entități centrale, Poșta Română, cât le poate păsa unor ștabi din București că o clădire din Oradea, oricât de valoroasă, a ajuns o dărăpănătură? Ce interes ar avea să se zbată pentru refacerea ei, când mandatele, căpătate politic, li se pot încheia oricând, fiind la discreția absolută a celor care i-au plantat în funcții?

Mircea Chirilă: A venit Năstase să ne lumineze

La cârma Muzeului Țării Crișurilor a fost numit un nou manager, domnul Gabriel Moisa, și este normal ca acesta să aducă un suflu nou instituției.

Prin urmare, nu se limitează doar la exploatarea patrimoniului muzeal. Așa că, sub înaltul său patronaj, a fost chemat să conferențieze despre Titulescu un alt mare ministru de Externe și apoi premier, domnul Adrian Năstase.

PREMIILE LUI BIHOREL

Noii directori și directori adjuncți au avut toate motivele să își susțină concursul pe post în condiții de anonimat de vreme ce majoritatea au promovat proba scrisă cu note între minimum de 7 și 8; „blocul pentru specialiști” construit în Pomezeu stă de opt ani nefolosit; vânzătorii de flori din piața mare sunt ținuți în ploaie pe bani grei în timp ce mașinile stau sub copertină pentru o taxă de cinci ori mai mică; polițistul salontan Florin Vida, care în urmă cu câțiva ani a fost sancționat pentru hărțuirea sexuală a două adolescente de 15 ani a fost trimis în judecată după ce s-a sustras probelor biologice într-o seară în care beat fiind a condus cu farurile stinse și claxonând; cercetările unui accident rutier în urma căruia victima a decedat după trei luni au fost compromise de nepăsarea anchetatorilor care au cerut autopsie după trei ani...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON