URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iulie 2020, 12:10

Noii arhitecţi din Oradea

Noii arhitecţi din Oradea (sursa foto: Photo by Adam Freundlich, Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câte ori se apropie campania electorală, cei 200.000 de arhitecţi orădeni se reactivează, şi aşa aflăm pentru a nu ştiu câta oară că spânzurătorile montate acum patru ani în centru sunt hidoase, cutia de conserve din staţia de tramvai e horror, iar cârciuma nou deschisă nu se simte mai bine nici ea. Trăim în epoca "mai bine să nu se facă nimic decât să se facă prost". Dacă nu se face prost, se face cu întârziere. Iar dacă se face bine şi la timp, banii puteau fi folosiţi în cu totul altă parte.

Lucrările făcute sunt departe de a fi perfecte sau de a mulţumi pe toată lumea. Numai că, atenţie, absolut tot ce s-a proiectat şi executat poartă semnătura unor arhitecţi. Ştiu că e complicat pentru ei să facă un compromis între "prostiile" beneficiarului şi regulile arhitecturii, pentru că cel care plăteşte comandă "muzica". Dar există o limită până unde arhitecţii pot merge fără să-şi bată joc de meserie.

Vă amintiţi că pentru mobilarea spaţiului de deasupra parcării din strada Independenţei s-a organizat un concurs internaţional sub egida Ordinului Arhitecţilor. Toate bune şi frumoase până când Primăria a constatat că onorariul Somităţilor era mai mare decât al câştigătorului concursului. Abia când biştarii nu au mai venit, ne-a fost dat să auzim că tema nu e corect expusă, că timpul e prea scurt şi că, în general, suntem nişte fraieri şi pe ei să nu contăm.

Se fac multe compromisuri atunci când proiectele importante intră la avizare, pe principiul "îţi dau semnătura, dar ai şi tu grijă de viitorul meu proiect". Păi, dacă tot sunt dispuşi arhitecţii să cadă la pace, poate n-ar strica să-şi pună mintea şi talentul la contribuţie ca să refacă ce-i greşit şi să repare ce-i stricat, asta cu condiţia ca şi beneficiarul, în cazul de faţă Primăria, să admită că nu toate-s roz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Post scriptum
"Legea sunt EU", adaptare libera dupa Ludovic al XIV-lea, STATUL SUNT EU
Postat 27 Iulie 2020, 20:40 de excalibur
Daca doriti sa revedeti...
Fiind la ceas de mindru bilant,in pragul unui nou cincinal,sa nu uitam cum face primaria regenerare urbana,salca ,6 hectare de exproprieri doar,si coridoare de mobilitate DURABILE: [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html] [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html].Ai putea fi chiar tu,urmatorul...
Postat 27 Iulie 2020, 20:38 de excalibur
constructii de 2 lei
lipsa totala de inteligenta a noilor constructii, de viziune, de simt estetic la nivel de judet. cata vreme primarul isi mentine orgoliul si incapatanarea la cote maxime, nu se va construi nimic impresionant in oras.
Postat 27 Iulie 2020, 20:30 de roger
Doua sute de mii
Nice! Parca CDR, pe vremea Tapului, vorbea de 200.000 de specialisti, la nivel national. Oradea ii are pe metru patrat. Cel mai tare te distrezi la comentarii.
Postat 27 Iulie 2020, 20:25 de Sunlight
Ca bine zici,nea Mircea
"Păi, dacă tot sunt dispuşi arhitecţii să cadă la pace, poate n-ar strica să-şi pună mintea şi talentul la contribuţie ca să refacă ce-i greşit şi să repare ce-i stricat, asta cu condiţia ca şi beneficiarul, în cazul de faţă Primăria, să admită că nu toate-s roz.".Zis si facut.Citim in alta publicatie locala:Vrea să elaboreze, pro bono, documentația reconstrucției Halei de la Piața Cetate. Uite aci,daca te lasa cenzorul sa citesti,ai si facsimilul cum o firma,vrea sa refaca piata mare,gratis:[https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/vrea-sa-elaboreze-pro-bono-documentatia-reconstructiei-halei-de-la-piata-cetate-2333440/]
Postat 27 Iulie 2020, 18:58 de excalibur
Mda mai bine..
M..da mai bine mult si prost decat putin si bun! Da lozinca unuia pretenar al birtinezului preluata direct de la bolovan. Noi sustinem lucrul prost facut ca doar ii platit de prostovanii de platesc taxe si impozite nu din buzunarul nost'. Mare scriitor...mica scrierea!
Postat 27 Iulie 2020, 18:38 de scortosul
Cum îi turcu' ... și pistolu'.
La așa administrație locală ... așa arhitecți. În nici 20 de ani, Oradea își va întări poziția de oraș second-hand, având în vedere că proiectele publice puse în practică, în ultimul deceniu cel puțin, nu au valoare arhitecturală și se vor degrada cu mult sub limita durabilității stabilite prin standardele tehnice și normele de drept.
Postat 27 Iulie 2020, 17:56 de CrisDumi
Gura pacatosului
Adevarul e ca sunt urâte, inutile si scumpe. Ma refer la o parte din maretele "realizari".
Postat 27 Iulie 2020, 16:07 de oradeanbihor
Mă bucur!
Democrația se bazează pe opinii diferite.
Postat 27 Iulie 2020, 14:33 de oradeaveche
Asa-i, do´n Mircea
Cand decizi sa iesi in fata, iti asumi si riscul de a fi criticat, este inevitabil. Daca ar ploua, de exemplu, cand vrea toata lumea, nu ar ploua niciodata. Daca s-ar pune in practica proiectele arhitectonice care ar fi placute de tot natu, nu s-ar mai construi nimic. De gustibus et coloribus non disputandum, dar este inevitabil sa apara discutii in contradictoriu atunci cand este vorba de gusturi.
Postat 27 Iulie 2020, 13:48 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON