URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2020, 12:10

Noii arhitecţi din Oradea

Noii arhitecţi din Oradea (sursa foto: Photo by Adam Freundlich, Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câte ori se apropie campania electorală, cei 200.000 de arhitecţi orădeni se reactivează, şi aşa aflăm pentru a nu ştiu câta oară că spânzurătorile montate acum patru ani în centru sunt hidoase, cutia de conserve din staţia de tramvai e horror, iar cârciuma nou deschisă nu se simte mai bine nici ea. Trăim în epoca "mai bine să nu se facă nimic decât să se facă prost". Dacă nu se face prost, se face cu întârziere. Iar dacă se face bine şi la timp, banii puteau fi folosiţi în cu totul altă parte.

Lucrările făcute sunt departe de a fi perfecte sau de a mulţumi pe toată lumea. Numai că, atenţie, absolut tot ce s-a proiectat şi executat poartă semnătura unor arhitecţi. Ştiu că e complicat pentru ei să facă un compromis între "prostiile" beneficiarului şi regulile arhitecturii, pentru că cel care plăteşte comandă "muzica". Dar există o limită până unde arhitecţii pot merge fără să-şi bată joc de meserie.

Vă amintiţi că pentru mobilarea spaţiului de deasupra parcării din strada Independenţei s-a organizat un concurs internaţional sub egida Ordinului Arhitecţilor. Toate bune şi frumoase până când Primăria a constatat că onorariul Somităţilor era mai mare decât al câştigătorului concursului. Abia când biştarii nu au mai venit, ne-a fost dat să auzim că tema nu e corect expusă, că timpul e prea scurt şi că, în general, suntem nişte fraieri şi pe ei să nu contăm.

Se fac multe compromisuri atunci când proiectele importante intră la avizare, pe principiul "îţi dau semnătura, dar ai şi tu grijă de viitorul meu proiect". Păi, dacă tot sunt dispuşi arhitecţii să cadă la pace, poate n-ar strica să-şi pună mintea şi talentul la contribuţie ca să refacă ce-i greşit şi să repare ce-i stricat, asta cu condiţia ca şi beneficiarul, în cazul de faţă Primăria, să admită că nu toate-s roz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Post scriptum
"Legea sunt EU", adaptare libera dupa Ludovic al XIV-lea, STATUL SUNT EU
Postat 27 Iulie 2020, 20:40 de excalibur
Daca doriti sa revedeti...
Fiind la ceas de mindru bilant,in pragul unui nou cincinal,sa nu uitam cum face primaria regenerare urbana,salca ,6 hectare de exproprieri doar,si coridoare de mobilitate DURABILE: [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html] [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html].Ai putea fi chiar tu,urmatorul...
Postat 27 Iulie 2020, 20:38 de excalibur
constructii de 2 lei
lipsa totala de inteligenta a noilor constructii, de viziune, de simt estetic la nivel de judet. cata vreme primarul isi mentine orgoliul si incapatanarea la cote maxime, nu se va construi nimic impresionant in oras.
Postat 27 Iulie 2020, 20:30 de roger
Doua sute de mii
Nice! Parca CDR, pe vremea Tapului, vorbea de 200.000 de specialisti, la nivel national. Oradea ii are pe metru patrat. Cel mai tare te distrezi la comentarii.
Postat 27 Iulie 2020, 20:25 de Sunlight
Ca bine zici,nea Mircea
"Păi, dacă tot sunt dispuşi arhitecţii să cadă la pace, poate n-ar strica să-şi pună mintea şi talentul la contribuţie ca să refacă ce-i greşit şi să repare ce-i stricat, asta cu condiţia ca şi beneficiarul, în cazul de faţă Primăria, să admită că nu toate-s roz.".Zis si facut.Citim in alta publicatie locala:Vrea să elaboreze, pro bono, documentația reconstrucției Halei de la Piața Cetate. Uite aci,daca te lasa cenzorul sa citesti,ai si facsimilul cum o firma,vrea sa refaca piata mare,gratis:[https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/vrea-sa-elaboreze-pro-bono-documentatia-reconstructiei-halei-de-la-piata-cetate-2333440/]
Postat 27 Iulie 2020, 18:58 de excalibur
Mda mai bine..
M..da mai bine mult si prost decat putin si bun! Da lozinca unuia pretenar al birtinezului preluata direct de la bolovan. Noi sustinem lucrul prost facut ca doar ii platit de prostovanii de platesc taxe si impozite nu din buzunarul nost'. Mare scriitor...mica scrierea!
Postat 27 Iulie 2020, 18:38 de scortosul
Cum îi turcu' ... și pistolu'.
La așa administrație locală ... așa arhitecți. În nici 20 de ani, Oradea își va întări poziția de oraș second-hand, având în vedere că proiectele publice puse în practică, în ultimul deceniu cel puțin, nu au valoare arhitecturală și se vor degrada cu mult sub limita durabilității stabilite prin standardele tehnice și normele de drept.
Postat 27 Iulie 2020, 17:56 de CrisDumi
Gura pacatosului
Adevarul e ca sunt urâte, inutile si scumpe. Ma refer la o parte din maretele "realizari".
Postat 27 Iulie 2020, 16:07 de oradeanbihor
Mă bucur!
Democrația se bazează pe opinii diferite.
Postat 27 Iulie 2020, 14:33 de oradeaveche
Asa-i, do´n Mircea
Cand decizi sa iesi in fata, iti asumi si riscul de a fi criticat, este inevitabil. Daca ar ploua, de exemplu, cand vrea toata lumea, nu ar ploua niciodata. Daca s-ar pune in practica proiectele arhitectonice care ar fi placute de tot natu, nu s-ar mai construi nimic. De gustibus et coloribus non disputandum, dar este inevitabil sa apara discutii in contradictoriu atunci cand este vorba de gusturi.
Postat 27 Iulie 2020, 13:48 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON