URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2016, 10:35

Motive tradiţionale: Orădenii sunt invitaţi să vadă o expoziţie inedită de pirogravură în Cetate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva zeci de orădeni au asistat, vineri seară, la vernisajul unei expoziţii inedite în Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea.

Nicolae Weisz, comerciant în piaţă, are o pasiune deosebită, pirogravura, adică arta de a grava, printr-o tehnică specială, diverse desene şi motive pe obiecte din lemn. A început să pirograveze la orele de practică la Şcoala Generală nr. 16, iar de-a lungul timpului s-a specializat. A realizat, astfel, în sute de ore de muncă, tablouri şi piese de mobilier decorate cu motive tradiţionale transilvănene şi cu modele inspirate de arhitectura Art Nouveau din Oradea.

În câteva dintre sălile de expoziţie ale Cetăţii au fost aşezate tablouri, scăunele tradiţionale, mese şi dulapuri, toate decorate în roşu şi negru. "Mă inspir în special din modelele tradiţionale transilvănene, din ceramică, costume populare, ştergare, feţe de masă, sobe de teracotă, precum şi de motive de pe clădirile din oraş", a spus creatorul orădean.

Pirogravura este migăloasă, iar pentru a decora o piesă mică, meşteşugarul lucrează ore în şir într-un mic atelier pe care şi l-a amenajat în propria-i bucătărie. "Un scăunel de tip tradiţional îl decorez în 30 de ore. Cea mai migăloasă lucrare a mea, o masă imensă, mi-a luat 760 de ore", explică Nicolae Weisz.

Nu e singura îndeletnicire a orădeanului, căci e pasionat şi de fotografie.

Expoziţia de pirogravură din Cetate este prima semnată de el şi este dedicată sculptorului bihorean Carol Trifa, care a decedat în 2002. Ea va putea fi vizitată până pe 13 noiembrie. Taxa de vizitare a tuturor expoziţiilor din Muzeul Cetăţii este de 5 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5756 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON