URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2023, 18:35

Monede de pe vremea lui Matei Corvin și piese de aur descoperite într-un mormânt din Biharia, într-o nouă expoziție la Muzeul Țării Crișurilor

Monede de pe vremea lui Matei Corvin și piese de aur descoperite într-un mormânt din Biharia, într-o nouă expoziție la Muzeul Țării Crișurilor (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piese de aur descoperite într-un mormânt din Biharia, monede de aur din vremea lui Matei Corvin şi o blană de mamut lânos sunt câteva dintre exponatele care vor putea fi admirate începând de joi, într-o nouă expoziţie a Muzeului Ţării Crişurilor.

Vernisajul expoziţiei denumite "Patrimoniu recuperat. Obiecte nou intrate în colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor (2020-2023)" va începe la ora 18.15, la sediul instituţiei de cultură de pe strada Armatei Române nr.1/A.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MŢC, expoziţia prezintă o varietate de obiecte valoroase care au intrat în patrimoniul muzeului în ultimii trei ani prin diferite modalităţi: achiziţii, donaţii, săpături arheologice şi descoperiri întâmplătoare.

Printre aceste piese se numără obiecte de aur descoperite într-un mormânt eneolitic în Biharia, un tezaur monetar găsit în Săldăbagiu de Munte, ce cuprinde monede din aur şi argint din vremea lui Matei Corvin (1458-1490), un tezaur monetar din Leş, comuna Nojorid, format din 5.066 de monede din argint care datează din prima jumătate a sec. al XVI-lea.

„Dintre intrările recente în patrimoniul secţiei de Ştiinţe ale Naturii se remarcă şi eşantionul de blană de mamut lânos (Mammuthus primigenius) din Siberia, fragmentul de mandibulă de rinocer lânos (Coelodonta antiquitatis), provenit de la balastiera Roşiori (jud. Bihor), şi fragmentele de craniu aparţinând unei specii de aligator din Eocen (Diplocynodon kochi)", se arată în comunicat.

La expoziţie vor putea fi văzute şi mai multe obiecte de artă decorativă donate muzeului, cărţi poştale, recipiente şi instrumentar farmaceutic, piese din perioada comunistă, precum şi diferite alte obiecte de utilitate din lumea satului bihorean.

Expoziția "Patrimoniu recuperat. Obiecte nou intrate în colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor (2020-2023)" va putea fi vizitată până în 12 noiembrie.

Comunicatul mai arată că patrimoniul MŢC a ajuns în prezent la peste 532.691 de obiecte.

Tot joi, dar de la ora 10, în sala de conferinţe a instituţiei va avea loc deschiderea oficială a celei de-a doua ediţii a Sesiunii internaţionale de comunicări ştiinţifice a MŢC, intitulată "Interferenţe. Trecut, prezent, viitor".

Sesiunea se va ţine în sălile muzeului şi la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor şi va reuni 152 de lucrări ştiinţifice realizate de 180 de specialişti din ţară şi străinătate (Ungaria, Italia, Republica Moldova, Turcia, Serbia şi Slovacia), organizate pe mai multe secţiuni, inclusiv arheologie, numismatică, restaurare şi etnografie.  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Expozitii
Cei de la Muzeul Tarii Crisurilor fac in mod constant o treaba excelenta. Felicitari!
Postat 09 Octombrie 2023, 20:40 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON