URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Ianuarie 2024, 11:50

Ministrul Sănătății, la Oradea: anul acesta se vor lansa noi programe de screening pentru descoperirea precoce a unor boli oncologice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, după o vizită făcută în Spitalul Județean din Oradea, că în acest an, cu ajutorul medicilor de familie, vor fi pornite noi programe de screening a populației pentru diagnosticarea timpurie a unor afecțiuni oncologice.

El a afirmat că deja au fost pregătite proiecte de acte legislative în acest scop, iar în prezent specialiștii lucrează la organizarea unui circuit al pacientului, pentru ca după diagnosticare acesta să aibă acces „imediat” la tratament.

„Legislația este terminată”

„Practic, legislația (n.r. – pentru lansarea noilor programe de screening) este terminată, însă trebuie să ne asigurăm că și în spatele screeningului există ceva”, a declarat Alexandru Rafila într-o conferință de presă susținută sâmbătă, după ce a vizitat Spitalul Județean din Oradea, împreună cu premierul Marcel Ciolacu.

Rafila a anunțat noile programe de screening răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI privind existența sau nu a unei politici a Ministerului Sănătății de a echilibra sistemul sanitar așa încât la baza lui, începând cu medicina de familie, pacientul să aibă șansa unei diagnosticări cât mai din timp a unor afecțiuni, pentru a fi tratate mai rapid, cu mai puțină suferință și la costuri mai mici, înainte să se cronicizeze și să fie necesare spitalizări, intervenții chirurgicale și terapii foarte scumpe.

Ținta: cancerele de col uterin, de sân, de prostată și digestive

Rafila a confirmat că Ministerul are în vedere o atenție mai mare acordată medicinei primare, afirmând că în acest an vor fi lansate noi programe de screening, după cele desfășurate în prezent, pentru descoperirea timpurie a bolilor cardiovasculare și a diabetului. 

„În prima jumătate a acestui an dăm drumul la primele programe de screening (n.r. – noi). Noi (n.r. – sistemul sanitar) facem programe de screening inclusiv la nivelul cabinetelor medicilor de familie, este vorba de bolile cardiovasculare, de diabet, și plata medicilor de familie se face și pe un pachet de servicii preventive, din care screeningul face parte. Probabil proiectul cel mai important și cel mai așteptat după bolile cardiovasculare și diabet, pentru că sunt cele mai frecvente, este cel legat de screeningurile majore în cadrul Planului național de combatere a cancerului, mă refer la cancerul de col uterin, de sân, de prostată și digestiv”, a spus ministrul Sănătății.

Pacientul să aibă „imediat” acces la tratament

Rafila a afirmat că unele dintre aceste screeninguri ar fi „relativ ușor de implementat”, dar specialiștii din domeniu lucrează la ceea ce urmează după diagnosticare, astfel încât pacientul să aibă acces la tratamente cât mai repede. El a amintit, în context, de eșecul programului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin din urmă cu câțiva ani, arătând că repetarea unui asemenea eșec trebuie evitată.

„Lucrăm la ceea ce urmează după screening, pentru că screeningul în sine nu face decât o detecţie precoce a unor boli serioase, dar trebuie să ai tot circuitul şi toate resursele disponibile pentru ca pacientul care a fost identificat să poată beneficia de evaluare şi tratament imediat. Or, organizarea şi reorganizarea sistemului de sănătate la nivel regional, cu centre de excelenţă, cel puţin la planul de cancer, este un proces laborios la care lucrează zeci de specialişti, cei mai buni specialişti din oncologie în momentul de faţă”, a explicat Rafila.

„A mai fost un program de screening, pentru cancerul de col uterin, trebuia să se facă screening la un milion de femei în fiecare an și s-a făcut la 100.000. Nu dorim un astfel de program, care să fie un eșec, avem nevoie de un parteneriat cu medicii de familie care, sigur, vor fi plătiți pentru ceea ce fac, dar vrem să fie rezultate, nu să facem o improvizație care să fie folosită exclusiv în campania electorală”, a mai spus ministrul Sănătății la Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Dacă și Rafila a văzut ce fain e la Orade cu Bolojan in frunte, apoi nu vezi tu :::::))))
Postat 28 Ianuarie 2024, 21:30 de Sandu2100
Marș, potaie.
Papagalul ăsta, plătit și susținut de către gunoierii angajați să adune mizeriile de la OMS, ar fi trebuit după mintea umor PSD-iști să ajungă premierul României. Un alt fel de Ciolacu, care să ocupe palatul Victoria până la finele tuturor pandemiilor puse la cale de descreierați globalismul cu un singur creier la comun.
Postat 28 Ianuarie 2024, 14:08 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON