Oradea este un exemplu pozitiv în ce privește rezultatele obținute de Spitalul Județean, aflat în subordinea administrației locale, iar modelul de succes de aici trebuie extins în țară, a spus premierul Marcel Ciolacu după ce a vizitat sâmbătă unitatea sanitară împreună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Șeful Guvernului a afirmat că și el și-a asumat o restructurare a aparatului bugetar, chiar dacă 2024 este an electoral, deoarece știe care sunt așteptările oamenilor și că trebuie oprită risipa care se perpetuează de trei decenii.
„Va trebui să ne asumăm”
„Acest spital se pregătește deja de viitor”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul vizitei făcute în Spitalul Județean din Oradea, unde managerul Gheorghe Carp l-a însoțit prin câteva secții ca să-i arate dotările obținute cu fonduri UE, de la Ministerul Sănătății, din bugetul propriu și din cel al Primăriei.
Șeful Guvernului a ținut să remarce, într-o scurtă conferință de presă ulterioară, că a văzut inclusiv proiectul construirii noii policlinici a spitalului și viitoarei parcări supraetajate, și l-a lăudat pe dr. Carp, spunând că acesta ar putea fi „profesor” pentru alți manageri de spitale din țară.
„Avem o școală de medicină foarte bună, și scoatem medici foarte buni, ar fi cazul să scoatem și manageri foarte buni. Managerul de aici ar fi un bun profesor, dacă vrem să avem performanțe și să nu continuăm să aruncăm banii”, a spus premierul, care a continuat afirmând că va trebui făcută, tot pentru eficientizare, o reformă în întregul sistem sanitar și, de fapt, în tot sistemul bugetar.
Ciolacu a afirmat că în prezent cheltuielile pentru sănătate sunt „de aproape un miliard de euro lunar, dar pacienții sunt supărați că nu au acces rapid la sistemul sanitar, că nu au suficiente medicamente, medicii de familie că nu pot să deconteze absolut totul, toată lumea este nemulțumită, la un efort financiar foarte mare. (...) Va trebui să ne asumăm o reformă în sistemul sanitar dacă vrem să mergem înainte”.
„Nu pot să nu respect”
Ciolacu a mai spus că trebuie „să ne recunoaștem adevăratele probleme” și că trebuie „oprită risipa”, în acest context având cuvinte de apreciere pentru fostul primar al Oradiei, Ilie Bolojan, care a inițiat unificarea Spitalului Municipal cu cel Județean, ceea ce a dus la mai multă eficiență, resimțită atât în proiectele de dotare a spitalului unificat, cât și în faptul că acesta a avut excedent financiar la finele anului trecut.
„Îmi pare rău pentru dl Bolojan (n.r. – care nu era de față), personal am să-l sun, să-i cer scuze, am personal o relație bună cu dânsul, am crezut că nu a fost invitat, dar înțeleg că este în concediu, pentru că aici au reușit să unească două spitale, au găsit capacitatea administrativă de a face un singur spital, cu un singur manager, deci sunt niște soluții. În alte spitale, în alte locuri, dorim să fragmentăm, fiecare să fie cu managerul lui, dar viitorul este ce se întâmplă la dumneavoastră. Eu recunosc. (...) Eu nu pot să nu respect o administrație care a reușit să unească două spitale și să ajungă la performanța de a avea excedent, asta înseamnă progresul”, a spus Marcel Ciolacu.
La rându-i, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că „situația corectă este să existe o adunare, nu o fragmentare a resurselor”, amintind că Spitalul Județean din Oradea unificat cu fostul Municipal are acum „cel mai modern laborator de analize robotizat” din țară și tot la Oradea urmează să fie construit un nou spital de Pneumologie și Infecțioase, cu fonduri din PNRR. „Acest model de bună practică trebuie să fie extins, sigur că asta depinde și de voința și de viziunea administrațiilor locale”, a spus Rafila.
„Am s-o duc la capăt”
În context, șeful Guvernului a reluat promisiunea de la finele anului trecut, dar amânată pentru vara acestui an, că va face o restructurare a aparatului bugetar la nivelul întregii țări.
Răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI pe această temă, care a amintit că primele măsuri luate de Bolojan atât ca primar al Oradiei, cât și ca președinte al Consiliului Județean Bihor, au fost tocmai restructurarea instituțiilor și reducerea numărului de funcționari, Ciolacu a insistat că se va ține de cuvânt, chiar dacă 2024 este an electoral și din acest motiv riscă să achite costuri politice.
„Eu înțeleg că sunt așteptări și le respect, pentru că sunt îndreptățite, înţeleg şi faptul că de 35 de ani se aşteaptă această reformă. Mai mult decât să îmi asum că într-un an electoral voi finaliza reforma sistemul bugetar nu pot să fac. Dacă îmi cereţi să fac ce nu s-a făcut în 30 de ani, pe un sistem pauşal, să spun din acest moment toată lumea trebuie să dea afară 10 % din sistemul de sănătate (..) nu o să fac. Mai mult decât să-mi asum că în an electoral vom finaliza reforma în sistemul bugetar... Am s-o duc până la capăt, înţeleg aşteptarea, dar chiar să daţi cu pietre într-unul care şi-a asumat acest lucru, şi în an electoral, şi să spuneţi, după 6 luni destul de complicate, ţinând cond numai dacă vorbesc de deficite şi de buget..m-am încadrat cu toate la termen, o să mă încadrez şi cu ce am promis”, a spus premierul.
El a mai arătat însă că pentru asta este nevoie și de „stabilitate politică democratică”, aluzie la creșterea AUR și a tendințelor anti-europene: „Ca să realizăm acest lucru (n.r. – reforma aparatului bugetar), o spun fără nicio reținere, cu PSD sau fără PSD, cu PNL sau fără PNL, România are nevoie de stabilitate politică, de o stabilitate politică democratică. Dacă am ajuns să punem sub semnul întrebării apartenența României la UE și la NATO, când toate realizările din acest spital s-au făcut cu fonduri europene...”.
La Sânmartin și la partid
În prima parte a zilei de sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu a vizitat și o școală și o grădiniță noi din Sânmartin, unde gazdă i-a fost primarul PSD Cristian Laza, alături de consilierii locali ai PSD. Șeful Guvernului și al PSD a fost însoțit de secretarul general al partidului, Paul Stănescu, de fostul premier Mihai Tudose, de purtătorul de cuvânt Lucian Romașcanu și alți membri de vârf, precum Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița Năsăud, care a condus în ultimul an, ca interimar, și filiala Bihor.
La Sânmartin, însă, jurnaliștii nu au avut acces în interiorul celor două unități de învățământ, aflând doar ulterior de la gazde că premierul a avut cuvinte de apreciere pentru administrația comunei.
Între PSD-iștii bihoreni care l-au întâmpinat pe șeful partidului au mai putut fi remarcați dr. Aurel Mohan, despre care surse interne afirmă că va prelua conducerea filialei județene, tot ca interimar, deputatul Ioan Mang, fost președinte al PSD Bihor, senatorul Florian Bodog, fostul deputat Ioan Sorin Roman, acum director peste APIA Bihor, Felix Cozma, președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, și alții. Pe de altă parte, a fost remarcată și absența fostului prefect Claudiu Pop, unul dintre pretendenții la conducerea PSD Bihor.
La plecarea de la școala din Sânmartin, Marcel Ciolacu a fost abordat de doi tineri cu dizabilități anume veniți din Oradea pentru a reclama că un medicament de care depinde tratamentul unuia dintre ei s-a scumpit de șase ori (video jos), premierul ascultându-i cu răbdare și promițând, la fel ca ministrul Sănătății, că va avea în vedere rezolvarea problemei.
În ultima parte a vizitei, după plecarea de la Spitalul Județean, liderii partidului s-au deplasat la sediul filialei, afirmând că vor să discute cu primarii măsuri organizatorice.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.