URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2023, 20:45

Alina Gorghiu, după ce BIHOREANUL a întrebat-o despre jefuirea bugetului României de către magistrații nesătui: „Hotărârile judecătorești trebuie respectate”

Alina Gorghiu, după ce BIHOREANUL a întrebat-o despre jefuirea bugetului României de către magistrații nesătui: „Hotărârile judecătorești trebuie respectate” sursa foto Facebook/Alina Gorghiu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o zi după ce a prezentat în ședința de Guvern trei variante de oprire a „fenomenului” celor aproape 29.000 procese intentate Statului de judecătorii pentru majorări de salarii și pensii, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a fost întrebată la Oradea de BIHOREANUL despre cele trei „scenarii”, niciunul însă apt să oprească tăvălugul prin care, doar până acum, judecătorii au smuls de la bugetul statului 1 miliard de euro și pot primi încă 2,2 miliarde euro după finalizarea tuturor proceselor.

„Mă delimitez de cuvintele apăsate pe care le-ați folosit. Ca ministru al Justiției și ca cetățean, sunt obligat să respect hotărârile judecătorești”, a spus Gorghiu.

„Magistrații au jupuit Statul”

BIHOREANUL a chestionat-o pe ministra Justiției, aflată vineri la Oradea, unde s-a întâlnit, la fel ca în alte 9 municipii din țară, cu magistrați, avocați și autorități locale, în contextul în care cu două zile înainte site-ul defapt.ro a dezvăluit, într-un articolul intitulat „Magistrații au jupuit Statul”, că din 2008 și până anul trecut judecătorii au declanșat 22.800 procese pentru a obține majorări retroactive ale salariilor, ba chiar și ale pensiilor speciale de care se bucură, de mii de euro lunar.

Citând un document al Ministerului Finanțelor, suma care ar trebui plătită de stat magistraților este colosală, aceștia primind deja 927,890 milioane euro prin sentințe pe care și le dau unii altora, în timp ce miza litigiilor nefinalizate încă este de alte 3,2 miliarde euro.

„Fenomenul litigios continuă şi în prezent, iar dacă nu va fi stopat cât se poate de repede, prin măsuri legislative şi administrative, se va ajunge la acumularea unor sume de plată exorbitante, iar în final la imposibilitatea suportării cheltuielilor bugetare generate de procese”, arată nota Ministerului de Finanțe, emisă la finele lunii august a acestui an și citată de site-ul defapt.ro.

Se „delimitează” în numele „statului de drept”

În aceste condiții, ministra Justiției, aflată în funcție de 4 luni, a prezentat în ședința de Guvern desfășurată joi trei variante pentru a stăvili acțiunile magistraților în propriul interes, profitând de legi generoase pe care politicienii le-au adoptat de-a lungul anilor, iar vineri, profitând de prezența sa la Oradea, BIHOREANUL i-a cerut să le argumenteze și să arate, concret, cum ar putea opri acest adevărat jaf.

„O să mă delimitez de cuvintele apăsate pe care le-ați folosit, pentru că sunt obligați să respectăm hotărârile judecătorești într-un stat de drept”, a spus Alina Gorghiu, admițând însă că în ședința de Guvern „a fost prezentată o analiză a impactului fenomenului litigios, care nu e de ieri, de azi, ci de 20 de ani” și că „am ajuns la concluzia că trebuie să facem ceva” pentru că „există acest fenomen litigios cu o sumă mare care impactează bugetul”.

„T Zero”, o nouă lege a salarizării magistraților

Alina Gorghiu a afirmat că una dintre cele trei variante luate în considerare a fost „un conflict juridic de natură constituțională pe care Guvernul să-l declare cu sistemul judiciar”, adică atacarea la CCR a legilor și ordinelor de miniștri invocate de judecători pentru a-și umfla veniturile, adăugând însă că „acest conflict nu stopează fenomenul litigios și nici nu desființează hotărârile judecătorești aflate în plată”, or atât ministrul Justiției, cât și ceilalți reprezentanți ai Guvernului „pornim de la premisa că acele hotărâri judecătorești trebuie să fie puse în aplicare”.

Un alt scenariu luat în calcul ar fi „posibila atacare a diverse ordine de către Ministerul Finanțelor în contencios administrativ”, fiind vorba de acte administrative emise de ordonatorii de credite din sistemul judiciar în baza cărora magistrații au deschis procese pentru bani, dar nici această variantă nu ar avea efect în cazul proceselor aflate pe rol.  

În aceste condiții, o soluție care ar putea fi mai fezabilă, a spus ministra Justiției, ar fi o nouă lege a salarizării magistraților, motivând că „având acest moment T Zero, cu o lege la care nu te mai poți raporta la prevederile legislative care au constituit temei de atac pentru magistrați de-a lungul timpului”, judecătorii și procurorii nu vor mai avea baza legală pentru a deschide noi procese pe viitor.

„Nu discut nume”

Deși BIHOREANUL a dat exemplele unor judecători, unii cercetați de DNA sub suspiciuni de corupție, dar promovați ulterior la Înalta Curte de Casație și Justiție doar pentru ca după un an să se ceară la pensii, beneficiind de pensii chiar și de 6.000 euro lunar, dar în final hotărâți să profite de o altă lege, care le permite să intre în avocatură fără niciun examen, semn că nu sunt atât de uzați după cariera în magistratură, ministra Justiției a refuzat să se pronunțe, afirmând că „nu vreau să discut nume”.

La fel a procedat și când BIHOREANUL i-a sesizat că una dintre judecătoarele aflate în această situație de fostă „clientă” DNA, cu care chiar s-a întâlnit dimineața la Oradea - Florica Roman, promotoare a teoriilor despre „statul paralel” pe vremea guvernărilor PSD controlate de Liviu Dragnea - a devenit de câteva luni președinta Curții de Apel Oradea, dar nu a avut de atunci nicio prezentare publică a activității, preocupărilor sau programului managerial.

„Actuala președintă a Curții de Apel Oradea este de scurt timp pe mandat, iar Ministerul Justiției, după cum știți, nu are nicio atribuție în desemnarea președinților instanțelor. Dar la întâlnirea cu colegii avocați, mi-au spus că  există un dialog bun cu Curtea de Apel și cu instanțele. Din perspectiva mea ca ministru al Justiției, trecând de nume și de istoricul unei persoane, e mai important dialogul, și cred că la nivelul județului Bihor, de la schema de personal care este bine structurată, de la faptul că aveți un sediu propriu al Baroului, la faptul că există un dialog structurat între avocați și instanțe, acestea sunt lucruri care mă interesează și sunt de valoare”, a spus ministra, preocupată, se pare, mai degrabă de relația judecători-avocați decât de cea dintre Justiție li cetățeni.

De menționat, însă, că ministrul Justiției, deși nu numește magistrați, este membru al Consiliului Superior al Magistraturii și ar avea nu doar datoria, ci și pârghia de a pune în discuția CSM situațiile în care judecătorii din conducerea instanțelor își exercită mandatele netransparent.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu schimba asta nimic si mai asteapta voturi
Se ascunde in spatele unei lozinci pe care o repeta papagaliceste: "e obligata sa respect hotararile judecatoresti”! Aia jefuiesc bugetul de stat dupa bunul lor plac iar ea ne spune ca asta e, trebuie sa respecte hotararile judecatoresti. In acelasi timp si ea este membru CSM. Schimbati legea. Au dreptate cei de la defapt.ro
Postat 14 Octombrie 2023, 07:20 de Timi
conflict
Și nimeni n-a văzut niciodată conflictul de interese. De ce? Pentru că toți sunt de aceeași parte: parlamentari, guvern, magistrați. Ne votam salarii, pensii și mai dăm și celor din partid - ăștia sunt parlamentarii. Dăm o decizie în favoarea noastră- magistrații. Scoatem o ordonanță care ne favorizează- guvernul. Și nu se deranjează între ei, Doamne ferește, căci așa le merge bine tuturor.
Postat 13 Octombrie 2023, 23:37 de DaNu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON