URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2015, 13:50

Ministrul Apărării anunţă reintroducerea stagiului militar: cine va fi recrutat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile române vor să reintroducă stagiul militar pe bază de voluntariat. Este acesta o etapă premergătoare reintroducerii stagiului militar obligatoriu? Un fost premier dă un răspuns sec: Da.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa a spus că este nevoie de reintroducerea stagiului militar pe bază de voluntariat. Aflat la Sibiu, acolo unde a participat la depunerea jurământului pentru 200 de soldaţi, Duşa a declarat că este necesar ca Legea privind rezervistul voluntar să fie trecută prin Parlament. "Aceasta va reglementa sigur pregătirea tinerilor, dar pe bază de voluntariat", a explicat Duşa.

În schimb, fostul premier Adrian Năstase, pe vremea căruia s-a renunţat la stagiul militar obligatoriu vorbeşte, într-o postare pe blog, despre reintroducerea lui ca despre o certitudine: „Oare nu vedem ce se întâmplă în jurul nostru, nu înţelegem că vom ajunge să cheltuim puţinii bani pe care-i mai avem în buget pentru a cumpăra câteva avioane, în perspectiva reintroducerii serviciului militar obligatoriu, pentru ca industria de armament din ţările occidentale să-şi poată continua activitatea şi zonele de influenţă să fie reîmpărţite? Oare nu înţelegem că România a căpătat un alt statut după încheierea Primului Război Rece şi că noi participăm acum la aplicarea Doctrinei Truman, după ce, ani de zile, am suportat-o?”.

Ministrul Apărării a anunţat că aproximativ 2.300 de tineri vor fi încadraţi în 2015, din care 1.500 sunt soldaţi profesionişti, iar restul provin din învăţământul militar. Dacă legea este votată în Parlament, rezerviştii îi vor putea pregăti voluntar pe tinerii care vor intra în Armată, în cazul în care ţara noastră intră în război, a spus un oficial al Armatei.

Cei care doresc să aibă statutul de rezervişti voluntari trebuie să participe necondiţionat la misiuni interne şi externe, să anunţe unitatea militară dacă părăsesc domiciliul pentru mai mult de 48 de ore şi să păstreze cu sfinţenie secretul militar. Pentru perioadele în care participă la misiuni, militarii vor fi plătiţi, scrie infomm.ro. Alte state NATO au trecut deja la stagiul militar obligatoriu, cum ar fi Lituania. În luna mai, şi Letonia a introdus un sistem prin care tinerii vor fi recrutaţi şi o situaţie asemănătoare este şi în Norvegia, unde armata a devenit obligatorie şi pentru femei, dar şi pentru bărbaţi.


OBLIGAŢIILE REZERVIŞTILOR VOLUNTARI

- să fie devotaţi statului român,
- să respecte şi să apere valorile democraţiei constituţionale,
- să respecte jurământul militar, regulamentele şi ordinele comandanţilor,
- să participe necondiţionat la instruire, în ţară şi în străinătate

DREPTURILE REZERVIŞTILOR VOLUNTARI

- drepturi salariale,
- primă de fidelitate,
- drepturi de echipare şi de hrană,
- măsuri de protecţie socială, asistenţă medicală şi medicamente

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON