URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2021, 11:51

Mesajul episcopului greco-catolic de Oradea înaintea Crăciunului: "Răul nu va triumfa niciodată asupra binelui"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, le-a transmis credincioşilor un mesaj de întărire în credinţă şi de încurajare înaintea Crăciunului.

Preasfinţitul Bercea a afirmat că trăim într-o lume în care de deja de doi ani "virusul blestemat" a golit străzile oraşelor, în care "nu ne mai deosebim unii de alţii", iar "creştinii sunt tot mai excluşi din societate". În ciuda acestor lucruri, transmite episcopul, "răul nu va triumfa niciodată asupra binelui".

"Dumnezeu ne iubeşte pe fiecare aşa cum suntem", a transmis episcopul greco-catolic de Oradea, care a încheiat cu formula "Vă doresc tuturor un Crăciun sfânt şi binecuvântat cu "Harul Mântuitor" şi un An nou 2022 mai bun şi mai sfânt!"


Mesajul integral transmis de PS Virgil Bercea

Crăciun – 2021

"Un Prunc s-a născut nouă, un Fiu s-a dat nouă" (Is 9,5)

Iubiţi credincioşi,

Profetul Isaia (născut la 765 IC), în urmă cu aproape 2800 de ani, anunţa venirea lui Isus Domnul: ,,Prunc s-a născut nouă, un Fiu, iar numele lui este înger de mare sfat, sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie" (cf. Is 9,5). Noi, astăzi, acum şi aici, într-o lume atât de schimbată, retrăim – şi aceasta reprezintă, cu adevărat, o taină, un miracol şi o certitudine –  acea realitate întemeietoare pe care o prorocise Profetul şi care s-a împlinit prin Naşterea Domnului nostru Isus Cristos: Îl lăudăm şi Îl preamărim, Îi cântăm colindele cu păstorii din Betleem şi cu îngerii din ceruri.

Într-o noapte, care doar părea ca toate celelalte, într-un loc atât de obişnuit unor păstori, al căror nume nu-l ştim, care-şi păzeau oile şi depănau în mintea lor poveştile neşterse ale zilei, poate şi ale timpului comun semenilor lor, iată răsări Lumina minunii: ,,slava şi mărirea Domnului a strălucit" (Lc 2,9). Se dezvăluia astfel că acea noapte era una cu totul specială, deopotrivă şi pentru păstorii din ,,ţinutul acela", şi avea să se statornicească pentru totdeauna, şi pentru toţi credincioşii, întrucât Lumina divină cobora din ceruri, şi ,,îngerul Domnului stătea lângă ei" spunându-le: "nu vă temeţi, vă vestesc o bucurie mare, azi s-a născut Mântuitorul, Cristos Domnul, în cetatea lui David" (cf. Lc 2,8-10). Păstorii trăiau, de fapt, împlinirea profeţiei lui Isaia iar "harul mântuitor al lui Dumnezeu s-a arătat lor şi tuturor oamenilor" (cf. Tit 2,11).

Naşterea Pruncului Isus din Maria Fecioara cea "plină de har" ni l-a adus în lume pe fiul dumnezeiesc, pentru noi, oamenii supuşi greşelii, păcatelor, ispitelor, ca pe un Păstor a cărui iubire pentru noi e fără margini, şi pentru ca la rândul nostru să ne pătrundem de har. Trăim astfel o bucurie mare, aceea că Domnul este cu noi şi în noi, îndumnezeindu-ne: "harul mântuitor" suflă în Biserica sa, iar noi suntem fii ai Bisericii cea ,,Una, Sfântă", parte din trupul mistic al lui Cristos, popor sfânt al lui Dumnezeu.

,,Harul mântuitor" s-a arătat la Betleem pentru ca omul să ajungă la fericire. Harul este dar, darul cerului pentru noi, ,,la plinirea timpurilor"; harul este iertare, iertarea Domnului prin Fiul Său; harul este ajutor dat nouă pentru a birui în viaţă. Adevărul viu este că la Crăciun gustăm această bucurie a întrupării Domnului, a pogorârii "harului mântuitor" la noi şi printre noi. "Harul mântuitor" este legătura de iubire dintre Dumnezeu şi om, prin Fiul Său unul născut. Iar, Sărbătoarea Naşterii Domnului înseamnă naşterea "harului mântuitor", venirea Domnului păcii în mijlocul nostru, a Părintelui veacului ce va să fie, după cum profeţea Isaia; este darul spiritual pe care omenirea-l primeşte în fiecare an la Sărbătoarea Crăciunului.

Dragii mei,

În noaptea Sfântă a Crăciunului, Dumnezeu s-a făcut om şi a locuit printre noi, iar noi am văzut mărirea lui în ieslea din Viflaim şi acolo am înţeles că Dumnezeu ne iubeşte pe fiecare aşa cum suntem, cu bucuriile şi necazurile noastre, cu păcatele şi înălţările noastre, cu încercările şi momentele de fericire.

,,Harul mântuitor", cum spune Sfântul Pavel, este iubirea lui Dumnezeu pentru noi care ne aduce pacea sufletului şi bucuria inimii. Acest ,,har mântuitor", acest Prunc, pe care-l primim în seara de Crăciun este darul pe care Domnul ni-l oferă în mod necondiţionat nouă oamenilor, celor preocupaţi prea adesea de lucruri materiale, şi tuturor celor care trăim în învălmăşeala şi forfota acestei lumi confuze care-şi doreşte din ce în ce mai mult în plan cantitativ. Noi înşine, în momentele de luciditate şi sinceritate, suntem gata să recunoaştem că nu merităm dragostea lui Dumnezeu, şi totuşi El ne-o dăruieşte, trimiţându-ni-l pe Unicul său Fiu. Crăciunul ne aminteşte mereu şi din nou că în ochii Domnului suntem vrednici, valoroşi şi preţioşi şi, că bunul Dumnezeu ne iubeşte pentru totdeauna dorindu-ne mântuirea.

Dragi credincioşi,

Într-o lume în care, de doi ani, ne numărăm cu spaimă şi dezesperare doar bolnavii şi morţii; într-o lume în care oraşele au devenit parcă fantomatice din cauza interdicţiilor impuse de ,,virusul blestemat"; într-o lume în care ,,alegem doar meşteşugurile cele mai aducătoare de câştig, care nu ne lasă deloc vreme să ne gândim la Dumnezeu" (cf. Sfântul Nil, 910 – 1004); într-o lume în care devenim tot mai trişti, dar şi mai egoişti; într-o lume în care nu ne mai deosebim unii de alţii, iar creştinii sunt tot mai excluşi din societate – trebuie să ne reamintim mereu că răul nu va triumfa niciodată asupra binelui şi că forţele răului nu vor birui niciodată Biserica. În această lume primim vestea de la înger că ni s-a născut nouă un Mântuitor, Mesia şi, în această lume ,,harul mântuitor al lui Dumnezeu s-a arătat tuturor oamenilor" (cf. Tit 2,11)! În această noapte minunată, pe când ne vedeam de treburile noastre, El, Domnul a venit şi a locuit printre noi, deşi nu l-am meritat! Iată darul Crăciunului: ,,un copil sărac vine să ne cucerească cu iubirea sa" (Papa Francisc). El este speranţa noastră în această lume!

Dragii mei,

"Poporul care locuia întru întuneric a văzut lumină mare" (Is 9,1). Noi, ,,poporul sfânt al lui Dumnezeu", am fost şi suntem binecuvântaţi cu acest Har de a primi un Prunc, un Fiu, un sfetnic minunat, pe Dumnezeul cel puternic, pe Domnul păcii, pe Părinte al nostru şi al veacului ce va să fie.

Ce putem spune în faţa unui asemenea dar primit?

Rămânem uimiţi şi fără cuvinte!

Primim darul şi ne lăsăm binecuvântaţi de harul dăruit nouă. Privim la Pruncul din iesle şi trăim bucuria Crăciunului: "Îl cunoaştem şi-L iubim pe Domnul Isus Cristos"… precum zice Sfântul Părinte, Papa Francisc, ,,înc-o dată, iar şi iară"! – cu un vers din Lucian Blaga.

Şi noi, la rândul nostru să ne lăsăm transformaţi în dar şi har pentru cei de lângă noi, de aproape sau de departe!

Vă doresc tuturor un Crăciun sfânt şi binecuvântat cu "Harul Mântuitor" şi un An nou 2022 mai bun şi mai sfânt!

Sărbători fericite şi La mulţi Ani!

+ Virgil Bercea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ipocrit
Si atunci de ce promovezi vaxul?
Postat 25 Decembrie 2021, 20:57 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5756 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON