URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Maghiar, inculpat: Chirurgul Adrian Maghiar a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Maghiar, inculpat: Chirurgul Adrian Maghiar a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă ACHITAT. Chirurgul Adrian Maghiar (foto) nu e la prima acuzaţie de malpraxis. În 2012, a fost inculpat pentru ucidere din culpă în cazul unui funcţionar bancar, Daniela Havasi (medalion), decedată în 2005, după ce fusese diagnosticată cu enterocolită şi apoi cu reacţie pancreatică, deşi în realitate avea ocluzie intestinală. Procesul s-a terminat în 2014, când medicul a fost achitat definitiv
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chirurgul Adrian Maghiar, patron al spitalului privat Pelican şi decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Oradea, pentru ucidere din culpă.

Medicului i se impută o conduită necorespunzătoare în cazul unei paciente din Marghita, pe care a operat-o la Spitalul Pelican şi care, la o săptămână după intervenţie, a ajuns în comă la Spitalul Judeţean, unde a murit.

Anchetă la secret

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori şi transmis în formă cenzurată BIHOREANULUI, tragedia s-a produs în toamna lui 2013, când pacienta a fost internată de Maghiar la Spitalul Pelican din Oradea, pentru o operaţie de hernie, îngreunată de o ruptură a peretelui abdominal.

Medicul, susţin anchetatorii, nu a respectat standardele obligatorii pentru prevenirea unor complicaţii generate de intervenţie şi nu i-a prescris pacientei antibiotice ori tratament anticoagulant, obligatorii pentru prevenirea infecţiilor ori apariţia unor cheaguri de sânge. "S-a reţinut în sarcina inculpatului că, prin nerespectarea standardelor medicale cu privire la profilaxia antibiotică şi profilaxia antitrombotică, cu ocazia intervenţiei chirurgicale efectuate asupra pacientei la data de 29 octombrie 2013, a omis efectuarea antibioprofilaxiei preoperator şi postoperator", se arată în actul de acuzare.

După operaţie, pacientei i-a fost administrat tratament anticoagulant doar pentru 6 zile. "A fost o perioadă insuficientă de timp pentru a reduce riscul trombembolismului venos", se precizează în rechizitoriu.

În comă

Urmările au fost tragice. Externată la scurt timp după operaţie, femeia a ajuns înapoi la Spitalul Pelican cu complicaţii, dar care nu au fost tratate aşa cum ar trebui.  "În perioada 7-11 noiembrie 2013, cu ocazia celei de-a doua internări a pacientei, deşi a constatat formarea unui serom (acumulare de lichid, n.r.) la nivelul operaţiei, inculpatul a omis recoltarea lichidului pentru cultură şi antibiogramă", acuză procurorii, susţinând că, potrivit experţilor consultaţi, examenul bacteriologic cu antibiogramă era unul recomandat.

"Astfel nu a instituit antibioterapie pentru a preveni suprainfecţia seromului şi a complicaţiilor de plagă operatorie, manifestând prin acţiunile şi inacţiunile descrise o conduită medicală deficitară în ceea ce priveşte prevenţia complicaţiilor postoperatorii, care a contribuit la evoluţia nefavorabilă a stării de sănătate a victimei", spune rechizitoriul.

Tratată cu neglijenţă, femeia a intrat în şoc septic şi a ajuns în comă la Spitalul Clinic Judeţean, unde a şi murit, pe 15 noiembrie 2013, "ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă unei trombolii pulmonare" .

No comment

Carmen Pantiș, șefa Colegiului Medicilor BihorExtrasul de rechizitoriu nu oferă vreo explicaţie pentru durata extrem de lungă a anchetei şi nici nu lămureşte dacă, înainte să se adreseze procurorilor, rudele victimei au reclamat cazul vreunei comisii medicale de specialitate. Crina Mărcuţ, preşedintele Comisiei de malpraxis de la nivelul Direcţiei Judeţene de Sănătate, nu îşi aduce aminte, iar doctoriţa Carmen Pantiş (foto), preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, susţine că nu a existat nicio reclamaţie legată de acest caz. "Nu s-a făcut vreo anchetă, cel puţin nu la Colegiul Medicilor", a declarat Pantiş.

Cert este că, pe 23 februarie, în acest an, Adrian Maghiar a fost inculpat şi trimis în judecată pentru ucidere din culpă, "ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii", faptă pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani, dosarul fiind în prezent în Camera Preliminară a Judecătoriei Oradea, unde a avut prima dezbatere pe 19 aprilie.

La solicitarea BIHOREANULUI, nici rudele victimei, constituite ca părţi civile în dosar, nici decanul FMF nu au dorit să facă vreo declaraţie publică. "Aştept ca instanţa să îşi spună cuvântul. În perioada următoare, dosarul va putea fi consultat. Acolo veţi găsi toate probele", a spus Maghiar. Adică atât ale acuzării, cât şi cele depuse în apărarea sa. Rămâne de văzut care vor cântări mai greu în balanţa Justiţiei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
mai recoltam niste organe?
Cum se cheama ce face Dr Pantis? Recolteaza niste organe de la niste oameni loviti de soarta care mai apoi ajung la cine plateste mai mult, fara proceduri, fara liste, fara sa se respecte nici o regula sau unde ajung organele, cum se cheama asta ca transplant nu e, ci trafic de organe.
Postat 03 Mai 2018, 20:54 de victorascretinelmicula
corb la corb nu-si scoate ochii
"doctoriţa" Carmen Pantis e presedinte la colegiul medicilor doar ca sa musamalizeze cazurile de malpraxis si ca sa nu poata fi acuzata de trafic de organe ...
Postat 03 Mai 2018, 15:25 de victorascretinelmicula
Comunism ?
Fiindca comentariile negative se sterg...: Sunt convins ca D-l Maghiar este unul din cei mai buni chirurgi din tara / lume, si NU are nici o vina in acest caz.
Postat 03 Mai 2018, 09:52 de User anonimizat
un asasin liber
bineinteles ca va scapa,caci mafia medicala si cea a justitiei oradene si nu numai, este la datorie sa speram ca va ajunge si el odata pe mina unuia ca el
Postat 03 Mai 2018, 09:01 de saruman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON