URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2023, 08:28

Lansare cu cântare, la Oradea: Concerte și vin spumant la lansarea colecției de interviuri a jurnalistei Camelia Bușu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jurnalista Camelia Buşu, de la Jurnal bihorean, sau "prietena rock-ului", aşa cum a fost caracterizată de interpretul Călin Pop, şi-a lansat vineri primul său volum care adună mai multe interviuri cu personalităţi ale muzicii rock şi folk, pe care le-a realizat de-a lungul celor 30 de ani de carieră. Evenimentul de la restaurantul Resto Noo'vo a fost unul atipic, cu mai multe momente artistice, inclusiv cu sabrarea unui spumant.

"Sunt mândră de mama"

Lansarea cărţii "Confesiuni din backstage" a debutat chiar cu un concert, susţinut de fiica autoarei, Dafina Buşu, împreună cu chitaristul Marius Pop, fiul cântăreţului Călin Pop, şi Emanuel Toma.

"Copiii încearcă mereu să-şi facă mândri părinţii, dar în această seară ţin să vă spun că eu sunt mândră de mama, pentru că ştiu cât a muncit la această carte", a spus Dafina înainte de a cânta în faţa unui public format din prieteni, colegi de breaslă şi personalităţi despre care mama sa a scris şi care au umplut restaurantul Resto Noo'vo, de pe pietonala Vasile Alecsandri.

Dafina şi cei doi artişti urmează să-şi lanseze în curând propria trupă. Ei au interepretat piese din repertoriul tinerei, ca "Secvenţe", "Lost", "Du-mă" şi "Decor", cea din final urmând să fie lansată în 30 de noiembrie.

Moderatorul evenimentului, jurnalistul Lulu Cremeneanu, a mărturisit că se bucură foarte mult de cartea Cameliei Bușu, pentru că, în opinia sa, interviul este "o specie jurnalistică un pic văduvită în ultimii ani", căci lumea citeşte tot mai puţin.

"Iată că munca ei de câţiva ani s-a transformat într-o carte. Şi vreau să vă spun că nu este deloc uşor să te sincronizezi cu artiştii. Uneori trebuie să insişti, să aştepţi sau să mergi după ei la finalul concertului şi trebuie să ştii să te adaptezi, să te mulezi după fiecare personaj în parte", a spus acesta.

O pasiune de a ajunge în backstage

Scriitorul Mircea Pricăjan a fost cel care a vorbit în faţa publicului despre conţinutul volumului.

"Confesiuni din backstage", a spus el, este valoroasă nu doar prin prisma personajelor care se regăsesc în carte - vedete ale muzicii rock şi folk din România - , ci şi datorită informaţiilor cu privire la documentarea jurnalistului şi la sentimentele sale din timpul muncii pe teren.

"Citind această carte am simţit dorinţa Cameliei de a ajunge în backstage. Îmi plac autorii care lasă câteva notiţe, iar în acest caz a fost interesant pentru mine să aflu şi cum a fost luat un interviu propriu-zis. Mi-a plăcut, Camelia, cum ai spus la un moment dat că aveai emoţii înainte de a vorbi cu Adrian Despot (n.r. solistul trupei Viţa de vie)", a spus acesta.

Autoarea le-a destăinuit celor prezenţi că lucrează de mulţi ani la volum şi că a vrut neapărat să înceapă cu interviul comun pe care l-a luat lui Nicu Covaci (liderul trupei Phoenix) şi regretatului Dan Andrei Aldea, pentru că-i apreciază din tinereţe.

"Interviurile au fost publicate integral în carte. Ordinea lor este cronologică, cu mici modificări. Eu scriu în fiecare zi pentru cotidianul Jurnal bihorean şi portalul Bihon.ro şi mi s-a părut că e nevoie şi de un loc unde aceste interviuri să nu se piardă. Ziarele dispar, online-ul nu ştim dacă va rămâne, dar o carte în care aceste interviuri sunt structurate va dăinui", şi-a motivat Camelia demersul.

Şampanie şi "Iarbă prin păr"

Evenimentul a cuprins şi o surpriză oferită de gazde participanţilor: sabrarea unui spumant de către somelierul Ionuţ Ciatău.

Această tehnică presupune a deschide sticla de șampanie cu o sabie, care este glisată de-a lungul corpului sticlei, care explodează în final. Fireşte, participanţii au fost îmbiaţi, apoi, să bea din vinul spumos.

Seara s-a încheiat cu un concert Călin Pop şi Marius Pop, care au interpretat piese cunoscute ale trupei Celelalte Cuvinte precum "Iarbă prin păr" şi "Dacă vrei", dedicate "prietenei rock-ului", aşa cum a descris-o Călin pe Camelia. 

Colecţia "Confesiuni din backstage", apărută la editura Belvedere, cuprinde 38 de interviuri cu personalităţi ale muzicii rock şi folk, între care se numără Nicu Covaci (Phoenix), Tudor Chirilă (Vama Veche), Mircea Vintilă, Adrian Bărar (Cargo), Nicu Alifantis sau Mircea Baniciu, fiind prilejuite de venirea artiștilor în oraşul de pe Crişul Repede. Aceasta conţine şi câteva imagini color cu jurnalista de pe teren.

Jurnalista Camelia Buşu are o experienţă de 30 de ani în domeniu. Ea a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în 1994, iar timp de mai mulţi ani, din 1993 până în 2009, a fost secretar de redacţie al cotidianului Jurnal bihorean din Oradea. Timp de opt ani, până în 2017 a fost redactor-şef al aceleaşi publicaţii, unde acum lucrează ca redactor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON