URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2022, 14:00

Justiție ca pentru Kiss

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu-i frumos să invoci confesiunea cuiva, dar cred că pentru Alexandru Kiss, fostul președinte al Consiliului Județean Bihor, care sărbătorise Paștele cu două săptămâni în urmă, cea trecută chiar a fost o săptămână luminată.

La mijlocul ei, miercuri, o judecătoare de la Tribunal l-a achitat pentru o parte din infracțiunile pentru care DNA îl inculpase cu șapte ani în urmă, pentru celelalte constatând că nu-l mai putea trage la răspundere penală fiindcă erau vechi. Se învechiseră, ce chestie, inclusiv sub ochii ei, în timp ce aproba amânare după amânare a judecării, la cererea avocaților lui Kiss și a tovarășilor lui de dosar, satisfăcuți tocmai de acest deznodământ: prescrierea răspunderii.

Sentința era previzibilă și chiar a fost prevăzută, inclusiv de cititori ai BIHOREANULUI, cărora înainte cu câteva zile le dădusem de știre că judecătoarea își amânase până și pronunțarea, și încă de șase ori. Desigur, avizații știu că de o vreme judecătorii sunt obligați să facă publică, odată cu verdictul, și motivarea acestuia, dar faptul că magistratul și-a estimat greșit propria capacitate de a face acest lucru spune ceva despre propria-i pricepere. Că doar n-a obligat-o nimeni să „rămână în pronunțare” în decembrie și s-o pună pe masă abia în aprilie, după patru luni.

Așa că cititorii au reacționat cu instrumentele omului care, chiar dacă nu are studii juridice, nu e părăsit de bunul simț comun: „tergiversare... prescriere... vai de Justiția din Bihor... dacă furai o găină sigur era pronunțată sentința... aici e greu, cu atâtea milioane...”, a comentat un bihorean. Altul, după vestea achitărilor, a cobit amar că „rămâne în sarcina Curții de Apel să găsească varianta cum să nu plătească nici cei 2 milioane euro” Kiss și complicele care îi „albea” șpăgile primite de la patronii firmelor pentru care fostul șef al județului trântea licitații.

Și chiar așa: cum onorata instanță a dispus confiscarea de la politician a sumei de 1 milion de euro, cu cât poate crede cetățeanul că a rămas UDMR-istul dacă aceeași onorată a admis că omul luase mită, iar mita (ce-i drept, împărțită cu amicul Mudura, defunctul patron al Lotus Center) a fost de 4,3 milioane euro? Și să o fi făcut fifty-fifty, și tot o fi rămas cu 1 milion. Iar din acest milion cât o fi tocat pe avocați sau, Doamne ferește, nu doar pentru ei?

Percepția generală este că prin sentința de achitare & prescriere nu s-a făcut justiție, iar opinia publică are tot dreptul să fie neîncrezătoare în magistrați, mai ales amintindu-și că, într-o vreme, DNA dovedise cum unii, destui dintre ei, traficau pur și simplu sentințe. E adevărat, de câțiva ani n-a mai fost cercetat niciun magistrat, după cum n-a mai fost niciun politician, polițist sau ce mai vreți. Dar asta se întâmplă oare pentru că, brusc, justiția a devenit o tagmă imaculată sau pentru că DNA, de fapt, fie are mâinile legate, fie a intrat în hibernare?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON