URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2019, 15:20

Instituţia Prefectului: Asociaţiile de proprietari nu pot fi obligate să preia spaţiile verzi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instituţia Prefectului a anunţat, joi, că va reanaliza Regulamentul privind întreţinerea spaţiilor verzi instituit de Consiliul Local Oradea în urma sesizărilor primite.

"Vom reanaliza HCL 873/24.09.2018 şi vom lua măsurile care se impun în vederea asigurării legalităţii actelor normative supuse controlului Instituţiei Prefectului", se menţionează într-un comunicat al Prefecturii.

Instituţia reprezentantului Guvernului în teritoriu s-a autosesizat "în urma articolelor apărute în mass-media locală precum şi a unor sesizări din partea asociaţiilor de proprietari".

"Nu pot fi constrânse!"

Reprezentanţii celor 830 de asociaţii de proprietari orădene au fost notificaţi de municipalitate la începutul acestui an să se prezinte la Primărie pentru semnarea protocolului de predare-primire a spaţiilor verzi de lângă blocuri pentru întreţinerea lor, sub ameninţarea unei amenzi între 1.000 lei şi 2.500 lei instituite prin HCL 873.

"Hotărârea în cauză poate întruni condiţiile de legalitate numai în cazul în care articolul 39, lit l. va fi coroborat cu art. 31 alin. 3 din Regulament în sensul în care nu există o obligaţie în sarcina asociaţiilor de proprietari în a prelua întreţinerea spaţiilor verzi. Neexistând o obligaţie în acest sens, asociaţiile nu pot fi constrânse în a semna un protocol de preluare sub sancţiunea unor amenzi contravenţionale", se menţionează în comunicatul Prefecturii.

Doar la cerere...

Instituţia Prefectului arată că, potrivit regulamentului, asociaţiile de proprietari sunt obligate să încheie protocolul de preluare-primire a terenului de lângă blocuri doar dacă şi-au manifestat "în mod expres, prin cerere scrisă" intenţia de a prelua în întreţinere spaţiile verzi.

În acest context, prin faptul că Primăria a notificat asociaţiile care nu au depus o cerere de preluare a spaţiilor verzi din jurul blocurilor Prefectura apreciază că aceasta a aplicat prevederile regulamentului "disproporţionat şi în afara cadrului apreciat ca legal", iar "protocolul încheiat prin vicierea consimţământului este anulabil".

Potrivit comunicatului, juriştii Prefecturii au cerut pe 1 martie Primăriei un punct de vedere legal cu privire la modul în care a pus în aplicare regulamentul, cerere la care nu au primit încă un răspuns.

Refuzăm!

Aşa cum BIHOREANUL a scris, un grup de asociaţii de proprietari din Oradea au refuzat să preia spaţiile verzi din jurul blocurilor pe considerentul că, potrivit legii, îngrijirea acestora cade în sarcina municipalităţii.

Reprezentanţii acestora au precizat că asociaţiile au întreţinut şi până acum aceste terenuri în mod benevol dar refuză să îşi asume în scris obligaţia de a le îngriji pe banii membrilor, de teamă că ulterior ar risca să fie amendate de Poliţia Locală pentru că aspectul zonelor verzi nu s-a ridicat la standardele municipalităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Oradeanbihor
Taci, și curată buruienile de sub tine. Trântor ce ești.
Postat 10 Martie 2019, 00:30 de Sandu1206
@ sandu
Prostu' nu-i prost destul daca nu e si fudul. Sictir faiere!
Postat 09 Martie 2019, 08:51 de oradeanbihor
La muncă
Nu la întins mâna
Postat 09 Martie 2019, 00:27 de Sandu1206
Nazi
Primaria ar putea obliga pensionarii voluntari sa intretina spatiile verzi...la schimb cu gratuitate otl.Sau someri indemnizati.Sau handicapati.Sau unemployed.Sau bugetari,simbata, pentru vouchere de vacanta si norma de hrana...
Postat 08 Martie 2019, 22:25 de excalibur
@ sandu
Da mai du-te la naiba cu comentariile tale de doi bani. Nici draqu nu cere nimic primariei. Daca oradenii si viniturile ce au ajuns in acest oras ar fi civilizati, orasul ar arata altfel. Noi platim la bloc pentru curatenie si amenejare spatii verzi si cu toate astea cativa idioti isi lasa gunoaiele pe unde apuca: in casa scarii, in lift, pe langa cosurile de gunoi de pe alei sau pe langa tarcurile de gunoi ale rer. La astia le-as interzice pe viata deptul se a avea buletin de oras. Nici tu nu eati mai breaz prin limbaj (esti la fel de jegos ca cei mentionati)
Postat 08 Martie 2019, 21:17 de oradeanbihor
@poiu
Ai inteles bine, datoria proprietarului e sa se ocupe de bunul lui! Iar proprietar nu e asociatia, e primaria.
Postat 08 Martie 2019, 15:43 de ili3
@roger
Astea la care se refera articolul, in tarile civilizate se numesc "building grounds" si intre in grija proprietarilor. Poate nu am inteles eu articolul corext sau comentariul tau, dar acele spatii din jurul cladirilor intra in atributia proprietarilor pt mentinere curatenie si amenajare
Postat 08 Martie 2019, 08:30 de poiu
Leneșii comenteaza
De mic copil am avut grija de spațiul verde dintre casa mea și a vecinilor, și spațiul verde din fata casei. E simplu tai iarba buruienile, mai pui o floare. Acuma văd că asistații nu mai așteaptă guvernul să le dea , vrea primăria să le dea.
Postat 07 Martie 2019, 23:23 de Sandu1206
Nu se maresc taxele locale si impozitele...
...au afirmat vehement edilii,in schimb v-am pregatit un nou set de amenzi. Noi ne straduim sa atragem cele mai multe fonduri europene din tara,redistribuite si de la alte judete calamitate de netrebnici,iar voi nu vreti sa tundeti un petec de iarba si un gard viu.Dezvoltarea vine peste voi...vine, vine, vine, calcă totul în picioare...
Postat 07 Martie 2019, 22:21 de excalibur
grija primariei - banii nostri!
adica noi platim impozite pe case si aparatamente, iar primaria isi salveaza kkurul aruncând cheltuielile cu intretinerea spatiilor verzi in seama asociatiilor. pai nu sunt ei destepti?! pe mine nu ma incalzeste faptul ca primaria da bani sa se reabiliteze jegul ala monstruos de turn de apa de pe lacu rosu ori naiba mai stie ce proiect... in absolut orice oras din Europa, spatiile verzi sunt in grija municipalitatii. asa cum sunt si taxele si impozitele noastre!
Postat 07 Martie 2019, 20:34 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON