URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 MARTIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Aquapark-ul din Oradea este pe profit, în ciuda faptului că 90% dintre aceste stabilimente merg pe pierdere. Adică sunt un fel de Teatru ori Filarmonică, numai cu ceva mai multă apă. Pe lângă meritele incontestabile de gospodari ale celor de la ADP, trebuie să recunoaștem că succesul se datorează și conjuncturii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Se zice că doar cine nu munceşte nu greşeşte (deşi eu, personal, cred că greşeşte şi cel ce nu munceşte). În orice caz, bărbaţi sunt cei care îşi asumă greşelile, iar eu îmi declar apartenenţa la această categorie. Ca atare, recunosc că după ce am primit reacţia lui Pásztor, i-am verificat argumentele, cum că deplasarea în interes de serviciu în Austria a făcut-o separat de cea în interes privat în Elveţia. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Înţeleg miza politică a scandalului cu Aeroportul fost internaţional Oradea şi cum bâjbâielile celor de la Consiliul Judeţean le dau apă la moară celor care conduc Primăria. Oamenii politici îşi vânează paşii greşiţi şi erorile profesionale pentru a-şi da la gioale în public, pentru a faulta cât mai grav prestigiul celuilalt. Cel mai adesea, vorbele lor rămân doar vorbe, simple declaraţii politice vitriolante, fără urmări practice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Instanţa Supremă s-a pronunţat recent, printr-o decizie de speţă, în sensul în care Ghidul pentru acordarea daunelor morale emis de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii nu este obligatoriu pentru instanţe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare. Mielina este o substanţă care înveleşte fibrele nervoase, având un rol important în conducerera influxului nervos şi care apare în luna a 5-a vieţii intrauterine cu definitivare după naştere. Boala mai este denumită şi scleroza "în plăci" datorită aspectului zonelor cicatrizate ale creierului, leziunile fiind denumite "plăci".
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
27 Februarie 2019, 19:05

Grădinari cu sila: Decizia Primăriei Oradea de a muta în grija asociaţiilor de proprietari spațiile verzi stârnește opoziţie

Grădinari cu sila: Decizia Primăriei Oradea de a muta în grija asociaţiilor de proprietari spațiile verzi stârnește opoziţie MUNCĂ (NE)VOLUNTARĂ. Reprezentanţii a cinci asociaţii se opun preluării îngrijirii terenurilor dintre blocuri. "În ultimii zece ani Primăria nu a întreţinut niciodată spaţiile verzi de aici. Tot timpul le-am îngrijit noi. Acum vrea să ne oblige să le preluăm ca să ne poată amenda", este convins un administrator
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu venirea primăverii, Primăria vrea să vadă sape, greblele şi târşuri la treabă. Municipalitatea forţează predarea către asociaţiile de proprietari a celor 85 hectare de spaţii verzi aferente blocurilor din Oradea. Până săptămâna trecută circa 830 de asociaţii au semnat protocoalele de predare-primire, cam 15 administratori s-au dat de negăsit, iar cinci au refuzat preluarea.

"Este un abuz! Şi până acum tot noi, nu Primăria, curăţam în jurul blocului, dar una este să faci asta de bună-voie ca să fie locul frumos, şi alta să te obligi în scris pentru ca apoi să te amendeze Poliţia Locală că n-ai tuns sau n-ai udat iarba după calendarul Primăriei", protestează preşedintele Asociaţiei de Proprietari Şelimbărului 1, Ioan Horvath.

Omul sfinţeşte locul 

Ilie Bolojan, primar OradeaFiecare petec de teren să aibă un gospodar! Regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din intravilanul oraşului, instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 873/2018, vrea să facă ordine în "zonele gri" dintre blocuri, aflate prin lege în grija Primăriei, dar întreţinute de orădeni. "Fiecare metru pătrat de teren trebuie să fie în gestiunea cuiva, indiferent că este vorba de Primărie, asociaţii de proprietari, persoane juridice sau persoane fizice, şi trebuie să existe o politică şi standarde comune pe care toţi să le urmeze în comun", susţine primarul Ilie Bolojan (foto).

Măsura, altfel lăudabilă prin scop, pune la muncă ori la cheltuială orădenii, dă de lucru firmelor de profil şi scapă municipalitatea de întreţinerea a 85 hectare de teren de care oricum nu se îngrijea. Prin pasarea responsabilităţii în seama asociaţiilor, municipalitatea scapă de o cheltuială de circa 300.000 lei pe an pe care o vor achita, de acum, orădenii.

Lucrări după carte

Calendarul de lucrări instituit prin HCL 873 e strict. Asociaţiile vor trebui să facă pe cheltuiala lor cosirea spaţiului verde în primele două săptămâni ale lunii, din aprilie până în octombrie, stropirea spaţiului verde de cel puţin două ori pe săptămână, în aprilie, mai şi septembrie, şi de trei ori în iunie, iulie şi august, şi din mai până în septembrie tunderea lunară a gardului viu, care trebuie să măsoare cel mult un metru înălţime. În plus, asociaţiile vor face plantări de copaci primăvara şi toamna, greblarea frunzelor în noiembrie şi decembrie şi lucrări de întreţinere permanentă a curăţeniei pe spaţiul verde.

Mai mult, conform protocolului care va fi valabil cinci ani, asociaţiile sunt obligate să întreţină spaţiile verzi fără a le schimba destinaţia, nici măcar amenajând un loc de joacă pentru copii, şi să prezinte municipalităţii informări anuale însoţite de fotografii pentru a demonstra cum s-au achitat de sarcini. Efectuarea lucrărilor, de la cosirea şi udarea ierbii la adunarea gunoaielor, va fi verificată lunar de Poliţia Locală, care va sancţiona asociaţiile leneşe cu amenzi între 1.000 şi 2.500 lei.

Au bătut palma!

Propunerea Primăriei a declanşat reacţii împărţite. Unele asociaţii au preluat spaţiile din inerţie. "Protocolul acesta a existat şi înainte. Tot noi ne-am ocupat şi până acum de întreţinerea spaţiului din jurul blocului, aşa că n-a apărut nicio modificare", spune administratorul Asociaţiei Leonardo 3, Florin Lazăr. De altfel, bine îngrijită, asociaţia a şi fost premiată de municipalitate pentru modul în care şi-a întreţinut spaţiul verde.

preşedintele Asociaţiei de Proprietari D 34, Orlando BalaşAlte asociaţii au bătut palma cu Primăria ca să se protejeze. "Protocolul e în interesul nostru. Dacă am preluat terenul în administrare pentru cinci ani, nu mai poate veni Primăria să ne taie arborii cum vrea. E cea mai bună metodă să ne protejăm spaţiul verde", spune preşedintele Asociaţiei de Proprietari D 34, Orlando Balaş (foto).

Cap la cap, până la sfârşitul săptămânii trecute circa 830 de asociaţii şi-au luat în grijă terenurile dintre blocuri.

"S-au speriat"

Numărul covărşitor al semnatarilor are, însă, altă explicaţie decât hărnicia şi entuziasmul. "Oamenii s-au speriat că vor fi amendaţi. Regulamentul spaţiilor verzi prevede la un articol că preluarea terenurilor se face prin acordul de voinţă al părţilor, iar la altul exact pe dos, că asociaţiile care nu semnează protocolul riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 lei", spune preşedintele unei asociaţii.

De altfel, acesta este şi motivul pentru care câteva asociaţii refuză să preia amplasamentele. "Nu este corect! Prin lege, domeniul public este în grija municipalităţii. Nu vreau să mă las obligat să întreţin pe banii oamenilor domeniul public. E ca şi cum vecinul m-ar obliga să îi sap grădina!", zice preşedintele Asociaţiei de Proprietari Meşteşugarilor 87, Dan Păcurar.

Chemat la Primărie pentru semnarea unei cereri de preluare a terenului şi perfectarea protocolului, bărbatul a declarat în scris că refuză să preia terenul din domeniul public. "Eu mi-am expus argumentele. Dacă Poliţia Locală mă amendează, voi contesta măsura în instanţă".

La mâna poliţiştilor

Ioan Horvath (foto), preşedintele Asociaţiei de Proprietari Şelimbărului 1 OradeaDe aceeaşi părere e şi Ioan Horvath (foto), preşedintele Asociaţiei de Proprietari Şelimbărului 1. Deşi anul trecut a cheltuit 5.000 lei pe întreţinerea spaţiului verde, asociaţia refuză să îl preia oficial. "Odată ce semnezi protocolul eşti la mâna Poliţiei Locale. Regulamentul te obligă la plantări începând din martie, la tunderea gardului viu începând din mai şi la cosirea lunară a gazonului. S-ar putea însă ca pe 15 martie să ningă, ca gardul viu să nu trebuiască tuns nici în iunie şi ca iarba să trebuiască cosită abia la două sau trei luni, pentru că fiind la umbră nu creşte cum vrea Primăria. Iar atunci eşti amendat", protestează Horvath.

Administratorul arată că, potrivit Legii 24/2007, grija spaţiilor verzi este a administraţiilor locale şi "a altor organe împuternicite", iar asociaţiile de proprietari nu sunt "organe". La fel, conform Legii 196/2018, scopul asociaţiilor constă strict în administrarea proprietăţii comune a membrilor, nu a domeniului public. În plus, potrivit Codului Civil, protocoalele sunt lovite de nulitate pentru că prevăd în sarcina asociaţiilor alte obligaţii decât cele pentru care au fost înfiinţate. "În niciun caz nu voi semna protocolul Primăriei în forma actuală". Hotărât să sesizeze Prefectura cu privire la nelegalitatea regulamentului, Horvath s-a şi înscris pentru săptămâna aceasta în audienţă la prefectul Ioan Mihaiu.

Încurcaţi în chichiţe

Şansele ca prefectul să atace în instanţă regulamentul de spaţii verzi sunt, însă, minime. Instituţia Prefectului a respins anul trecut propunerea Asociaţiei Pro Democraţia de a ataca în instanţă regulamentul de spaţii verzi. "Nu s-au constatat vicii de tehnică legislativă sau elemente de neconformitate cu actele normative incidente, care să atragă nevalabilitatea actului administrativ în cauză", se menţionează în adresa trimisă contestatarilor.

Regulamentul a trecut testul legalităţii graţie unor chichiţe. Pe de o parte, juriştii instituţiei au considerat că asociaţiile preiau terenurile de bună voie. "Nu este vorba de o obligaţie câtă vreme predarea spaţiilor se face doar la cerere, iar încheierea protocolului se face doar pentru cei care şi-au exprimat prin cerere această dorinţă", a răspuns Prefectura la solicitarea BIHOREANULUI.

Oarbă la presiunile la care sunt supuse asociaţiile, Prefectura dă mână liberă Primăriei, considerând că aceasta a respectat inclusiv Legea 24/2007 deoarece, potrivit protocolului, a pasat asociaţiilor "întreţinerea şi amenajarea" terenurilor, nu şi administrarea lor. De parcă asociaţiile s-ar teme de termeni şi nu de cheltuiala la care vor fi supuse şi de eventualele sancţiuni. Pentru că, de-acum, se va găsi un vinovat pentru fiecare petec de teren care n-a fost întreţinut după calendarul şi rigorile Primăriei!


ANTI-PORUMBEI
Amendă pentru milă

Regulamentul de administrare a spaţiilor verzi a făcut valuri încă de la adoptare. Printre altele, acesta interzice hrănirea pe domeniul public a animalelor fără stăpân, de la porumbei şi pescăruşi la pisici şi căţei.

Cum o asemenea faptă se pedepseşte cu amendă între 1.000 şi 2.000 lei, reprezentanţii opoziţiei din Consiliul Local s-au pronunţat împotrivă. "Cum veţi amenda o bunicuţă cu nepoţelul de 3 ani care aruncă o bucăţică de pâine pe jos pentru porumbei?", a protestat liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa.

În aceste condiţii, HCL 873/2018 a fost adoptată cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
votul exclusiv al reprezentanţilor PNL
...anunta din stare embrionara garantia lucrului bine facut,bine chibzuit, neintinat de votul altor formatiuni dezagregate,centrifuge,dubioase,retrograde.
Postat 28 Februarie 2019, 20:27 de excalibur
haha
Mai nou primaria se spala pe maini rapid si cand faci sesizare ca e full de ciori si galagie si mizerie si ceri ajutorul, ridica din umeri si dau din colt in colt. Rezultatul multor cereri in diferite situatii: descurcati-va pe cont propriu! Bine ca doleanțe din partea lor vin cu duiumul, măi măi și of of!
Postat 28 Februarie 2019, 15:10 de eea
count display

FOTO BIHOREANUL

 • La mulți ani, ERA Park! Carla’s Dreams i-a cucerit, sâmbătă seară, pe orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Înaripatele Oradiei: Malurile verzi ale Crişului Repede şi stufărişul au atras în oraş numeroase specii noi de păsări (FOTO)
 • Puzderie de lume în centrul Oradiei, de Ziua Maghiarilor. Îmbrăcat în huszár, Szabó Ödön a acuzat că maghiarii sunt discriminaţi (FOTO/VIDEO)
 • #șîeu... NU: Angajaţii lui Ştefan Mandachi de la Oradea, împiedicaţi să protesteze în faţa propriului restaurant printr-un ordin al... „doamnei de la Lotus” (FOTO/VIDEO)
 • #Șîeu: Bihorenii au protestat pentru autostrăzi. Vezi cine și cum a manifestat! (FOTO / VIDEO)
 • Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO)
 • Protestul #şieu în Oradea: O firmă şi-a oprit complet activitatea, pentru întreaga zi! (FOTO / VIDEO)
 • #şîeu: BIHOREANUL a făcut un inventar al proiectelor de infrastructură promise în judeţul Bihor şi neonorate (FOTO)
 • Incendiu la blocul Cicero din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Cupa Satelor: O primă ediţie reușită în fotbalul bihorean (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2031 RON
 • 1 EUR = 4.7569 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON