URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2022, 15:24

Îngrijorător: crește numărul incendiilor în Bihor. De câte ori au sunat bihorenii la 112 anul trecut (VIDEO)

Îngrijorător: crește numărul incendiilor în Bihor. De câte ori au sunat bihorenii la 112 anul trecut (VIDEO) foto: arhivă

În anul 2021, în medie, la fiecare 14 minute un bihorean a sunat la numărul unic de urgență 112, cerând ajutor, adesea fiind vorba de bolnavi de Covid-19.

Pe de altă parte, anul trecut a crescut și numărul incendiilor care au avut loc în Bihor, cu circa 15% față de anul precedent.

Victimele focului

Potrivit raportului activității ISU Crișana pentru anul trecut, prezentat joi de inspectorul șef Sorin Caba, în 2021 s-au înregistrat în dispeceratul 112 un număr de 36.690 de apeluri de urgență, în medie 100 pe zi. Creșterea față de anul 2020 (când au fost 31.353 de apeluri) este justificată de solicitările bolnavilor de Covid-19.

În total, anul trecut, ISU Crișana a intervenit la 13.481 de evenimente, în medie 37 de intervenții pe zi. Dintre acestea, 957 au fost incendii, cu 15% mai mult decât în anul 2020, când au fost 844 de incendii.

Cele mai multe incendii, 44%, s-au produs în mediul urban, iar 56% în mediul rural, iar cele mai frecvente cauze sunt defecțiunile sau improvizațiile la instalațiile electrice, sau aparatele lăsate sub tensiune nesupravegheate.

În 2021, șase bihoreni au murit în urma incendiilor, iar 16 persoane au fost rănite. „Din statistică, rezultă că în general victimele sunt în vârstă și au o situație pauperă”, a declarat Caba.

Șeful ISU Crișana a mai precizat că, anul trecut, ambulanța de terapie intensivă mobilă a SMURD Oradea a intervenit la 1.881 de cazuri, dintre care cele mai multe în Oradea (931), Săcueni (52) și Nojorid (51). De asemenea, paramedicii ISU Bihor au intervenit la 7.254 de cazuri.

Mai multe exerciții

Anul trecut a crescut și numărul controalelor făcute de pompierii bihoreni, la 2.234, cu 24% mai multe decât în 2020. În urma acestor verificări, s-au depistat 12.720 de nereguli, din care un sfert au fost soluționate în timpul controalelor. În total, pompierii au dat 1.199 de amenzi, în cuantum de 2,4 milioane lei. Numărul de amenzi aplicate a crescut cu circa 44%, față de anul 2020, când s-au dat 831 de amenzi.

„Ne dorim ca în anul 2022 să intensificăm activitatea de pregătire a populației, să facem pregătire practică, nu doar teoretică, cu echipamente de instruire cu flacără”, a declarat Caba. Angajați din firme și instituții publice ar urma să fie pregătiți, ca să știe cum să intervină pentru stingerea unui incendiu, până la sosirea pompierilor.

Vezi mai jos raportul ISU Crișana pentru anul trecut:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON