URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2019, 11:45

În spatele cortinei: În această primăvară, teatrele orădene au programat premiere ale unor spectacole captivante

În spatele cortinei: În această primăvară, teatrele orădene au programat premiere ale unor spectacole captivante PARIU PE MUZICĂ. Nu mulţi sunt orădenii pasionaţi de teatru care să nu fi văzut "Scripcarul pe acoperiş", cel mai de succes spectacol al Teatrului Regina Maria din ultimii ani. Acum actorii pregătesc un alt musical celebru, "Sunetul muzicii", transpus în anii ’60 pe marile ecrane într-un film de Oscar cu Julie Andrews protagonistă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În lunile rămase până la finalul stagiunii teatrale 2018-2019, teatrele orădene - Regina Maria şi Szigligeti - au programat premiere ale unor spectacole ce se anunţă captivante.

La finalul acestei luni va fi lansată comedia "…Escu", de Tudor Muşatescu, ale cărei personaje oportuniste, conturate în anii ’30, pot fi recunoscute între politicienii de azi. În mai şi iunie urmează şi două festivaluri, cu invitaţi din străinătate…

"…Escu" de Muşatescu

După spectacole noi precum "Domnişoara Iulia", "Avalanşa" şi "Capcana lui Hamlet", Teatrul Regina Maria pregăteşte şi alte surprize înainte ca stagiunea 2018-2019 să se încheie. Pe 31 martie, începând cu ora 19, în Sala Mare se va juca în premieră locală spectacolul "…Escu", după textul lui Tudor Muşatescu din 1933. "Am ţinut să avem şi un titlu românesc în stagiunea actuală, iar acesta este o comedie clasică", spune managerul interimar Elvira Rîmbu.

actor Sorin IonescuPiesa îl are în prim plan pe Decebal Necşulescu, interpretat de Sorin Ionescu (foto), un politician care se vrea deputat şi trece cu uşurinţă de la un partid la altul, fără altă convingere decât cea a binelui propriu. Deşi scrisă cu aproape 100 de ani în urmă, povestea, descrisă ca o radiografie satirică a năravurilor politice, este cât se poate de actuală.

Din distribuţie mai fac parte, între alţii, Sebastian Lupu, Alin Stanciu, Petre Ghimbăşan, Anda Tămăşanu şi Elvira Rîmbu. Regizor este Claudiu Goga, laureat UNITER. Biletele pentru premieră s-au şi vândut aproape în întregime, motiv pentru care organizatorii au programat o a doua reprezentaţie pentru 2 aprilie, tot de la ora 19.

Musical de festival

Spre finalul stagiunii urmează încă o premieră. De data aceasta va fi un musical celebru, "Sunetul muzicii", povestea tinerei austriece Maria, care în anii ’30 părăseşte mănăstirea în care fusese educată pentru a deveni guvernanta celor şapte copii ai căpitanului Georg von Trapp, aproape mereu absent. Maria îi învaţă pe copii, prin jocuri şi cântece, ce înseamnă veselia, ceea ce nu prea este pe placul văduvului, care i-a obişnuit cu reguli stricte.

Producţia a fost lansată pe Broadway în 1959 şi s-a jucat apoi peste tot în lume. Câţiva ani mai târziu, în 1965, spectacolul a fost transpus şi pe peliculă, cu Julie Andrews şi Christopher Plummer în rolurile principale. Filmul a câştigat cinci premii Oscar şi două Globuri de Aur.

Adela Lazăr, actriță OradeaLa Oradea, musicalul va fi montat de regizoarea Mihaela Bogdan. Maria va fi interpretată de Adela Lazăr (foto), iar Georg von Trapp va fi Sorin Ionescu. În spectacol vor mai juca Ioana Dragoş Gajdo, Zentania Lupşe şi Răzvan Vicoveanu, precum şi mai mulţi copii, aleşi prin casting.

Musicalul va fi prezentat, în premieră, în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea, care, în premieră, se va desfăşura nu în toamnă, ci în perioada 1-9 iunie, incluzând şi reprezentaţii ale unor trupe din străinătate.

Festival şi la Szigligeti

După spectacolul "Occident Express", de Matei Vişniec, montat în premieră în maghiară, Teatrul Szigligeti a programat, pe 30 martie, premiera "Catullus", o dramă după un text de Milán Füst, în regia lui Iván Hargitai. În aprilie, Ansamblul Nagyvárad va lucra la un spectacol contemporan de teatru-dans, "Bardo", regia şi coregrafia fiind semnate de Zoltán Fodor, care a realizat producţii şi în SUA, China şi Japonia. În paralel, trupa Liliput pregăteşte pentru copii spectacolul "Vrăjitorul din Oz".

Între 2 şi 5 mai, Teatrul Szigligeti va găzdui ediţia a VII-a a festivalului internaţional "Poimâine", la care sunt invitate opt trupe din România, Ungaria şi Serbia. Ca de obicei, cele mai multe spectacole jucate în limba maghiară sau în alte limbi vor fi supratitrate în română.

Programele celor două festivaluri - al Teatrului Regina Maria şi respectiv al Szigligeti - n-au fost încă dezvăluite, dar organizatorii promit suprize plăcute...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON