URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2024, 14:50

Imprimeria de Vest. În veci pomenirea ei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-au stârnit ceva emoții la aflarea veștii că, din nou, capitalismul veros a învins luminosul comunism. Imprimeria de Vest urmează să fie demolată, iar în locul ei vor apărea mândrețe de blocuri. Poate că ar fi fost mai plăcut și mai pitoresc să avem un parc în zonă, numai că afacerea e afacere, nimeni nu-și permite să facă parcuri pe terenuri de 500 de euro pe metru pătrat.

Dacă Primăria s-ar fi vrut un actor în această afacere, ar fi fost felicitată de ecologiști pentru inițiativa nobilă de a construi un parc, dar ar fi fost acuzată de alții pentru sumele mari de bani plătite pentru achiziționarea terenului.

De ceva vreme asistăm la o regenerare a spațiilor, mai ales a celor centrale. Clădiri lăsate de izbeliște deja de trei decenii cad pradă buldozerelor sau li se dă altă destinație.

Imensa uzină Înfrățirea este acum o amintire și, în câțiva ani, întreaga zonă va deveni rezidențială. Fostele secții ale fabricii Metalica au lăsat loc unui supermarket. Nu de mult am scăpat și de scheletele de la Avântul, iar Aura își schimbă destinația.

Încă a rămas o rană în buricul târgului, cele două foste fabrici de confecții și de pantofi de pe strada Independenței, dar, odată ce se vor găsi investitori cu mulți bani, și acele clădiri vor primi o destinație clară.

Pentru cei care regretă demolarea vechii industrii orădene din zona centrală, îi rog să facă un exercițiu de imaginație: cât de minunat poate fi să ai o turnătorie între blocuri, ca în cazul uzinei Înfrățirea, ce fain e ca presele să le tulbure somnul celor de lângă Metalica sau ce sănătos e să locuiești lângă secția de organo-fosforice a fabricii Sinteza?

Treptat, chiar și firme mai puțin poluante sau mai mici ca dimensiuni se trag spre parcurile industriale, lăsând zona centrală să respire. Se vor reamplasa: autobaza OTL, sediul RER și Compania de Apă. Orașul a crescut și nu-i mai ajunge pământul pentru locuințe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Twisted mind
Ne inchinam la niste ruine art-nouveau de 100 de ani si demolam cladiri sanatoase de 50 ani. Facute in perioada de glorie a comunismului, unde nu exista rabat la structura, norme tehnice, singurul lucru discutabil fiind finisajul si estetica. Acuma, cind UE vrea sa oblige producatorii de electrocasnice sa asigure piese de schimb pentru a sustine reparatiile pe mai multi ani, cind esti rugat sa stai la 20 grade iarna si sa faci dus in doi, noi demolam cladiri de beton-armat. Materiale masiv energofage, care vor necesita alte energii imense ca sa punem in loc acelasi lucru.
Postat 06 Februarie 2024, 21:07 de excalibur
ce poluare????
Tipografia polueaza dragi tovarari care au scris articolul? Voi le bagati pe toate intr-o oala
Postat 06 Februarie 2024, 19:26 de vasi13
ca primaria sa faca ceva cu cladirea, inseamna ca primaria sa cumpere cladirea. Asa ma pot intreba si eu de ce nu cumpara primaria Dedemanul?
nu stiam nici ca blocurile de locuinte din stanga si dreapta ei polueaza, pe rationamentul ca tipografia daca va fi la fel de inalta ca blocul vecin, si tot cu apartamente si magazine, deci acelasi tip de chiriasi, va polua. S-a facut deja langa magazinul Crisul incubatorul ptr firme de IT, sa se umple de chiriasi si sa plateasca mai mult in taxe decat primesc chiria pe gratis. Sa mai faca primaria inca o cladire de birouri care sa o dea pe gratis, accept sa primesc si eu, si sediu de firma si apartament de locuit pe banii vostri. Insa nu sunt de-acord ca "primaria produce bani astfel", ci doar eu primesc bani pe gratis :) exemplul editorialistului cu poluarea era cu privire la Infratirea (turnatorie comunista intre bolucri), teren care si-a schimbat utilizarea, nu la Imprimeria de Vest. In continuare, exemplul zice de firme nepoluante ca si Compania de Apa care si ele se muta la marginea orasului. Ideea nu e ca polueaza, ci ca sunt destule terenuri intinse, si "virane" or "neutilizate" pe care in continuare vor aparea noi blocuri. Ca daca tot ne-am imbogatit si nu mai stam cate 3 generatii intr-un apartament, avem nevoie de mai multe apartamente chiar si la mai putini locuitori.
Postat 06 Februarie 2024, 19:16 de unu
Pe Independentei
De ce in Centru, nu fsce primsria cum s-a procedat in Cluj. A rrnovat clsdirea si a dat-o firmelor de IT , birouri. Se pot ptoduce bsni si altfel, nu trebuie neaparst poluare si deranj. De ce Hotel nou langa muzeu, cand se pot reconfigura niste cladiri de genul. In strainatate nu se demoleaza totul. Se transforma ca e mai ieftin si nu se distruge tootul. Dar taranoii ca Birta si Bolo nu stiu ei nimic
Postat 06 Februarie 2024, 08:45 de sanduivanov
Aha deci jos cu ea.
Nu stiam ca tipografia polueaza si deranjeaza. Momentam si spatiul ei activeaza cateva firme, ce au inchiriat. Deci sunt locuri de munca. Nu cred ca s-a plans nimeni din zona pentru deranj sau poluare.
Postat 06 Februarie 2024, 08:41 de sanduivanov
"Niste dobitoci..."
Un mic extras dintr-un comentariu de la acest articol: "Niste dobitoci si infractori penali care conduc si decid soarta orasului prin mita continua." ......... Nu inteleg de ce nimeni din primarie nu reactioneaza in instanta pentru comentariile astea! La fiecare articol de pe site care are ceva de a face cu orasul sau primaria, apar aceleasi acuze de la doi-trei bolnaviori cronici - coruptie, hotie, prostie etc. Niciodata dovedite, doar vorbe si acuze aruncate din umbra unui presudonim. E bine de stiut ca atunci cand exista o plangere, ziarul este obligat sa puna la dispozitia anchetatorilor IP-urile postacilor, iar acestia vor fi identificati, cercetati si apoi vor ajunge la judecata. Cu numele lor reale, de data asta!!!! Daca Bihoreanul permite orice comentarii de la oricine nu inseamna ca este si bine.
Postat 05 Februarie 2024, 23:49 de TanarSiNelinistit
"cum arata magazinul ala si cum arata zona imprimeriei", stiu numai ca de la Dedeman pe jos nu ajung acasa :)
suprafata e similara la 1-1.2ha, si parcarea supraetajata pe vreo 4 nivele (https://www.oradea.ro/fisiere/module_fisiere/40974/10-%20510x%201420.pdf ) Da, terenul e urias, cat vreo 5 blocuri pe toata strada Richard Wagner de lunga. dar mi-e greu sa compar o utilare recenta a terenului cu o cladire lasata in paragina in ultimii zeci de ani. Adaug doar ca imprimeria de vest nu e spatiu public, o firma (privata) detine cladirea.
Postat 05 Februarie 2024, 22:30 de unu
Asta e bloc intre blocuri
Pe cand un articol despre blocurile ilegale si mai mici, cate 10 apartamente, din cartierele de case, pe cand veti pune si astfel de intrebari comisiei din PMO cum s-au acoperit, daca s-au acoperit pentru ilegalitatile facute ? E plin orasul de blocurile de cartier ale firmelor de casa despre care oare de ce nu scrie ? Care o fi pretul pentru care nu se scrie, macar merita ? sunt la tot pasul cantermir, centrul e plin de ele
Postat 05 Februarie 2024, 22:26 de Traian
orasul se vinde sub nasul nostru. ce frumos dormim cu totii ametiti de vraja ieftina cu dezvoltarea... ia treziti-va, folositi-va mintea!
@unu, stii cum arata imprimeria si terenul dimprejur? este vorba de principiul dezvoltarii acelei zone! ca idee, parcarea de la Dedeman are 470 de locuri. acum gandeste-te: cum arata magazinul ala si cum arata zona imprimeriei. ****** in oras se construiesc blocuri odioase, se construiesc obsesiv compulsiv blocuri hidoase, de calitate execrabila, de 2-3 firme de casa care cotizeaza si ii ingroapa pe toti in bani. >> .. de unde viteza asta disperata a primariei sa vanda toate spatiile publice catre "investitori" dubiosi? > cu ce drept se dispune vanzarea spatiilor libere din Oradea, fara sa fie referendum sau sedinte publice? ... cei din Servicii dorm bine sau si ei sunt linistiti de cotizatia primita de la "dezvoltatorii imobiliari"? de ce nu se face un al doilea orasel al copiilor in locul imprimeriei?
Postat 05 Februarie 2024, 20:35 de roger
nu mai deschid inca odata toata polemica de dincolo
@Roger: La 400 de apartamente, chiar scrie in articol ca vor fi 470 de parcari subterane.
Postat 05 Februarie 2024, 19:20 de unu
RUSINE, PRIMARIE LACOMA! nu este dezvoltare ce faceti, este CONSTRUCTIE BETONATA ILEGALA, de prost gust, prin mita continua
Oradea la capitolul inteligenta bugetara este ZERO. niste dobitoci si infractori penali care conduc si decid soarta orasului prin mita continua. nu exista URBANISM decat HOTISM CALIFICAT! in zona sunt deja mii de apartament construite. lacomia este mare, dar acest superb oras vechi nu a fost construit cu lacomie, ci cu maiestrie : industrie, arta, peisagistica. intr-un comentariu mai vechi am intrebat cate locuri de parcare vor fi (concret si ironic). dar zona aceea, ca oricare alta, are nevoie si de spatii pentru dispensare/medici de familie, gradinita si scoli, copaci si banci, parcuri. ar trebui sa facem un referendul prin care sa oprim constructia de blocuri in acest oras! este prea mult, prea scarbos, prea rusinos si revoltator tot ce se construieste. sub intelegerea proasta a dezvoltarii - deja imi este greata de gasirea acestui cuvant in toate discursurile politice. nu este dezvoltare, este constructie betonata ilegala!
Postat 05 Februarie 2024, 18:46 de roger
Regenerare urbana.
Fabricile de pe Independentei sunt un focar de infectie fiind folosite de oamenii strazii. Se pare ca administratia nu a reusit sa impuna supraimpozitarea decat oamenilor simpli. Dovada ca sistemul de reabilitare fortata are nu putine lacune. Ce rost au unele comparatii cand la 100 de metri de primarie avem dovada neputintei…
Postat 05 Februarie 2024, 18:26 de User anonimizat
la tras de linie
In 2040 se va putea face un bilant si o comparatie, folosind sintagma "ce ati facut in ultimii 50 de ani". Atunci se va putea compara industria comunista cu "planificarea cincinalului" si industria bazata pe profit.
Postat 05 Februarie 2024, 15:20 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON