URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2019, 17:09

Împăratul Japoniei a renunţat la tron. E prima abdicare a unui împărat japonez din ultimii 200 de ani (VIDEO)

Împăratul Japoniei a renunţat la tron. E prima abdicare a unui împărat japonez din ultimii 200 de ani (VIDEO) Sursa foto: digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Împăratul Akihito al Japoniei a abdicat, marți, după 30 de ani pe tron. Era sa este cunoscută ca fiind una pașnică, marea calitate a împăratului fiind apropierea de popor.

Potrivit digi24.ro, cu prilejul acestei ocazii, japonezii vor primi 10 zile libere. 

Domnie fără conflicte

Cunoscută drept era Heisei, adică Pace Pretutindeni, domnia de 30 de ani a împăratului a fost una lipsită de conflicte.

Împăratul Akihito a preluat tronul în 1989, când avea 55 de ani, de la tatăl său, împăratul Hirohito, în numele căruia Japonia a luptat și a pierdut în Al Doilea Război Mondial.

De-a lungul domniei sale, împăratul Akihito a fost foarte apropiat de oamenii aflați în suferință, bolnavi sau afectați de dezastre, ceea ce l-a făcut să fie foarte îndrăgit de popor. 

Ceremonia de abdicare a început marți dimineața, când Akihito, îmbrăcat într-un costum tradițional a participat la mai multe procesiuni private care marcau prima renunțare la Tronul Crizantemei - numele tronului japonez - înregistrată în ultimii 200 de ani în țară.

Akihito va rămâne împărat până la miezul nopții, urmând ca în ziua următoare să urce pe tron fiul său, Naruhito, în vârstă de 59 de ani. Apoi, Akihito și soția sa Michiko vor deveni împărat emerit respectiv împărăteasă emerită.

Abdicare cu două înțelesuri 

În Japonia, împăratul nu are putere politică, dar reprezintă un puternic simbol național.

Luarea unei astfel de decizii a fost influențată de starea de sănătate alterată a acestuia. „Când iau în calcul faptul că sănătatea mea se deteriorează gradual, încep să îmi fac griji că s-ar putea să devină prea dificil pentru mine să îmi îndeplinesc obligațiile de simbol al statului”, a spus împăratul în 2016.

Însă ar mai putea exista un motiv care l-a făcut pe împărat să abdice. 

Abdicarea lui Akihito ar putea să îi încurce planurile premierului Shinzo Abe, care vrea să modifice articolul 9 al Constituției Japoniei, care conţine o clauză de non-agresiune, motiv pentru care Japonia nu se poate înarma şi deveni o putere militară a lumii.

În primul rând, atenția de la programul legislativ și dezbaterea privind schimbarea constituției au fost deturnate de vestea că împăratul va abdica. În al doilea rând, Abe nu poate trece prin parlament propunerea de a schimba sau elimina complet Articolul 9, întrucât este nevoie de consens între partidele de la guvernare, partidele din opoziție, precum și de acceptarea din partea opiniei publice. Tot acest proces ar putea dura mai mult decât administrația condusă de Abe, scrie digi24.ro. 

De aceea, mulți analiști văd în decizia împăratului Akihito o mutare inteligentă pentru a împiedica planurile de schimbare a constituției și înarmare a Japoniei, așa cum visează premierul Shinzo Abe. Însă alții văd abdicarea doar ca pe o dorință de a se retrage din viața publică.

O nouă eră

Akihito a anunțat în august 2016 că vrea să se retragă, dar guvernului i-a luat aproape trei ani să adopte legea specială care să permită acest lucru. Și este o excepție, pentru că aceeași lege precizează că dreptul de a abdica nu este acordat și urmașilor.

Cu ocazia abdicării, japonezii vor avea o vacanță de 10 zile, o raritate în Japonia.

Prințul moștenitor va urca pe tron la data de 1 mai, moment la care va fi marcat prin trecerea la o nouă eră, numită Reiwa, sau „minunata armonia”. Aceasta va corespunde întregii perioade de domnie a lui Naruhito, fiul lui Akihito.

Potrivit sursei citate, noul împărat va ieși în fața publicului împreună cu alți membri ai familiei imperial pe data de 4 mai. Ei vor apărea într-un balcon al Palatului Imperial pentru a saluta mulțimea.

Mai târziu în acest an, guvernul japonez va invita diverşi oaspeţi din 195 de ţări care vor participa la evenimente ce vor fi organizate pentru a celebra preluarea tronului de împăratul Naruhito.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON