URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2021, 17:36

Îmbrăcat în ie, ministrul Agriculturii a inaugurat noul sediu al Oficiului Fitosanitar Bihor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Îmbrăcat în ie, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a inaugurat vineri la Oradea noul sediu al Oficiului Fitosanitar Judeţean Bihor din strada Ion Bogdan 43. Tăierea panglicii inaugurale a fost făcută de directorul general al Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Florentin Milea.

Un sediu proaspăt reabilitat...

La inaugurarea noului sediu al Oficiului Fitosanitar Bihor au participat, printre mulți alții, prefectul Dumitru Țiplea, deputatul liberal Ioan Cupșa, șefi de instituții deconcentrate și mari fermieri bihoreni, precum Dan Corbuț și Ioan Cuc.

Noul sediu a fost amenajat de municipalitatea orădeană printr-o investiţie de 1,1 milioane lei într-un imobil părăsit pe care îl deţinea, în schimbul unor clădiri şi terenuri deţinute de Ministerul Agriculturii în Oradea.

Înţelegerea dintre cele două părţi a fost perfectată încă din 2018, dar s-a concretizat abia anul trecut.

"În cursul anului 2020, Ministerul Agriculturii a transferat în domeniul public al municipiului Oradea câteva imobile: un teren şi un imobil situat în strada Ion Mihalache în zona parcului industrial I în suprafaţă de aproximativ 10.000 metri pătraţi, unde pe o parte din amplasament am făcut extinderea parcului industrial, un teren de 670 metri pătraţi în strada Rectorului, unde lucrăm la un Studiu de Fezabilitate pentru un parc în cartierul Episcopia, un imobil în strada Corneliu Baba 2, fosta casă a Agronomului, unde în următoarea perioadă să încercăm introducerea ei în circuitul turistic al Municipiului Oradea şi un teren de 6.000 metri pătraţi în strada în Ion Bogdan unde vom amenaja un parc cu o suprafaţă totală de 15.000 metri pătraţi", a declarat primarul Florin Birta.

Între mai multe instituţii "agricole"

Noul sediul a Oficiului Fitosanitar Bihor va fi dat în folosinţă în următoarele săptămâni după ce va fi mobilat şi utilat.

Oficiul se va muta din sediul Direcţiei Agricole din Bulevardul Dimitrie Cantemir în cel din strada Ion Bogdan 43 înainte de sfârşitul lunii august.

Noul amplasament este considerat potrivit, având în vedere că în vecinătate funcţionează atât Agenţia pentru Plăţi în Agricultură, cât şi Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor în Agricultură.

"Când vor veni la Oradea fermierii vor putea să îşi rezolve mai multe probleme în aceeaşi zonă fără să mai fie nevoiţi să bată drumul în mai multe cartiere ale oraşului", a declarat pentru BIHOREANUL directorului Oficiului Fitosanitar Bihor, Nicolae Rugea.

"O înţelegere win – win"

Într-o conferinţă de presă ulterioară, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a definit schimbul de imobile dintre municipalitate şi minister ca reciproc avantajos.

"A fost o înţelegere win – win (n.r. câştigătoare pentru ambele părţi), care a făcut ca Oficiul Fitosanitar să beneficieze de cele mai bune condiţii ca să îşi poată face treaba, iar Primăria să primească acele imobile cu care noi nu prea aveam ce face", a spus Oros.

Ministrul Agriculturii a venit în Oradea de la Cluj şi a ţinut în prima parte a zilei două şedinţe separate cu reprezentanţii serviciilor publice deconcentrate din subordinea sa, de la Direcţia pentru Agricultură a judeţului Bihor la Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Bihor, respectiv cu reprezentanţii fermierilor din Bihor.

Principala problemă: apa!

Ministrul Oros a declarat pentru BIHOREANUL că principala problemă ridicată de fermierii bihoreni a fost legată de condiţiile meteorologice tot mai defavorabile agriculturii din ultimii ani. "Cea mai gravă problemă ridicată a fost problema apei. Apa, ca resursă, va deveni o problemă şi va trebui să colectăm fiecare picătură", a spus Oros.

Ministrul a spus că dacă în urmă cu câţiva ani agricultorii din zona Crişana se confruntau cu un exces de apă în sol acum au probleme legate de lipsa apei.

"Aici a fost infrastructură de desecare şi nu de irigaţii pentru că nu era nevoie. Acum va trebui să găsim soluţii. Dacă în primăvară ploile au dus la producţii record de grâu pentru porumb şi floarea soarelui, seceta care a urmat ne aduce previziuni nu prea bune. Pe viitor va trebui să vedem cum colectăm şi depozităm apa în exces din primăvară ca să o putem folosi ulterior", a declarat Oros.

Potrivit ministrului Agriculturii, la nivelul judeţelor Timiş, Arad şi Bihor se vor aloca 326 milioane euro pentru derularea unor astfel de lucrări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cel mai incompetent ministru liberal nu știe nici panglica să o taie din prima.
După capul lui de "liberal", Crișana a avut în anii anteriori perioadei de când e el ministru, un exces de apă în sol. Cât de prost poți fi încât să nu ști că anul acesta au fost cele mai mari inundații în vestul țării, de la inundațiile din anii '60 încoace? De fapt, nimic nou sub "soarele" incendiar. Liberalii ăștia români sunt în general cei mai proști oameni din Europa. Ignoranți și superficiali prin definiție de 150 de ani încoace.
Postat 01 August 2021, 13:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON