În plin spectacol, actriţa a ieşit de pe scenă, a venit la mine, mi-a întins mâna şi, privindu-mă fix în ochi, mi-a zis: "Hai să facem sex!". Am răspuns ca într-un film mut - vorbeam, dar din gâtlej nu-mi ieşea niciun sunet. Văzând că nu zic nimic, s-a eliberat din strânsoarea mâinii mele şi s-a dus la altul. Şi de când aşteptam să-mi spună o actriţă asta!
Miercuri seara, la Cafe Art Anastasia, după ce am aşteptat 25 de minute pentru a-mi fi adusă comanda, am văzut spectacolul "Hai să facem sex!". În ciuda titlului, nu a fost o piesă despre sex. Scrierea dramaturgului rus Valentin Krasnogorov este suficient de puternică pentru a plimba spectacolul într-o călătorie expres, de 45 de minute, printre problemele existenţiale ale oamenilor.
Elvira Platon-Râmbu, aici în postura de regizor, a păstrat câteva idei de bază din scriptul original şi a brodat în jurul lor altele. A rezultat un text corpolent, generos, care alternează între dialoguri şi monologuri paralele, suficient de dinamic pentru un spectacol cu doar doi actori şi o canapea. Anca Rusu-Sigmirean şi Andrian Locovei, ambii actori ai Trupei Iosif Vulcan de la Teatrul Regina Maria Oradea, s-au lăsat reciproc unul pe altul la conducere. Astfel, prima parte a fost a ei, cu Andrian în defensivă activă. În a doua parte, el a tras căruţa, în timp ce Anca l-a susţinut permanent.
***
Joi, la Filarmonică, s-a interpretat din Enescu, Prokofiev şi Mendelssohn-Bartholdy. În timpul Concertului nr. 1 de Prokofiev, când violonistul Nicolas Koeckert făcea minuni pe Stradivariusul său într-o solistică incredibil de complicată, doamna din faţa mea dădea din cap a dezaprobare.
"Nu, nu e bine, nu aşa se face", părea să spună din mişcările capului. Din când în când îi mai împărtăşea şi soţului nemulţumirea. Curiozitatea mi-a fost atât de mare, încât, la pauză, am întrebat-o ce nu i-a plăcut. "Interpretarea a fost foarte bună, dar nu mi-a plăcut... autorul". Domnule Prokofiev, data viitoare mai multă grijă, vă rog! Simfonia a III-a "Scoţiana", de Mendelssohn, i-a readus zâmbetul doamnei şi a făcut-o să dea din cap şi aprobator.
***
Mike Godoroja a concertat în The Hub, la Hotelul Ramada, vineri seara. Iremediabil îndrăgostitul de blues şi Led Zeppelin i-a adus un omagiu legendarului chitarist american de blues Robert Johnson, care acum un secol era un ţânc de 3 ani. A fost o înşiruire de povestioare spuse cu pasiune, căldură şi umor, intercalate cu piese de-ale lui Johnson cântate cu mult suflet în limba engleză, dar şi în limba română. Godoroja îşi spune poveştile foarte frumos, iar experienţa sa de radio şi TV se simte la fiecare respiraţie.
Excelenţii instrumentişti Vali Vătuiu, Alex Davidescu, Mihai T. Alexandru şi Alex Vişan au strălucit fiecare când a fost cazul. Bucuros de cântare şi, mai ales, de reacţia deosebit de caldă a publicului, Mike Godoroja a încheiat seara cu o declaraţie făcută cu mâna pe inimă: "Mă bucur să văd că speranţa culturală în această ţară nu a murit încă". Dacă un politician spunea asta, probabil că ar fi meritat huiduit.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.