URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2023, 15:15

Go4Life: 240 de elevi de la școlile din Bihor s-au întrecut să salveze vieți pe străzile din Oradea (FOTO/VIDEO)

240 de la elevi de la aproape toate liceele din Oradea, dar și din Marghita și Beiuș, s-au întrecut, sâmbătă, să demonstreze că știu să acorde primul ajutor, respectiv să salveze vieți, în cadrul competiției Go4Life, organizată de SMURD Bihor și Asociația SARTISS în mai multe puncte din Oradea.

„E obligatoriu să învățăm”...

Startul competiției a fost dat sâmbătă dimineață, din amfiteatrul în aer liber al Muzeului Țării Crișurilor, loc în care participanții au și trebuit să revină după parcurgerea traseului.

Energici, binedispuși, dar concentrați să arate tot ce știu, elevii s-au dotat cu pancarte cu mesaje de susținere a echipei din care fac parte, luându-și în serios rolul de salvatori. După ce, de la începutul noului an școlar, au participat la cursuri de prim-ajutor susținute de specialiștii UPU-SMURD, sâmbătă ei au trebuit să demonstreze în teren că au asimilat noțiunile teoretice.

„Credem că este obligatoriu ca toată lumea să învețe primul ajutor. Din păcate, foarte mulți nu prea sunt interesați de acest lucru, fiindcă se gândesc că «nu mi se întâmplă mie», dar nu poți să știi. Eu consider că ar trebui să se introducă în școli, la orele de Biologie de exemplu, primul ajutor sau ceva de genul”, a declarat BIHOREANULUI David Coroianu, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Ady Endre.

Testați cu distracție

Împărțiți în 48 de echipe a câte 5 membri, elevii s-au străduit să își arate îndemânarea în cadrul a 12 probe.

„Concursul constă într-un traseu pe care elevii îl parcurg trecând pe la mai multe puncte de interes din oraș – Teatru, Primărie, ș.a.m.d. Pe parcurs sunt 12 check pointuri, în care au câte o probă de 5 minute. Trebuie să facă ceva legat de primul ajutor, dar nu numai. Sunt și probe mai distractive, să-i mai destindă un pic, iar premiile sunt substanțiale: premiul 1 - 5 biciclete, premiul 2 – 5 smartwatch-uri și premiul 3 - un set pentru a-i momi înafara orașului, format din cort, saltea și arzător pe gaz”, a declarat BIHOREANULUI dr. Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD și președintele Asociației SARTISS, organizatorul evenimentului.

În curtea Muzeului, salvamontiștii Serviciului Salvamont Salvaspeo urmau să amenajeze și un mic parc de aventură, cu tiroliene, și au ținut ateliere diverse.

12 probe

Cei care au trecut sâmbătă prin zona centrală a Oradiei au putut vedea o mulțime de elevi îmbrăcați în roșu, cu mesaje Go4life pe tricouri: de la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana, din str. Avram Iancu, și Piața Unirii, până la Facultatea de Medicină, Teatrul Regina Maria, statuia lui Ady Endre, Direcția de Pașapoarte ori statuia lui Aurel Lazăr.

Între altele, participanții au trebuit să imobilizeze fracturi, să gestioneze cazul unui pacient ars, dar și să asigure suportul vital de bază, în cazul a trei victime. În vreme ce la „stația” de la Biserica Sf. Nicolae elevii au fost testați cum să gestioneze o fractură de mână, de exemplu, lângă Biserica Sf. Ladislau au trebuit să arunce în sus și să îl facă să cadă în picioare un flacon de o jumătate de litru plin cu apă, în doar 30 de secunde, dar și să arunce mingi de tenis într-o cutie amplasată la o distanță de câțiva metri.

La final, a contat punctajul acumulat de fiecare echipă în parte, ținând cont nu atât de timpul de executare a sarcinilor, ci mai ales de îndemânarea cu care au acționat adolescenții.

Astfel, locul 1 a fost ocupat de elevi ai Liceului Horvath Janos din Marghita (echipa 2), locul 2 - de cei ai Liceului Sanitar Vasile Voiculescu din Oradea (echipa 2), iar pe locul al treilea s-au situat reprezentanții Liceului Teoretic Aurel Lazăr din Oradea (echipa 2).

Concursul a fost organizat de Asociația SARTISS în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, UPU-SMURD, cu ajutorul voluntarilor și cu sprijinul salvamontiștilor, fiind adresat elevilor de liceu. La această ediție au participat 23 de licee, din Oradea, Beiuș și Marghita, respectiv 15 medici și 15 voluntari ai UPU-SMURD Bihor.

30 de ani de SMURD în Bihor

Pe de altă parte, competiția Go4Life marchează și împlinirea a 30 de ani de SMURD Bihor, fapt care în cifre înseamnă peste 141.400 de misiuni de salvare a vieților omenești, adică o medie de 4.700 pe an.

Conform spuselor dr. Borcea, SMURD (Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare) Bihor înseamnă mai ales „oamenii din spatele celor 5 litere” și „evoluția unei echipe extraordinare”. Acesta a rememorat și prima sa intervenție la SMURD Bihor, în cazul unei femei lovite de camion la Dușești, care, deși crezută decedată de trecători și chiar acoperită cu o folie de aluminiu, a fost salvată de echipajul de urgență. Femeia avea ambele picioare amputate de la coapse, iar, în lipsa unor pense, medicul a fost nevoit să țină cu propriile între propriile degete vase mari de sânge ale pacientei până la spital.

Primul echipaj SMURD, unul de terapie intensivă mobilă, a fost creat pe 12 octombrie 1993, în cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea. Bihorul a fost al doilea județ din țară care a avut acest tip de serviciu dedicat salvării de vieți omenești.

Citiți pe această temă articolul „SMURD Bihor împlinește 30 de ani. De la înființare, echipajele de salvare au avut peste 141.000 de misiuni

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON