URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 29 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În 25 octombrie anul Domnului 2000, a apărut primul număr din BIHOREANUL. Dacă Alexandre Dumas a avut strălucita idee să continue povestea nemuritoare a muschetarilor şi să ni-i arate după 20 de ani, hai să fac şi eu la fel, dar invers. Să vedeţi cum eram noi acum 20 de ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Da, s-au făcut 20 de ani de BIHOREANUL! Potrivit planurilor noastre de mai an, azi ar fi trebuit să sărbătorim "a la grande", să facem o mare sărbătoare din acest eveniment, o adevărată "Zi a BIHORENILOR", organizată în aer liber, poate la Cetatea Oradiei, deschisă tuturor... N-a fost să fie. În mijloc de toamnă, poate că vremea ne-ar fi îngăduit. Vremurile, însă, nu.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Dintre toate mizeriile pe care ni le face pandemia asta blestemată, faptul că nu putem călători departe este printre cele mai rele. Nu pentru că ne lipsesc concediile de "afară", nu pentru că e musai să ne împrospătăm colecţia de fotografii din locuri exotice sau capitale celebre, nu pentru că nu ne place în România, ci din cauză că nu mai avem ocazia să vedem ce mai fac ceilalţi şi cum mai e pe la ei.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ prevede ce drepturi și ce obligații au consilierii locali și județeni, primarul, viceprimarul și președintele consiliului județean. Iată care sunt acestea...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
29 Septembrie 2020, 12:13

"Gestionarea deşeurilor trebuie să fie o prioritate”: Preşedintele ANPM, orădeanul Eugen Cosma, anunţă controale la firmele care reciclează

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asemenea unei opere de artă care, odată vandalizată, îşi pierde valoarea, natura trebuie atinsă cu grijă, ca să nu se devalorizeze. Este convingerea preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), orădeanul Eugen Cosma.

Licenţiat în Teologie şi Ştiinţe Politice, Cosma s-a specializat în proiecte de mediu la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea pentru Graniţa România-Ungaria (BRECO). După ce a lucrat la Administraţia Fondului de Mediu şi a fost vicepreşedinte la ANPM, în august, Cosma a fost numit şef peste toate agenţiile judeţene de mediu. Una din priorităţile sale  este verificarea firmelor care ar trebui să recicleze deşeuri, dar nu o fac, dovadă că, la acest capitol, România este la coada Europei.

Oradea, peste media naţională

- Ce priorităţi aveţi, ca preşedinte ANPM?

- Principala problemă de mediu a României sunt deşeurile. Reciclăm foarte puţin, cam 7%, şi trebuie să facem ordine în firmele care se ocupă de colectare, reciclare şi tratare deşeuri. Sunt câteva mii în ţară şi, dacă ar lucra la capacitate maximă, România ar fi prima în reciclare din Europa. Din păcate, însă, suntem la coadă. Foarte multe din aceste firme sunt fictive, plimbă hârtii şi iau bani de la Administraţia Fondului de Mediu. Am cerut agenţiilor judeţene o analiză riguroasă şi vor urma controale.

- Mai sunt şi alte soluţii pentru a creşte rata reciclării?

- Încurajarea firmelor care investesc în reciclare. Peste trei săptămâni, se va lansa în consultare publică un ghid de finanţare prin care li se vor aloca bani pentru proiecte de reciclare. Aşa, vor fi interesate şi să obţină materia primă, adică deşeurile reciclabile.

- Cunoaşteţi sistemul de colectare selectivă din Oradea? Cum îl catalogaţi?

- Ştiu că aici se colectează selectiv şi ştiu că există preocupare. Recent, domnul Bolojan a fost la Bucureşti şi a discutat la Fondul de Mediu despre linii de finanţare pentru judeţ şi pentru Oradea, în proiecte de incinte subterane cu pubele. Este clar că Oradea este peste procentul naţional de reciclare, iar SMID Bihor este mai avansat decât alte proiecte similare din ţară. Sunt judeţe în care nu s-a făcut nimic. Aici, şi relaţia cu operatorii din domeniul salubrităţii este bună.

„Mediul este o operă”

- O problemă actuală a României este poluarea aerului. Chiar dacă nu se numără printre oraşele pentru care Comisia Europeană a dat statul român în judecată - Bucureşti, Braşov şi Iaşi -, nici Oradea nu stă prea bine: anul trecut, numai o zi din trei am avut aer de calitate bună. Ce ar trebui să facă autorităţile locale?

- Sigur, autorităţile locale trebuie să aibă politici pro-mediu, adică să planteze perdele cu copaci, să facă parcuri, să îmbunătăţească transportul în comun, să facă piste de biciclete, să încurajeze transportul electric. Este nevoie şi de stricteţe mai mare la emiterea autorizaţiilor pentru agenţi economici, iar aici este treaba agenţiilor de protecţia mediului.

Un factor mare de poluare într-o urbe este lipsa eficienţei energetice a clădirilor, iar România este la un pas de infrigement din acest motiv. Când ai o aglomerare de case cu centrale pe lemne, se simte în atmosferă. Avem nevoie de soluţii.

- Ce ar trebui să facă orădenii?

- Cetăţenii trebuie să se obişnuiască cu gândul că trebuie să trăiască pentru mediu, nu poluându-l. Admirăm o operă de artă şi o considerăm o valoare, dar dacă intervenim în ea, mai are valoare? Nu. Aşa e şi cu mediul. Dacă intervenim brutal, îi distrugem valoarea. Trebuie să înţelegem că tot ce ne înconjoară este o operă, o creaţie. Nu mai putem să plătim pe cineva să ne arunce molozul pe malurile Peţei.

„Ro-Alert” pentru aer

- APM Bihor măsoară permanent poluarea din aer, prin patru staţii, dar nu emite alerte, iar datele sunt disponibile doar pentru cei care „frunzăresc” site-ul instituţiei. Nu ar trebui ca aceste informaţii să ajungă mai uşor la cetăţeni?

- Se lucrează la un aşa-zis Ro-Alert de poluare pe aer. Sper că se va implementa până la sfârşitul anului.

- Ce probleme de mediu ar trebui să fie prioritare pentru autorităţile din Bihor şi din Oradea?

- Este deja clar că gestionarea deşeurilor trebuie să fie o prioritate. Eu, dacă aş fi un lider judeţean sau de municipiu, m-aş gândi cum să profit de celebrul program Green Deal (n.r. Pactul verde european, un program cu finanţări de 1.000 miliarde de euro pentru proiecte de mediu), deoarece intrăm în perioada în care se va activa. Liderii locali trebuie să se gândească la proiecte.

Plan pentru depozitele „istorice”

- Ce soluţii aveţi pentru ecologizarea depozitelor de deşeuri periculoase istorice, cum sunt batalurile petroliere din Derna şi Suplacu de Barcău, ori haldele de şlam din Oradea?

- Situaţia naţională este gravă, avem 42 de depozite, iar 9 din acestea sunt în Bihor. Adevărul este că nimeni n-a făcut nimic ani la rând şi suntem pe ultima sută de metri în care, dacă nu facem ceva, vom plăti amenda de infrigement şi penalităţi zilnice şi le vom închide tot din banii noştri. Să le închidem pocnind din degete nu avem cum, aşa că încercăm să negociem cu Comisia Europeană un plan, să vadă că vrem să le ecologizăm şi să oferim un calendar clar.

Ce am reuşit până acum în Bihor? Depozitele de la Suplacu de Barcău şi Derna le-am trecut la primării, pentru că ecologizarea lor este eligibilă prin proiecte europene. La Balc, acum se schimbă proprietarul, care îşi asumă obligaţiile de mediu. De asemenea, Sinteza s-a angajat că face ecologizarea, sper să se ţină de cuvânt. La Cemtrade, fosta Alumina, se dispută situaţia terenului. Unde lucrurile vor trena, se va face expropiere de interes public, nu mai stăm după diverşi proprietari care n-au făcut nimic.

- Vi se pare fezabilă ideea transformării haldelor de şlam ale fostei Alumina în parc?

- Este nevoie de un studiu de impact de mediu, care să arate dacă acolo sunt deşeuri nepericuloase. Dacă nu sunt periculoase, este o idee super bună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: ”Cel mai mare duşman al omului este el însuşi” – Ioan Gură de Aur (I)
I. ”Una din prioritățile sale este verificarea firmelor care ar trebui să recicleze deşeuri, dar nu o fac, dovadă că, la acest capitol, România este la coada Europei.” 1. Lucru firesc, în contextul în care brava noastră clasă (secu-)politică care ne-a condus după 1989, a numit cu precădere politruci, şi mai puţin specialişti/profesionişti, la conducerile ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, respectiv ANPM, ca de exemplu conf. univ. dr. Dale Atanase, fost şef de catedră la FPM. Şi tov. Nelu Iliescu ar fi fost mult mai util României într-unul din aceste posturi! II. ”Principala problemă de mediu a României sunt deșeurile. Reciclăm foarte puţin, cam 7%, şi trebuie să facem ordine în firmele care se ocupă de colectare, reciclare şi tratare deşeuri. Sunt câteva mii în ţară şi, dacă ar lucra la capacitate maximă, România ar fi prima în reciclare din Europa. Din păcate, însă, suntem la coadă. Foarte multe din aceste firme sunt fictive, plimbă hârtii şi iau bani de la Administraţia Fondului de Mediu. Am cerut agenţiilor judeţene o analiză riguroasă şi vor urma controale.” 1. La atâtea ”moașe”, așa rezultate! La aşa ”Românie (ne)educată”, așa rezultate! Somn uşor Herr ”Ghinion”, don Orban Ludovic @ co! 2. Sunt convins de faptul că regula celor 3R (”Reduce, Reutilizează, Reciclează”) s-ar fi implementat cu mult succes şi în România dacă, după 1989, am fi avut P.M. (social-democraţi/laburişti!) ca: Sanna Mirella Marin (Finlanda), Jacinda Ardern (Noua Zeelandă), respectiv ...Valentin Ceaușescu! III. ”Încurajarea firmelor care investesc în reciclare. Peste trei săptămâni, se va lansa în consultare publică un ghid de finanțare prin care li se vor aloca bani pentru proiecte de reciclare. Așa, vor fi interesate şi să obțină materia primă, adică deșeurile reciclabile.” 1. O propunere decentă: Reînființarea, sub formă upgradată, a fostelor ICVA (Întreprinderi de stat pentru colectarea şi valorificarea ambalajelor) la nivelul fiecărui judeţ. Eventual, cu posibilitatea ca în cadrul acestora, unele puncte de lucru să poată fi date şi în locaţie de gestiune. Statul român trebuie să se implice direct şi responsabil în implementarea conformă şi a Regulii celor 3R din domeniul protecției mediului!
Postat 01 Octombrie 2020, 18:35 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1525 RON
  • 1 EUR = 4.8746 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON