URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2019, 15:53

Garanţie pe sticle. Din 31 martie, comercianţii vor percepe 0,5 lei în plus pentru ambalajele reutilizabile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de săptămâna viitoare românii vor merge la cumpărături cu plasele de sticle goale şi borcane după ei.

Potrivit OUG 77 din 2018 comercianţii sunt obligaţi din 31 martie să perceapă o garanţie pentru ambalajele reutilizabile ale produselor vândute.

"Începând cu 31 martie 2019, valoarea garanţiei băneşti în cazul ambalajelor primare reutilizabile utilizate pentru produsele destinate consumului populaţiei este de 0,5 lei pe ambalaj", se menţionează în normativul care modifică Legea 249 din 2015 privind gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje.

Garanţia nu se va elibera însă oricum. Pentru a-şi putea recupera banii cumpărătorii vor trebui să predea sticlele şi borcanele în stare corespunzătoare şi să prezinte bonul fiscal de la data achiziţiei produsului.

Normativul obligă firmele care introduc pe piaţă produse în ambalaje reutilizabile să le marcheze cu eticheta "ambalaj recuperabil" şi să organizeze preluarea acestora astfel încât începând din cu anul 2019 procentul de returnare să crească la minim 90%.

Un sistem similar va intra în vigoare din 31 martie 2022 şi în cazul produselor a căror ambalaje nereutilizabile cu volumul între 0,1 şi 3 litri.

Normativul vizează în acest caz ambalajele nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal pentru băuturi alcoolice, răcoritoare şi ape de băut de orice fel.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor OUG 77 se sancţionează cu amendă de până la 30.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Buna seara
Pentru colevctarea deseurilor fara valoare se foloseste urmatoarea schema:De ex.Un pet cu apa minerala, 2lei. Pet-ul are valoare 0,01.Neinteresant pentru reciclare datorita valorii infima, rezultatul,natura inundata de pet-uri.Vine ministerul si da o directiva prin care comerciantul care vinde produse ambalate in pet percepe o taxa de 0.5 lei/pet.Apa devine automat 2.5lei.Banii colectati de comerciant din aceasta taxa sunt varsati la ministerul mediului intr-un fond aparte.Se implementeaza un sistem de preluare a pet-urilor contra 0.5lei/bucata la reciclatori,la magazine etc. Acestia colecteaza pet-urile si fondul de mediu le vireaza contravaloarea din acel fond al pet-urilor.Valabila schema la orice alt deseu,hirtie, sticla etc. In felul asta nu mai vezi un pet aruncat. Sa pui omu sa-si duca sticlele fix de unde le-a luat,sa pui un angajat sa verifice sticlele si bonul,sa pui magazinul sa se doteze cu spatii de depozitare,sa-l pui sa livreze sticlele la reciclator,inventar,contabilitate,aviz de insotire,cod deseu...la bulivar,birjar
Postat 01 Aprilie 2019, 21:15 de excalibur
@excalibur
Treaba cu bonul e pt cazul in care cumperi de ex de la penny si vrei sa le returnezi la lidl... era mai simplu sa fie automate de sticle care sa returneze pretul ambalajelor introduse. Dar desi ne complicam, e bine ca se face!
Postat 01 Aprilie 2019, 15:30 de Kid
Încă o idee "marca" PSD ...
... proastă prin bulibășeala tipică hârțogăriei inutile !?! Chestia cu bonul fiscal "a la Caragiale" este mai mult decât penibilă ... pentru că cel mai simplu, ca să mergi cu ambalajele returnabile înapoi la același magazin, e ca pe sticlele și borcanele cu astfel de regim să fie deja aplicate ștampile nedizolvabile în apă, cu un număr de identificare cum ar fi CIF-ul agentului economic respectiv !?!
Postat 01 Aprilie 2019, 08:23 de CrisDumi
Buna ideea
.
Postat 31 Martie 2019, 22:54 de Sandu1206
Halucinant
"să predea sticlele şi borcanele în stare corespunzătoare şi să prezinte bonul fiscal de la data achiziţiei produsului".Ce minte de bugetar tre' sa ai ca sa poti concepe un astfel de normativ....tipic romanesc,pe baza de ordine,disciplina si ,mai presus de orice,ADEVERINTA
Postat 31 Martie 2019, 22:01 de excalibur
era si cazul
trebuia facuta de mult
Postat 31 Martie 2019, 20:33 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON