URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2023, 15:00

Gala Comunităţii Bihorene: Cine sunt premianţii de anul acesta (FOTO)

Gala Comunităţii Bihorene: Cine sunt premianţii de anul acesta (FOTO) Viorel Pașca (foto stânga sus) a câștigat premiul „Voluntarul anului”, Roxana Netea (foto stânga jos) a câștigat premiul „Promotor al culturii și artei”, iar Ovidiu Milian (foto dreapta) a câștigat premiul „Liderul care schimbă lumea”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii şi proiectele implementate de locuitorii judeţului care au avut un impact în comunitate au fost celebraţi, miercuri seară, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Comunităţii Bihorene, organizate de Fundaţia Comunitară Oradea.

Evenimentul s-a desfăşurat la Teatrul Regina Maria şi a adunat câteva sute de participanţi, între care s-au numărat companii, persoane publice, ONG-uri, voluntari şi tineri.

Recorder, gândit ca un proiect social

Spre deosebire de alţi ani, gala de miercuri, cu tema „Reimagine”, le-a oferit ocazia participanţilor nu doar să afle cine sunt bihorenii premiaţi, ci şi să asculte şapte speakeri care au devenit cunoscuţi în domeniul în care activează prin profesionalism. Moderatorul serii a fost cunoscutul actor Bogdan Bob Rădulescu. 

Prima dintre speakeri a fost jurnalista Alina Păduraru (foto), care le-a povestit celor prezenţi despre cum Recorder a fost gândit iniţial ca un proiect de jurnalism social, în care cei implicați şi-au propus să facă interviuri cu personalităţi care schimbă societatea în care se află, dar, de-a lungul timpului, aceştia au devenit specializaţi în jurnalismul de investigaţie.

Ea a acordat apoi premiul "ONG-ului anului" pentru Caravana cu Medici filiala Bihor. Prin această asociaţie, voluntarii îşi doresc să faciliteze servicii medicale de bază oamenilor din zone rurale ale judeţului, prelevând probe de sânge de la săteni şi revenind ulterior în comunitate pentru a oferi gratuit consultaţii medicale.

Cel de-al doilea premiu, "Echipa anului", care le-a revenit reprezentanţilor Asociaţiei "Avram Iancu" din Beiuş, a fost înmânat de actorul braşovean Adrian Nartea, cunoscut pentru rolul principal din serialul "Vlad".

În cadrul ONG-ului, voluntarii susţin diferite activităţi în educaţie, sănătate, conservarea şi promovarea tradiţiilor pentru membrii comunităţii beiuşene.

Premiu pentru "bunul samaritean"

Pe scena teatrului a urcat apoi Barbara Promberger, biolog de faună sălbatică, originară din Austria. Ea s-a mutat în România, iar din anul 1993 s-a implicat în acţiuni de conservare a naturii şi animalelor carnivore din ţară, în special din Munţii Carpaţi şi de pe Dealurile din Transilvania.

Aceasta a înmânat premiul reprezentantului Serviciului de Ambulanţă Vicenţian pentru Copii (foto). Acesta este un proiect implementat de Asociaţia Sfântul Vincenţiu de Paul din Oradea şi oferă în principal servicii de transport medical în străinătate pentru copii cu boli grave care nu pot fi trataţi în ţară. Echipajul voluntar din ambulanţă este specializat în medicina de urgenţă şi pediatrie.

Apoi, premiul pentru "Voluntarul anului" a fost acordat de unul dintre fondatorii Fundaţiei Comunitare Oradea, Luminiţa Popa. Acesta a ajuns la Viorel Paşca, cel care este supranumit şi "Bunul Samaritean" fiindcă îngrijeşte sute de persoane bolnave și nevoiaşe în case din localităţile bihorene Dumbrava, Tinca şi Inceşti. La microfon, acesta le-a mulţumit celor care îi susţin proiectul şi "lui Dumnezeu, pentru că ne poartă de grijă în fiecare zi".

Orientare în carieră

Filosoful orădean Mihai Maci a înmânat premiul "Promotor al excelenţei şcolare", după ce a vorbit, între altele, despre cât de importantă este petrecerea timpului cu cei dragi.

Câştigătoarea a fost Maria Donca, profesoară pentru învăţământul primar şi doctor în istorie, care nu a reuşit să ajungă la eveniment.

Premiul "Excelenţa în meserie" a fost înmânat psihoterapeutei Maria Veridiana Ghiurca (foto), care lucrează cu copii şi adolescenţi pentru a-i orienta în carieră, în cadrul Centrului de Consiliere, Orientare în Carieră şi Formare Profesională de la Liceul "Don Orione".

Acesta a fost acordat de Dan Oros, CEO-ul companiei orădene Creatopy, care a povestit că a luat decizia să renunţe la conducerea echipei de marketing a Google şi YouTube România în primăvara anului acesta. Scopul lui principal acum este listarea companiei bihorene Creatopy la bursa din New York.

Artistă premiată

Cel de-al şaselea speaker al serii, regizorul Tudor Giurgiu, a povestit publicului cum a ajuns să facă regie în România, cum în tinereţe a regizat videoclipurile primei televiziuni cu specific muzical lansate în România în 1999, Atomic TV, şi cum a pus bazele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Acesta a acordat premiul "Promotor al culturii şi artei" care a ajuns la artista Roxana Netea.

Ea este cunoscută în comunitatea orădeană pentru conducerea proiectelor de artă stradală care au dus la realizarea picturilor "Dream Big" din Parcul Brătianu, "Anotimpurile Art Nouveau" de pe Tudor Vladimirescu şi "Mozaic citadin" din Parcul Libertăţii.

"Ca ambasador al culturii şi culorii în oraş îmi doresc să continui astfel de proiecte şi, de ce nu, să pun bazele unui festival de street art", a spus ea.

Ultimul speaker al serii a fost jurnalistul Valeriu Nicolae, cunoscut pentru emisiunea săptămânală "Starea impostorilor", în care vorbeşte despre politicieni şi CV-urile lor umflate precum şi despre afacerile lor dubioase.

El a acordat premiul "Liderul care schimbă lumea", care i-a revenit lui Ovidiu Milian, preşedintele Asociaţiei Deficienţilor Locomotori din Bihor. Prin exemplul personal, el însuşi fiind imobilizat într-un scaun cu rotile, acesta motivează şi alte persoane cu dizabilităţi să-şi trăiască viaţa fără a-şi pune limite.

Fondurile strânse din vânzarea biletelor de la eveniment vor fi direcţionate pentru susţinerea programului Fondul Ştiinţescu Oradea, ediţia 6.0, al FCO. Prin acest program, ONG-ul finanţează şi oferă servicii de mentorat unor proiecte prin care ştiinţa devine mai atractivă în rândul copiilor şi tinerilor din judeţul Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON