URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 07 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
30 Septembrie 2023, 10:45

Expoziția de tablouri din mărgele a doctoriței Mariana Casian rămâne deschisă în Cetatea Oradea până la finalul anului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziția ce cuprinde 60 de tablouri realizate din mărgele minuscule de sticlă de doctorița Mariana Casian va mai putea fi vizitată în Cetatea Oradea până la finalul anului, conform conducerii muzeului.

Mariana Casian împreună cu soțul ei, Victorin Casian, îi îndrumă personal, în fiecare weekend, de vineri până duminică, pe cei care vizitează expoziția aflată în Secţia din Cetate a Muzeului Ţării Crişurilor.

Vernisată în 10 august 2022, expoziția ar fi trebuit să rămână deschisă până la finalul anului trecut, însă interesul publicului pentru aceasta a determinat conducerea muzeului să prelungească șederea ei în Cetate în mai multe rânduri. 

Astfel, expoziția "Povestea de dincolo de mărgele" poate fi încă admirată până la finalul acestui an, pe 31 decembrie, după cum a confirmat vineri BIHOREANULUI şeful secţiei Muzeului Oraşului Oradea, Ionuț Ciorba.

Întrebat dacă au luat în considerare ca expoziția soților Casian să devină una permanentă, având în vedere repetatele prelungiri ale acesteia, Ionuț Ciorba a răspuns că nu exclude această variantă. 

"Din păcate nu putem să o transformăm într-o expoziție permanentă pentru că direcția muzeului este îndretată spre istoria orașului, iar expozițiile vor fi organizate cronologic. Poate în viitor e posibil să mai expunem o parte din lucrări, daca dânșii (n.r. soții Casian) vor mai dori. Din partea noastră există deschidere", a declarat muzeograful.

Expoziţia personală a doctoriţei stomatoloage pensionare din Oradea cuprinde mai multe tablouri realizate, în timpul liber, din mărgele minuscule din sticlă sau lucrări realizată într-o tehnică specială: pictură în vârf de ac.

"Am venit să expunem în Cetatea din Oradea din vară, fără să fim remuneraţi, fără să vând, pentru că vreau să împărtăşesc bucuria. Aşa mă bucur şi eu. Nu vând, pentru că fiecare tablou e ceva din sufletul meu. Dacă aş vinde, cred că ştacheta ar coborî mult, din punct de vedere artistic. A face în serie ceva ar fi o stereotipie, iar eu nu vreau", a mărturisit BIHOREANULUI Mariana Casian la începutul acestui an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Erata...
... CEL care se construieste acum in centrul orasului. El, spatiul.
Postat 30 Septembrie 2023, 11:49 de Musti
Trebuie vazut!
Macar o data in viata merita sa vezi asa ceva. Un simt artistic deosebit, exprimat printr-o tehnica de realizare de-a dreptul spectaculoasa. Este expozitia pe care as aseza-o permanent in noul spatiu expozitional din centrul orasului, cea care se construieste acum deasupra parcarii. Oradea s-ar putea mandri cu o valoare autentica, cu adevarat unica. Daca tot incepuseram sa ne laudam ca am pus in Iosia niste dale de beton nemtesc unice in tara (sic!). Teama mi-e ca vom ramane sa apreciem mai degraba betonul...
Postat 30 Septembrie 2023, 11:45 de Musti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6029 RON
  • 1 EUR = 4.9681 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON