URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2023, 09:57

Doamna mărgelelor: O doctoriță stomatologă din Oradea oferă o expoziție inedită, cu tablouri din mărgele minuscule, de sticlă (FOTO/VIDEO)

"Omul în timpul liber se realizează sau se ratează", spune, citând "nici nu mai ştiu pe cine", Mariana Casian, o stomatologă pensionară mereu zâmbitoare şi plină de o energie nesecată. Îşi petrece timpul liber cu pasiune, iar din această pasiune le oferă acum orădenilor o expoziţie inedită: tablouri din mărgele minuscule, din sticlă.

"Povestea de dincolo de mărgele" poate fi vizitată în Cetatea Oradea. Autoarea tablourilor şi soţul ei merg în fiecare weekend în fortăreaţă, pentru a le explica curioşilor povestea fiecărei lucrări...

Familie de medici

"Vă rog, doar 5 minute, urcaţi să vedeţi. Vă promit că nu e kitsch!", le spune, cu mâinile împreunate, doamna Mariana, invitaţilor de la o altă expoziţie din Cetate, pe care o vizita şi ea. În septembrie va împlini 80 de ani, dar nu s-ar zice, după câtă energie emană. Şi n-ai cum s-o refuzi...

Mariana Casian şi Antonia Nica

Dr. Mariana Casian, alături de Antonia Nica, viceprimar al Oradiei

Este medic stomatolog pensionat, la fel ca soţul ei, Victorin Casian, azi în vârstă de 85 de ani, unul dintre cei mai apreciaţi doctori ai Oradiei de după 1990. Împreună au doi copii, şi ei tot medici.

Doamna Mariana citeşte mult, iar cum televizorul şi tehnologia nu o prea atrag, s-a concentrat pe lucrul de mână, o pasiune pe care o are din tinereţe. Pe cont propriu, autodidactă. "Nu am făcut niciun curs de artă, în schimb am citit foarte mult. În tinereţe, am făcut lucru manual, tehnici mai deosebite: cusătură japoneză, goblen realizat artistic, nu după calculator, pictură în vârf de ac (un fel de broderie - n.r.)", povesteşte ea.

Artă din bucurie

De tablouri cu mărgele s-a apucat acum mai bine de 25 de ani; şi nu sunt orice fel de mărgele, ci unele din sticlă, minuscule, cu diametru de cel mult 1 sau 2 milimetri. De-a lungul timpului le-a etalat şi în expoziţii, în mai multe oraşe din ţară.

"Am venit să expunem în Cetatea din Oradea din vară, fără să fim remuneraţi, fără să vând, pentru că vreau să împărtăşesc bucuria. Aşa mă bucur şi eu. Nu vând, pentru că fiecare tablou e ceva din sufletul meu. Dacă aş vinde, cred că ştacheta ar coborî mult, din punct de vedere artistic. A face în serie ceva ar fi o stereotipie, iar eu nu vreau", explică doamna Mariana.

Doctoriţa e pasionată de citate şi se vede asta încă de la intrarea în spaţiul dedicat expoziţiei. "Poţi să încerci fără să reuşeşti, dar nu poţi să reuşeşti fără să încerci", este mottoul postat pe un panou.

De la etamină la pictură în vârf de ac

Cei doi soţi sunt o echipă: când doamna e ocupată cu o parte dintre vizitatori, domnul (foto jos) se preocupă să le dea altora pliante explicative, "ca amintire".

Expoziţie Mariana Casian

Dacă ei îi stă colierul strâmb, el i-l îndreaptă, iar dacă ea e prea ocupată, el le împărtăşeşte, cald, vizitatorilor şi alte detalii din expoziţie. Ca de exemplu, povestea unui macrame (foto sus), făcut de doamna Mariana în tinereţe. "Are 35.000 de noduri, nu de oricare, ci noduri celtice, care nu se fac cu igliţa (acul de croşetat - n.r.), ci cu mâna", explică domnul Victorin.

Vizitatorii pot admira şi o pânză pe care bunica ei, învăţătoare, a cusut un alfabet de pe care învăţau copiii în anul 1869 (foto), şi inclusiv câteva piese de "pictură în ac".

expoziţie Mariana Casian

O lume din mărgele

Zona expoziţiei te duce în altă lume. Reproduceri ale unor picturi mai mult sau mai puţin celebre, crâmpeie desprinse din cărţi, emoţii, amintiri sunt cuprinse laolaltă, în acelaşi spaţiu.

"Pescăriţa" după Nicolae Grigorescu, povestea bujorilor din grădină, din vremea în care soţii Casian erau studenţi la Cluj, chipul tatălui Marianei, deţinut politic - toate sunt surprinse în biluţe minuscule în tablouri. "La o expoziţie, o doamnă privea «Ochiosul». M-a emoţionat când mi-a spus: «Ochii ăştia n-o să-i uit niciodată»", povesteşte doamna Mariana. 

Micuţa artistă (foto), o păpuşică de fată mulatră cu părul împletit şi podoabe colorate, e atât de expresivă încât n-ai cum să nu poposeşti în faţa ei.

expoziţie Mariana Casian

"Multă lume pune mâna pe tablou, crezând că e 3D", le relata doctoriţa, pe 18 februarie, unor tineri vizitatori. Apoi, oprindu-se în dreptul unei brunete cu floare prinsă în păr, a întărit cu pasiune: "Să ştiţi, dinţii sunt greu de făcut din mărgele. Mi-am zis: «ori ies mărgele, ori găluşte»".

150.000 de mărgele

Piesa de rezistenţă a expoziţiei este, fără doar şi poate, "Drumul spre Bethleem" (foto jos), după Fritz von Uhde. Are nu mai puţin de 150.000 de mărgeluşe. 

"Sunt 60 de tablouri aici, acasă mai sunt vreo 40. Pe nici unul nu l-am vândut! Am unul din 200.000 de mărgele, pe care i l-am promis Preasfinţitului Virgil Bercea. A fost la mai multe expoziţii de-ale noastre. I l-am promis pentru Palatul greco-catolic (aflat în reabilitare după ce a fost mistuit de incendiu - n.r.). Asta, dacă nu mor, că mai e mult de lucru acolo", spune doamna Mariana, cu umor.

expoziţie Mariana Casian

Cum se face 

Bucăţile minuscule de sticlă dau viaţă unor teme alese "cu ochii minţii şi ai inimii", după cum spune autoarea. Zeci de mii de biluţe de sticlă sunt fixate minuţios, bucată cu bucată, prin lipire.

"Am mai multe tablouri inspirate după diverşi pictori care mi-au plăcut. Le studiez înainte câteva zile, iar apoi fac nişte schiţe. Mărgeluşele sunt lipite pe un carton complet alb, cu un lipici care la început îmi este inamic, căci e alb şi acoperă tot ce fac, dar apoi devine transparent. Pun puţin lipici pe fiecare mărgică în parte. Nu folosesc şabloane ale calculatorului, nu folosesc broderii lipite şi, în general, strălucirea o consider o exuberanţă decorativă. Încerc ca tablourile să fie cât mai realiste", spune doctoriţa.

Mărgele Mariana Casian

Cu timpul, a strâns acasă dulapuri întregi de mărgele. Dacă pictorii îşi nuanţează opera cu ajutorul pensulei, ea reuşeşte să creeze degradeuri "jucându-se" cu culorile, luciul sau opacitatea fiecărei componente. Din fiecare culoare are circa 120-150 de nuanţe şi tot nu îi ajung. "Dacă nu am suficiente nuanţe, în unele locuri, colorez cartonul cu creion. Eu nu pot, ca pictorul, să diluez sau să concentrez, ca să obţin degradeul", explică doamna Mariana. Chiar şi aşa, reuşeşte.

Poftiţi în Cetate!

Doctoriţa speră ca, ajutată de autorităţile locale, să reuşească să amenajeze un loc pentru o expoziţie permanentă. A avut promisiuni, dar rămâne de văzut dacă se vor concretiza.

Până atunci, expoziţia "Povestea de dincolo de mărgele" poate fi vizitată până pe 31 martie, la Muzeul Oraşului Oradea din Cetate, în Corpul B, la etajul 2.

Vinerea, sâmbăta şi duminica, între orele 11 şi 15, doamna Mariana şi domnul Victorin sunt mai mult decât bucuroşi să întâmpine oaspeţii. Pentru că - nu-i aşa? - povestea trebuie să meargă mai departe...


"Nu e suficient talentul, trebuie şi răbdare - răbdarea e apanajul pasiunii -, trebuie şi sacrificiu. De exemplu, eu nu mă uit la televizor seara, ci stau şi lucrez"

Dr. Mariana Casian


Foto / Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON