URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2024, 10:18

Escroc notoriu, trimis la închisoare: S-a prezentat drept purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor şi a cerut bani pentru un flagrant

Escroc notoriu, trimis la închisoare: S-a prezentat drept purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor şi a cerut bani pentru un flagrant foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat de 29 de ani, care locuiește la azilul de noapte din Oradea, a fost condamnat definitiv la închisoare pentru înşelăciune după ce a escrocat două persoane în faţa cărora s-a dat drept ofiţer de Poliţie. Mai mult, a cerut fiecăruia câte 1.100 lei pentru a organiza un flagrant ce-l viza pe angajatul unei locuințe sociale.

Șmecheria cu flagrantul

Escrocul, Hamza Andras, a fost trimis în judecată în iulie anul trecut de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, acuzat că a înşelat doi ocupanți ai unei locuinţe protejate destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi. 

Prima persoană a fost înşelată pe 3 decembrie 2018, se arată în rechizitoriu. Hamza i-a explicat bărbatului că supraveghetorul locuinţei ar comite infracțiuni și că intenţionează să-l prindă în flagrant delict, însă pentru a organiza procedura are nevoie de bani. Drept urmare, acesta i-a dat 1.100 lei.

A doua zi, Hamza a revenit, susţinând că nu a adunat suficiente probe și că trebuie să regizeze o nouă prindere în flagrant delict, acţiune pentru care mai are nevoie de încă 1.000 lei. După ce a luat banii, tânărul s-a făcut nevăzut. Când și-au dat seama că totul a fost doar un scenariu, cei doi bărbaţi păcăliţi au reclamat escrocheria la Poliţie.

Ghinionul cu pandemia

Procesul bărbatului a început la Judecătoria Oradea, unde tânărul şi-a recunoscut faptele, dar a scăpat de condamnare, instanţa dispunând pe 21 decembrie anul trecut încetarea procesului împotriva lui, pe motiv că de la data comiterii faptelor a trecut 5 ani şi, astfel, răspunderea penală s-ar fi prescris.

Soluţia a fost atacată, însă, de procurori, iar dezbaterile s-au reluat la Curtea de Apel Oradea, unde, după doar un singur termen de judecată, s-a pronunţat, joi, verdictul: hotărârea Judecătoriei Oradea a fost desfiinţată, ca neîntemeiată, judecătorii Curţii statuând că, la calculul prescripţiei, prima instanţă nu a ţinut cont de starea de urgenţă din perioada pandemiei. 

"În consecinţă, la termenul general de prescripție a răspunderii penale de 5 ani se adaugă perioada 16 martie 2020 - 15 mai 2020, timp în care în cauză nu s-au efectuat acte procesuale și de procedură, procesul fiind suspendat pe această perioadă", au consemnat judecătorii, decretând că faptele lui Hamza sunt clare şi dispunând condamnarea lui la 3 ani şi 8 luni de detenţie pentru escrocheriile comise. 

"Inculpatul a comis două infracţiuni de înșelăciune, inducând în eroare persoanele vătămate prin prezentarea ca adevărată a unor împrejurări nereale, prin disimularea vocii şi arogarea unei calităţi mincinoase, aceea a unui ofiţer de Poliţie care este purtătorul de cuvânt la Inspectoratul de Poliție Bihor, deci o persoană cunoscută publicului", se explică în decizia Curţii de Apel Oradea, în care instanţa a reţinut şi faptul că tânărul are mai multe condamnări la activ, tot pentru înşelăciuni.

Escroc celebru

Într-unul dintre cazuri, prezentat şi de BIHOREANUL, el s-a dat drept "doamna Elena", reprezentantă a unei organizaţii care desfăşoară cursuri de recalificare profesională, reuşind să convingă două femei să îi trimită copii ale unor acte de identitate, cardurile de credit, precum şi codurile PIN ale acestora, sub pretextul că documentele solicitate sunt necesare pentru înscrierea la cursurile respective. În acest mod, Hamza le-a furat celor două femei toţi banii din cont, încheind şi un contract de credit pe numele uneia dintre victime. Pentru această ispravă, individul s-a ales cu 2 ani şi 8 luni de închisoare, pedeapsă a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere.

Totodată, împreună cu un complice, el a golit conturile bancare ale unor persoane cu dizabilităţi, aflate în grija Asociaţiei Alsterdorf. Escrocii au furat datele păgubiţilor şi au cerut în numele acestora să li se trimită la domiciliu carduri noi în locul unora care le-ar fi fost furate, dar la alte adrese decât cele din contracte, unde curierii le-au predat fără nicio verificare a identităţii. Frauda, posibilă din cauza acestei breşe de securitate în procedura de livrare a cardurilor la domiciliu, s-a ridicat la aproximativ 17.000 lei, după cum a dezvăluit BIHOREANULUI directorul fundaţiei, Emil Cuc.

După frauda descoperită la Oradea, BCR şi-a revizuit procedurile de identificare în cazul apelurilor telefonice, luând măsuri pentru a evita asemenea fraude. Concomitent, banca a înaintat Poliţiei propria plângere, cerând clarificarea modului în care informaţiile clienţilor au ajuns în posesia unor străini. Dacă iniţial reprezentanţii băncii nu au returnat banii sustraşi de Hamza din conturile clienţilor, după ce cazul a fost făcut public de BIHOREANUL, toate cele 5 persoane au fost despăgubite.

În cazul acestei escrocherii, Andras Hamza a fost condamnat de Tribunalul Bihor, pe 18 ianuarie în acest an, la 3 ani şi 8 luni de închisoare în regim de detenţie, hotărâre care, însă, nu este definitivă. 

UPDATE: Escroc după gratii

După condamnarea dispusă, miercuri, de Curtea de Apel Oradea, poliţiştii l-au căutat pe Hamza la toate adresele din Oradea iar pentru că nu a fost găsit, el a fost dat în urmărire naţională. Tânărul a fost prins, în final, miercuri seara, în jurul orei 20.30, în Tărian, de un echipaj al Secției 5 de Poliție Rurală Oradea. El a fost condus la Penitenciarul Oradea, unde îşi va ispăşi pedeapsa de 3 ani şi 8 luni de detenţie încasată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Limba română
"...flagrant ce-l viza pe angajatul unei locuințe sociale." N-am înțeles nimic- adică locuința are angajați? Cât e salariul?
Postat 02 Februarie 2024, 00:34 de DaNu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON