URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2012, 16:40

Englezii spun povestea unui orfan român cu handicap ajuns student la Oxford

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Intre 600 si 700 de copii romani si-au gasit o casa si o familie in Marea Britanie, in anii '90, dar din 2001 adoptiile internationale au fost suspendate, scrie cotidianul The Sun, citat de stirileprotv.ro.

Publicatia ii dedica un amplu articol lui Cornel Hrisca-Munn, nascut in 1991, in Romania, fara antebrate si cu o deformatie sefera a piciorului drept. Mama sa a cedat nervos si l-a parasit in maternitate. Fara certificat de nastere, copilul era al nimanui. Doctorii i-au dat lui Cornel doar cateva zile de trait.

Micutul a fost dus intr-o institutie murdara, in care a fost lasat sa moara, impreuna cu alti copii ca el - nedoriti sau cu dizabilitati. Dar destinul lui Cornel avea sa fie unul care sfida realitatea acelor vremuri.

Doreen Munn, mama a patru fete, a fost atat de impresionata de cazul baietelului, incat a facut tot posibilul sa ajunga in Romania cu un camion de ajutoare, in perioada in care englezii se implicau sa ajute copiii romani din "orfelinatele groazei".

Femeia in varsta de 69 de ani povesteste acum clipele traite atunci: "A fost ca si cum ma intorceam cu 50 de ani in urma. Totul era ruinat si daramat si nu gaseai mancare proaspata la magazine. Cand am intrat prima data in orfelinat nu-mi venea sa cred - 150 de copii erau inghesuiti acolo, fara haine pe ei, tipau, iar toaleta lor era o gaura in dusumea".

Sotul femeii Ken, spune ca "In 1992 eram intr-o misiune umanitara in Romania, ca sa vedem cum erau folosite ajutoarele. Am cerut sa vedem orfelinatul si doctorii ne-au spus despre un baietel de 7 luni, Cornel, care avea nevoie urgenta de o operatie. In fata noastra era acest copil cu chip angelic. Am fi vrut sa-l ajutam atunci, insa tot ce am putut face a fost sa ne intoarcem acasa si sa ne rugam pentru el."

In Marea Britanie Doreen a vorbit cu mai multi medici depsre starea lui Cornel si un spital privat s-a oferit sa-l trateze. "Restul este istorie, spune femeia. Am obtinut permisiunea de la parintii lui Cornel si de la autoritatile romane si in 1993 am reusit sa-l adoptam pe baiat.

Doctorii au decis ca amputarea era singura solutie pentru a fi tinut in viata. Ne-am atasat de el precum parintii de un fiu. Oricine il vedea, il iubea. Era incredibil de perspicace si de intuitiv, ca sa nu mai spun de cat de destept era". Cornel are acum 20 de ani si spune ca parintii lui britanici l-au crescut ca pe fiul lor.

Studiaza la Oxford psihologia si teologia, iar pe langa faptul ca este un student exemplar, se ocupa si de o asociatie caritabila prin care incearca sa-i ajute pe tinerii din Romania. Ea se numeste "Cornel Romanian Rehabilitation Centre Trust" si strange fonduri pentru copiii cu dizabilitati din tara sa natala.

Cand ororile orfelinatelor din Romania au ajuns la urechile englezilor, in anii '90, acestia s-au raliat cauzei. Oameni saritori, britanicii au trimis ajutoare in tara noastra - camioane incarcate cu haine si jucarii.

The Sun scrie ca micutii lasati sa sufere in aceste institutii odioase pot da vina pentru situatia in care sunt pe fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
si atrage doar parazitii sociali nicidecum claitate si profesionalism
Persoana cu handicap si facultate ,masterat si doctorat pe banii lui asta RECORD in viata nu platita de stat sau mama si tata:))) caracter de parazitii sociali!
Postat 07 Ianuarie 2012, 16:56 de statul e un parazit
are Romania situatia persoanelor cu handicap
si cu Doctorat , de ce sa o aiba ca totii suntem cersetorii Romaniei!
Postat 07 Ianuarie 2012, 16:54 de incredibil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5756 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON