URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2023, 17:11

Eleganță și pasiune în concertul de joi al Filarmonicii Oradea

Eleganță și pasiune în concertul de joi al Filarmonicii Oradea Foto: www.andrejvesel.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Invitații Filarmonicii Oradea, dirijorul Andrej Vesel și pianistul Ioan Dragoș Dimitriu, alături de orchestră, îi așteaptă pe iubitorii muzicii culte la un concert simfonic plin de eleganță, dar și pasiune.

Astfel, joi, de la ora 19, vor putea fi audiate lucrări de G. Verdi: Uvertura operei Nabucco, S. Rahmaninov: Rapsodie pe o temă de Paganini și, în primă audiție, W. Lutosławski: Concert pentru orchestră. 

„Timp de secole a fost genul de muzică ascultat la curțile nobiliare, iar moștenitorii coroanei, precum și majoritatea fetelor din familiile regale învățau să cânte la pian. Ascultată în saloane, la baluri, la evenimente importante ale nobililor, mereu muzica clasică a inspirat eleganță. Însă, pentru ca aceasta să se nască, a fost nevoie de muzicieni pasionați, compozitori, care să îi dea viață”, transmit organizatorii concertului.

Uvertura operei „Nabucco” va fi cea care va deschide concertul orădean. Este opera care l-a lansat și l-a făcut cunoscut pe Verdi. Subiectul este istoria evreilor atacați și exilați din țara lor natală de către Regele babilonian Nabucco. Muzica este caracterizată prin ritmuri energice, marșuri, dar și momente lirice în contrast, care invocă pacea.

Eleganța și pasiunea se vor îmbina și în „Rapsodia pe o temă de Paganini”. „Înainte de premieră, Rahmaninov se temea că nu va face față acestui moment muzical și a băut un pahar de «crème de menthe», pentru a-și calma emoțiile. Interpretarea lui a fost un real succes, ceea ce a dus la denumirea populară a lucrării «Variațiunea Crème de Menthe»”, precizează reprezentanții Filarmonicii.

Prezentat în primă audiție la Oradea, „Concertul pentru orchestră” de Witold Lutosławski, unul dintre cei mai importanți compozitori din secolul XX, va încheia programul de joi seara. Lucrarea este scrisă în trei părți și constituie încununarea stilului folcloristic abordat de compozitor. Premiera a avut loc la Varșovia, în 26 noiembrie 1954.

Ioan-Dragoș Dimitriu s-a născut la Brașov în anul 1991 și a început studiul pianului la vârsta de 6 ani. A urmat Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena, a obținut numeroase premii în calitate de solist sau membru în diferite ansambluri camerale. În ultimii ani, pianistul și-a propus să susțină artiștii din generația tânără, fondând agenția Aegeria Artists Management la Viena, precum și Transylvanian International Piano Competition la Brașov.

Tânărul dirijor Andrej Vesel s-a născut în capitala Croației, Zagreb, în anul 2015 a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, a urmat cursurile Universității de Muzică din Viena și a participat la masterclass-uri susținute de personalități artistice. În anul 2017, Andrej Vesel a fondat o orchestră împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, „Ton der Jugend Symphonieorchester Wien”, cu apariții regulate la Wiener Konzerthaus.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON