URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2023, 09:06

Ecologic înseamnă şi economic. Cum poţi reduce factura de salubritate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fracţia la care clienţii noştri ar trebui să fie cei mai atenţi este cea de rezidual, pentru că ea are un impact direct asupra facturii finale de salubritate. Încercând să o micşoraţi, nu faceţi altceva decât să reduceţi şi sumele plătite lunar pentru acest serviciu. Rezultatul va fi creşterea celorlalte fracţii, fapt benefic atât pentru natură, cât şi pentru economia circulară.

Fracţia bio şi ce conţine ea

Bio înseamnă viaţă, aşa că nu e greu să ne dăm seama ce conţine această fracţie. În principiu, tot ce înseamnă legume şi fructe poate ajunge într-o mică pubelă pe care trebuie să o aveţi la îndemână în casă. Mai putem pune aici pliculeţe de ceai, zaţ de cafea, carton, prosoape şi pungi de hârtie, coji de ouă, deşeuri biodegradabile din grădină, buruieni, frunze uscate.

Cei din mediul rural îşi vor pregăti singuri compostul, în vreme ce la oraşe această fracţie se ridică.

Compostoare gratuite la ţară

Dacă locuiţi la ţară, puteţi să cereţi reprezentanţilor AVE Bihor un compostor în care să strângeţi aceste materii vegetale. Cu răbdare şi puţin efort, bio-deşeurile se vor transforma în câteva luni într-un compost de cea mai bună calitate, pe care îl puteţi folosi în grădină, pentru fertilizarea plantelor şi a pomilor fructiferi.

Dacă locuiţi la oraş, aveţi grijă să aruncaţi doar deşeurile permise în recipientul maro. În caz contrar, o inspecţie vizuală a angajaţilor noştri ar putea duce la situaţia nedorită de a rămâne cu pubela maro în faţa casei, pentru că deşeul este neconform!

Colaborarea cu Eco Bihor şi produsul finit: pământ de flori

Tot ceea ce colectăm de la populaţie în materie de bio-deşeuri ajunge în staţiile de compostare, unde după un proces de câteva luni se transformă în pământ de flori. Acum 10 ani, Oradea, prin Eco Bihor, era primul oraş din ţară care producea pământ pentru plante. Din deşeuri biodegradabile (frunze, crengi, iarbă sau brazi de Crăciun), firma produce îngrăşământ natural (compost), iar prin prelucrare compostul devine pământ pentru flori, EcoSoil.

Invitaţie la grădinărit

Ecosoil este un pământ universal de flori, cu conţinut de compost organic, turbă brună, humus şi nisip. Are o calitate superioară şi este potrivit pentru toate tipurile de plante de interior şi de balcon, fiind utilizat la plantare şi replantare în diferite recipiente.

Prin implicarea fiecărui cetăţean, îmbunătăţim procesul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile şi promovăm un stil de viaţă sustenabil. Pentru că, aşa cum spune şi sloganul AVE Bihor, "Schimbarea începe cu noi!".

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON