URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2023, 09:07

Eco Bihor şi Ave Bihor, specialişti în tratarea deşeurilor biodegradabile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scopul activităţii de salubritate şi al unui centru de management al deşeurilor trebuie să fie reducerea cantităţilor de deşeu rezidual, corelată cu creşterea cantităţii de deşeu biodegradabil şi transformarea acestuia în compost.

Pentru a creşte performanţa colectării separate a deşeurilor biodegradabile, Eco Bihor şi Ave Bihor fac acţiuni comune de verificare a pubelelor maro, corectând nivelul de impurităţi (materiale necompostabile - sticlă, metal, plastic, lemn tratat, păr, blană, haine, excremente de animale ş.a) din deşeurile biodegradabile, înainte ca acestea să ajungă la staţia de compostare.

Angajaţii verifică fiecare pubelă biodegradabilă la ridicare, notifică clienţii despre neconformităţi lipind o etichetă  pe recipient şi neridicându-le pe cele cu deşeuri neconforme.

Pe lângă eticheta "NECONFORM", ataşăm un GHID DE COLECTARE, ce descrie modalitatea  corectă  de selectare a  deşeurilor.

Una dintre soluţiile noastre de tratare a deşeurilor biodegradabile este compostarea aerobă pe platforme betonate. Aceasta permite dezvoltarea unui mediu oxigenat în care deşeurile organice se descompun natural, cu emisii scăzute de metan (gaz cu efect de seră de 7 ori mai poluant decât CO2). Astfel reducem contribuţia la încălzirea globală şi sprijinim lupta împotriva schimbărilor climatice.

În 2022, în staţiile noastre s-au produs cantităţi semnificative de compost. În cea din Oradea, din 1560 tone de deşeuri biodegradabile colectate s-au obţinut peste 1014 tone de compost. Staţia din Valea lui Mihai a adunat circa 269 tone deşeuri biodegradabile, din care s-au obţinut peste 174 tone de compost.

Producţia este în creştere datorită verificării calităţii deşeurilor biodegradabile colectate separat. Astfel, riscul de contaminare a celor recepţionate la staţia de compostare a scăzut semnificativ, ceea ce confirmă că cetăţenii s-au obişnuit cu acest sistem, în beneficiul lor.

Închidem astfel un cerc prin care resursele primare sunt valorificate şi ajung înapoi la clienţi sub forma unui produs nou: pământul de flori. Aspectul subliniază aportul pe care-l aducem în susţinerea economiei circulare.

Pentru ca rezultatele muncii noastre să fie vizibile şi pentru a le mulţumi cetăţenilor pentru efortul depus, organizăm periodic campanii de promovare a colectării separate, oferind clienţilor gratuit saci cu pământ de flori.

Prin implicarea fiecărui cetăţean, îmbunătăţim procesul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile şi promovăm un stil de viaţă sustenabil. Pentru că, aşa cum spune şi sloganul AVE Bihor, "Schimbarea începe cu noi".

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON