URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
15 Mai 2023, 08:27

Idee pentru o altfel de educație pentru elevi: vizite la stațiile de sortare (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru un copil care nu cunoaște din interior munca dintr-o stație de sortare, efortul de colectare separată a deșeurilor pare unul inutil. De ce să punem sticla în pubela verde sau hârtia și cartonul în sacul galben? Pe cine afectează dacă între flacoanele de suc strecor și puțin deșeu menajer?

La aceste întrebări pot găsi răspunsul elevii care fac o vizită într-o hală de sortare și văd cât de dificilă și importantă în același timp este munca la banda de separare.

AVE Bihor: selectezi corect și protejezi mediul!

Elevii unei școli din Săcueni au vizitat recent stația de sortare și transfer AVE Bihor din Marghita. Ei au participat la acțiune în cadrul „Săptămânii verzi”, o inițiativă educativă ce are loc în multe școli și are ca scop responsabilizarea elevilor în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător și selectarea deșeurilor.

„Ni s-au prezentat fazele selectării separate în categorii diferite, chiar și plasticul, metalul. Copiii au fost încântați, în viața lor nu au văzut așa ceva. M-au întrebat dacă venim la adunat gunoaie. Le-am spus că nu, venim pentru că trebuie să învățăm să protejăm mediul”, a spus Szende Orban, profesoară la școala din Săcueni.

Vizita a început cu o prezentare a activităților care au loc în cadrul stației de transfer, iar elevii au fost purtați prin toate departamentele și sectoarele unității. Copiii au văzut astfel cum ajung mașinile de salubritate în stație, cum se descarcă deșeurile, cum ajung acestea să fie sortate de angajații AVE BIHOR și ce se întâmplă cu deșeurile care nu mai pot fi trimise la reciclare.

Joc-concurs cu premii

La finalul vizitei, elevii au fost provocați să participe și la un mic concurs cu întrebări și exemple practice despre cum se pre-colectează deșeurile și în care pubelă trebuie aruncate acestea. Câștigătorii au fost premiați și au plecat acasă cu biocompostoare, pământ de flori (obținut din deșeurile biodegradabile colectate de la populație) și pliante informative care conțin informații despre regulile de colectare separată acasă.

Prin aceste acțiuni dorim ca noile generații să fie inspectorii de mediu din propria lor gospodărie și să transmită informațiile primite despre cum se face colectarea deșeurilor acasă și la școală, deoarece „Schimbarea începe cu noi!”

AVE Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON