URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Mai 2023, 08:27

Idee pentru o altfel de educație pentru elevi: vizite la stațiile de sortare (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru un copil care nu cunoaște din interior munca dintr-o stație de sortare, efortul de colectare separată a deșeurilor pare unul inutil. De ce să punem sticla în pubela verde sau hârtia și cartonul în sacul galben? Pe cine afectează dacă între flacoanele de suc strecor și puțin deșeu menajer?

La aceste întrebări pot găsi răspunsul elevii care fac o vizită într-o hală de sortare și văd cât de dificilă și importantă în același timp este munca la banda de separare.

AVE Bihor: selectezi corect și protejezi mediul!

Elevii unei școli din Săcueni au vizitat recent stația de sortare și transfer AVE Bihor din Marghita. Ei au participat la acțiune în cadrul „Săptămânii verzi”, o inițiativă educativă ce are loc în multe școli și are ca scop responsabilizarea elevilor în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător și selectarea deșeurilor.

„Ni s-au prezentat fazele selectării separate în categorii diferite, chiar și plasticul, metalul. Copiii au fost încântați, în viața lor nu au văzut așa ceva. M-au întrebat dacă venim la adunat gunoaie. Le-am spus că nu, venim pentru că trebuie să învățăm să protejăm mediul”, a spus Szende Orban, profesoară la școala din Săcueni.

Vizita a început cu o prezentare a activităților care au loc în cadrul stației de transfer, iar elevii au fost purtați prin toate departamentele și sectoarele unității. Copiii au văzut astfel cum ajung mașinile de salubritate în stație, cum se descarcă deșeurile, cum ajung acestea să fie sortate de angajații AVE BIHOR și ce se întâmplă cu deșeurile care nu mai pot fi trimise la reciclare.

Joc-concurs cu premii

La finalul vizitei, elevii au fost provocați să participe și la un mic concurs cu întrebări și exemple practice despre cum se pre-colectează deșeurile și în care pubelă trebuie aruncate acestea. Câștigătorii au fost premiați și au plecat acasă cu biocompostoare, pământ de flori (obținut din deșeurile biodegradabile colectate de la populație) și pliante informative care conțin informații despre regulile de colectare separată acasă.

Prin aceste acțiuni dorim ca noile generații să fie inspectorii de mediu din propria lor gospodărie și să transmită informațiile primite despre cum se face colectarea deșeurilor acasă și la școală, deoarece „Schimbarea începe cu noi!”

AVE Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON