URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2023, 08:27

Idee pentru o altfel de educație pentru elevi: vizite la stațiile de sortare (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru un copil care nu cunoaște din interior munca dintr-o stație de sortare, efortul de colectare separată a deșeurilor pare unul inutil. De ce să punem sticla în pubela verde sau hârtia și cartonul în sacul galben? Pe cine afectează dacă între flacoanele de suc strecor și puțin deșeu menajer?

La aceste întrebări pot găsi răspunsul elevii care fac o vizită într-o hală de sortare și văd cât de dificilă și importantă în același timp este munca la banda de separare.

AVE Bihor: selectezi corect și protejezi mediul!

Elevii unei școli din Săcueni au vizitat recent stația de sortare și transfer AVE Bihor din Marghita. Ei au participat la acțiune în cadrul „Săptămânii verzi”, o inițiativă educativă ce are loc în multe școli și are ca scop responsabilizarea elevilor în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător și selectarea deșeurilor.

„Ni s-au prezentat fazele selectării separate în categorii diferite, chiar și plasticul, metalul. Copiii au fost încântați, în viața lor nu au văzut așa ceva. M-au întrebat dacă venim la adunat gunoaie. Le-am spus că nu, venim pentru că trebuie să învățăm să protejăm mediul”, a spus Szende Orban, profesoară la școala din Săcueni.

Vizita a început cu o prezentare a activităților care au loc în cadrul stației de transfer, iar elevii au fost purtați prin toate departamentele și sectoarele unității. Copiii au văzut astfel cum ajung mașinile de salubritate în stație, cum se descarcă deșeurile, cum ajung acestea să fie sortate de angajații AVE BIHOR și ce se întâmplă cu deșeurile care nu mai pot fi trimise la reciclare.

Joc-concurs cu premii

La finalul vizitei, elevii au fost provocați să participe și la un mic concurs cu întrebări și exemple practice despre cum se pre-colectează deșeurile și în care pubelă trebuie aruncate acestea. Câștigătorii au fost premiați și au plecat acasă cu biocompostoare, pământ de flori (obținut din deșeurile biodegradabile colectate de la populație) și pliante informative care conțin informații despre regulile de colectare separată acasă.

Prin aceste acțiuni dorim ca noile generații să fie inspectorii de mediu din propria lor gospodărie și să transmită informațiile primite despre cum se face colectarea deșeurilor acasă și la școală, deoarece „Schimbarea începe cu noi!”

AVE Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON