URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
29 Mai 2023, 09:32

Cum ajung deşeurile bio pământ de flori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fracţia bio are o valoare deosebită în procesul de selectare a deşeurilor, pentru că ea are o importantă componentă ecologică. Printr-un proces de descompunere care se întinde pe mai multe luni, materialul vegetal se transformă în îngrăşământ sau pământ de flori.

Ce este compostul şi cum îl obţinem?

Prima fază este cea de tocare a deşeurilor vegetale. Acestea sunt aşezate apoi în şiruri lungi şi lăsate să se descompună mai multe luni. Urmează cernerea compostului, iar la final se obţine îngrăşământul sau pământul de flori.

"Pentru noi este foarte importantă partea de compostare pentru că putem obţine aceste produse finite. Aşteptăm uneori 4-6 luni, în funcţie de vreme sau condiţiile meteo. Ceea ce se obţine este un fertilizator natural care poate fi cumpărat de oricine", spune Bajusz Murányi Gyöngyi (foto jos), manager departament compostare la ECO Bihor.

Compostarea se poate face acasă

Aveţi nevoie de un recipient care să fie plasat într-un loc umbrit, uşor accesibil şi cu un drenaj bun. Materialul din cutie trebuie să rămână cald, umed şi oxigenat.

Este preferabil să plasaţi cutia de compost direct pe sol şi nu pe ciment, pentru a facilita accesul organismelor responsabile cu descompunerea materiei organice (bacterii, ciuperci).

Ca materiale recomandate: resturi de fructe şi legume (coji de cartof etc), pliculeţe de ceai, zaţ de cafea, carton, prosoape şi pungi de hârtie, coji de ouă, deşeuri biodegradabile din grădină, buruieni, frunze uscate.

compost, AVE Bihor

Atenţie la fracţia bio! 

Dacă nu compostaţi acasă, trebuie să fiţi atenţi la deşeurile pe care le puneți în recipientul maro, pentru că există riscul ca deşeurile să ajungă la groapa de gunoi, căci nu se pot composta. Un grad mare de impuritate, cu plastic, haine sau alte deşeuri care nu au ce căuta în fracţia bio, materialul vegetal devine inutilizabil şi ajunge direct la halda de gunoi, fără a mai fi valorificat.

"Ceea ce primim ca deşeu biodegradabil de la bucătării şi cantine are foarte multe impurităţi, ambalaje din plastic, PET-uri, doze de aluminiu. Din păcate, nu putem să îl folosim", a mai precizat Bajusz Murányi Gyöngyi, manager departament compostare la ECO Bihor.

La ce se foloseşte compostul

Compostul se foloseşte în agricultură la ameliorarea solului, refacerea ecologică a zonelor degradate, reconstrucţia peisagistică, grădini private, horticultură, legumicultură.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7112 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON