URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2019, 08:49

"Dumnezeu a plâns pentru Fiul Său!": Devoţiunea Calea Crucii din Parcul Olosig s-a ţinut pe ploaie (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumul Crucii a fost recreat, miercuri seară, în parcul Olosig din Oradea, pe o ploaie puternică. Cu toate acestea, la eveniment au luat parte aproape 150 de credincioşi. Ploaia nu i-a speriat nici pe tinerii franciscani, care au prezentat, jucând roluri biblice, Patimile lui Iisus. 

Marele absent al evenimentului a fost episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care se confruntă cu probleme de sănătate, locul acestuia fiind ţinut de vicarul Mihai Vătămănelu. De asemenea, la fel ca în alţi ani, la Via Crucis a asistat şi episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László.

Patimi pe ploaie

Drumul reprezintă suferinţele îndurate de Iisus pe drumul Golgotei şi cuprinde 14 staţiuni, începând de la condamnarea la moarte, purtarea crucii, biciuirea sau căderile şi terminând cu răstingnirea şi coborârea Lui în mormânt.

Şi în acest an, devoţiunea a fost organizată de tineretul franciscan din grupul "Allegria" al Sanctuarului Eparhial greco-catolic "Maica Domnului”.

Tânărul care l-a interpretat pe Iisus a fost cel mai curajos dintre actori, el fiind singurul care purta sandale şi care a fost dezbrăcat pentru a fi pus pe cruce. "Îl compătimesc pe tânăr!", a spus o femeie care a asistat la scenă.

De altfel, au spus unii participanți la eveniment, până acum Calea Crucii nu s-a mai ținut pe o vreme atât de aprigă în Oradea. "Eu vin la acest eveniment de când există şi nu am mai prins o asemenea vreme", a mărturisit Mioriţa Săteanu, fosta preşedintă a Uniunii Femeilor din Bihor.

Rememorarea Drumului Crucii a început de la locul de joacă din parcul Olosig, cu rugăciuni.

Rugăciuni pentru Iisus

După ce au parcurs mai multe staţiuni din Via Crucis mergând prin parc, actorii au ajuns în faţa bisericii "Adormirea Maicii Domnului", unde toţi participanţii au rostit, într-un singur glas, rugăciuni.

În timp ce copiii priveau curioşi evenimentul, adulţii se rugau cu ochii plecaţi. 

Momentul care a ridicat toate privirile a fost staţiunea a zecea din Via Crucis, în care Hristos a fost dezbrăcat şi pus pe cruce.

A plâns şi Dumnezeu

După eveniment, vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Mihai Vătămănelu, a adresat câteva cuvinte credincioşilor.

"Sceneta Drumului Crucii are rolul de a ne prezenta atât patimile lui Hristos până la cruce, cât şi anumite realităţi actuale, cum ar fi suferinţa care există peste tot în lume", le-a spus vicarul credincioşilor. 

Tânărul Darius Şomi, care l-a interpretat pe Iisus, a spus că în fiecare an încearcă să le transmită emoţie credincioşilor care participă la procesiune: "De patru ani joc rolul lui Iisus şi parcă cu fiecare an este mai greu pentru că încărcătura emoţională este mai mare şi îmi doresc să le transmit cât mai bine emoţiile credincioşilor care participă la Drumul Crucii". 

În final, unii credincioşi au luat şi ploaia ca pe un semn divin. "Dumnezeu a fost alături de noi şi a plâns pentru Fiul Său", a spus Mioriţa Săteanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON