URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2018, 20:05

Dovezi arheologice din subteranele Velenței, etalate la Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Orașului Oradea vine în fața orădenilor cu o nouă expoziție, alcătuită din materialul arheologic recuperat din cartierul Velența, în anii 2016-2017. Piesele au fost descoperite pe câteva străzi ale cartierului cu ocazia lucrărilor efectuate pentru introducerea rețelelor de gaz metan și au fost, parțial, adunate în cadrul celei de-a doua expoziții ținute în acest scop.

Organizată în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor și Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, expoziția prezintă piese (bucăți de vase ceramice sau porțelan, monede, piese din metal sau lemn, cahle) datând din ultimele patru secole, unele inedite pentru spațiul românesc actual.

În cadrul evenimentului de vernisare au fost prezentate mai multe aspecte referitoare la cercetările arheologice și la acțiunile de salvare derulate pe parcursul celor doi ani de lucrări, moderatorul scurtei conferințe fiind Florin Sfrengeu, cadru didactic al Facultății de Istorie. În cadrul prezentării, directorul Muzeului Orașului Oradea, Angela Lupșea, a arătat că „vrem să aducem elevii să învețe despre orașul Oradea și să ducem mai departe tot ceea ce înseamnă arheologie în acest oraș”.

„Astfel de evenimente ne stimulează să ducem mai departe activitatea științifică”, a completat Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură. Acesta a mai precizat că statul alocă doar 5,7% din buget pentru patrimoniu, în condițiile în care cei care ar avea obligația întreținerii sale o fac cu inconsecvență. „Există tendința, în special din partea unor dezvoltatori imobiliari, de evitare a obligativității semnalării descoperirilor arheologice”, a precizat Silaghi, motivele fiind nu neapărat de ordin financiar, cât din cauza grabei cu care vor să deruleze construcțiile.

Despre nevoia protejării patrimoniului și monumentelor a vorbit și directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, care a arătat că, „în 1991 noi am fost primii din România care am impus lista monumentelor ca o lege locală, fiind stopate intervenții nedorite asupra lor”. „Noi trebuie să susținem normalitatea. Nu vă spun câte bețe-n roate s-au pus și câți oameni, care spuneau că vor să investească în cultură n-au mai făcut nimic. Suntem, însă, învingători, pentru că ajungem să ne cunoaștem istoria așa cum a fost ea”.

Arheologul Sever Dumitrașcu a arătat că „arheologia ne ajută să învățăm că tot ceea ce se face, se face din necesități; dacă vreți obiectivitate și, cât de cât, adevăr, căutați în arheologie”. Între descoperirile făcute în Velența, acesta a amintit un „depozit de pipe”, un altul de cahle, respectiv unul de creuzete din grafit, unice la nivel național.

La finalul conferinței, arheologul Marinel Roșu a prezentat câteva din greșelile care se fac în arheologie, arătând că distrugerea patrimoniului din pământ se face conștient sau inconștient, existând numeroase cazuri de furt de material arheologic.

Expoziția poate fi vizitată la parterul Cetății, urmând să fie mutată, peste câteva săptămâni, la Universitatea din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON