Muzeul Orașului Oradea vine în fața orădenilor cu o nouă expoziție, alcătuită din materialul arheologic recuperat din cartierul Velența, în anii 2016-2017. Piesele au fost descoperite pe câteva străzi ale cartierului cu ocazia lucrărilor efectuate pentru introducerea rețelelor de gaz metan și au fost, parțial, adunate în cadrul celei de-a doua expoziții ținute în acest scop.
Organizată în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor și Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, expoziția prezintă piese (bucăți de vase ceramice sau porțelan, monede, piese din metal sau lemn, cahle) datând din ultimele patru secole, unele inedite pentru spațiul românesc actual.
În cadrul evenimentului de vernisare au fost prezentate mai multe aspecte referitoare la cercetările arheologice și la acțiunile de salvare derulate pe parcursul celor doi ani de lucrări, moderatorul scurtei conferințe fiind Florin Sfrengeu, cadru didactic al Facultății de Istorie. În cadrul prezentării, directorul Muzeului Orașului Oradea, Angela Lupșea, a arătat că „vrem să aducem elevii să învețe despre orașul Oradea și să ducem mai departe tot ceea ce înseamnă arheologie în acest oraș”.
„Astfel de evenimente ne stimulează să ducem mai departe activitatea științifică”, a completat Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură. Acesta a mai precizat că statul alocă doar 5,7% din buget pentru patrimoniu, în condițiile în care cei care ar avea obligația întreținerii sale o fac cu inconsecvență. „Există tendința, în special din partea unor dezvoltatori imobiliari, de evitare a obligativității semnalării descoperirilor arheologice”, a precizat Silaghi, motivele fiind nu neapărat de ordin financiar, cât din cauza grabei cu care vor să deruleze construcțiile.
Despre nevoia protejării patrimoniului și monumentelor a vorbit și directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, care a arătat că, „în 1991 noi am fost primii din România care am impus lista monumentelor ca o lege locală, fiind stopate intervenții nedorite asupra lor”. „Noi trebuie să susținem normalitatea. Nu vă spun câte bețe-n roate s-au pus și câți oameni, care spuneau că vor să investească în cultură n-au mai făcut nimic. Suntem, însă, învingători, pentru că ajungem să ne cunoaștem istoria așa cum a fost ea”.
Arheologul Sever Dumitrașcu a arătat că „arheologia ne ajută să învățăm că tot ceea ce se face, se face din necesități; dacă vreți obiectivitate și, cât de cât, adevăr, căutați în arheologie”. Între descoperirile făcute în Velența, acesta a amintit un „depozit de pipe”, un altul de cahle, respectiv unul de creuzete din grafit, unice la nivel național.
La finalul conferinței, arheologul Marinel Roșu a prezentat câteva din greșelile care se fac în arheologie, arătând că distrugerea patrimoniului din pământ se face conștient sau inconștient, existând numeroase cazuri de furt de material arheologic.
Expoziția poate fi vizitată la parterul Cetății, urmând să fie mutată, peste câteva săptămâni, la Universitatea din Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.