URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
19 Septembrie 2023, 13:41

Două arii protejate din Bihor mai există doar pe hârtie. Ce spune șeful ANANP despre viitorul lor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rămase fără speciile importante de plante sau păsări pentru care au fost declarate arii ocrotite, două zone protejate din Bihor mai există astăzi doar pe hârtie: rezervația Pețea, „casa” nufărului termal acum dispărut din Bihor, și Parcul Natural Cefa, rămas fără ferma piscicolă care atrăgea zburătoarele.

BIHOREANUL l-a întrebat pe președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Vasile Carnariu, aflat luni într-o vizită de lucru în Bihor, ce soluții are, iar oficialul a spus că aceste arii protejate ar putea dispărea și din documente.

„Avem, nu doar în județul Bihor, mai multe arii protejate care au fost degradate de factorul uman sau chiar de natură. Noi avem în calcul redefinirea ariilor protejate, iar, pe lângă cele existente, să declarăm Comisiei că unele nu mai sunt”, a declarat Carnariu.

Potrivit acestuia, România are obligația asumată în fața Europei ca, până în anul 2030, să mărească suprafața ariilor protejate de la 24% - cât este în prezent - la 30%. Asta presupune că ANANP va trebui să facă inventarul tuturor ariilor naturale, dar și să propună altele noi, prilej cu care zonele ocrotite din care au dispărut speciile sau habitatele au putea să dispară și birocratic, nu doar faptic.

„Noile arii sau ariile pe care le considerăm inexistente vor fi decise prin studii”, a precizat șeful ANANP, adăugând și că, deocamdată, niciun asemenea studiu nu a fost demarat. Speranța este că, începând din 2024, când vor fi lansate noile programe de finanțare europeană, Agenția va putea accesa fonduri pentru realizarea de documentații noi pentru toate ariile protejate.

Rezervația Pețea din Băile 1 Mai cuprinde lacul Ochiul Mare, „casa” nufărului termal, o specie endemică specifică Bihorului. Nufărul, dar și celelalte două specii protejate din rezervație – melcul termal și peștele Roșioara lui Racoviță – au murit după ce apa termală a dispărut din lac, în urmă cu aproape un deceniu. Pe de altă parte, Parcul Natural Cefa, supranumit Delta Bihorului, a rămas fără o mare parte din luciul de apă care atrăgea păsările, după ce ferma piscicolă Pro Acva, principala atracție pentru zburătoare, și-a oprit activitatea, în 2020.

Carnariu s-a aflat luni în Bihor pentru a lansa, împreună cu vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, trei proiecte europene dedicate ariilor naturale de aici, prin care se vor face diferite investiții pentru îmbunătățirea condițiilor de turism în zonele ocrotite de lege.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
penibil
bine, si sa zici ca e arie naturala protejata, cand defapt pasarile vin acolo doar datorita fermei piscicole e exagerat. Dar sa nu mai avem nufar termal si rosioara lui racovita, sa inghete Peta, sa sece Ochiul Mare e jalnic :(
Postat 20 Septembrie 2023, 07:22 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON