URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2023, 13:41

Două arii protejate din Bihor mai există doar pe hârtie. Ce spune șeful ANANP despre viitorul lor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rămase fără speciile importante de plante sau păsări pentru care au fost declarate arii ocrotite, două zone protejate din Bihor mai există astăzi doar pe hârtie: rezervația Pețea, „casa” nufărului termal acum dispărut din Bihor, și Parcul Natural Cefa, rămas fără ferma piscicolă care atrăgea zburătoarele.

BIHOREANUL l-a întrebat pe președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Vasile Carnariu, aflat luni într-o vizită de lucru în Bihor, ce soluții are, iar oficialul a spus că aceste arii protejate ar putea dispărea și din documente.

„Avem, nu doar în județul Bihor, mai multe arii protejate care au fost degradate de factorul uman sau chiar de natură. Noi avem în calcul redefinirea ariilor protejate, iar, pe lângă cele existente, să declarăm Comisiei că unele nu mai sunt”, a declarat Carnariu.

Potrivit acestuia, România are obligația asumată în fața Europei ca, până în anul 2030, să mărească suprafața ariilor protejate de la 24% - cât este în prezent - la 30%. Asta presupune că ANANP va trebui să facă inventarul tuturor ariilor naturale, dar și să propună altele noi, prilej cu care zonele ocrotite din care au dispărut speciile sau habitatele au putea să dispară și birocratic, nu doar faptic.

„Noile arii sau ariile pe care le considerăm inexistente vor fi decise prin studii”, a precizat șeful ANANP, adăugând și că, deocamdată, niciun asemenea studiu nu a fost demarat. Speranța este că, începând din 2024, când vor fi lansate noile programe de finanțare europeană, Agenția va putea accesa fonduri pentru realizarea de documentații noi pentru toate ariile protejate.

Rezervația Pețea din Băile 1 Mai cuprinde lacul Ochiul Mare, „casa” nufărului termal, o specie endemică specifică Bihorului. Nufărul, dar și celelalte două specii protejate din rezervație – melcul termal și peștele Roșioara lui Racoviță – au murit după ce apa termală a dispărut din lac, în urmă cu aproape un deceniu. Pe de altă parte, Parcul Natural Cefa, supranumit Delta Bihorului, a rămas fără o mare parte din luciul de apă care atrăgea păsările, după ce ferma piscicolă Pro Acva, principala atracție pentru zburătoare, și-a oprit activitatea, în 2020.

Carnariu s-a aflat luni în Bihor pentru a lansa, împreună cu vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, trei proiecte europene dedicate ariilor naturale de aici, prin care se vor face diferite investiții pentru îmbunătățirea condițiilor de turism în zonele ocrotite de lege.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
penibil
bine, si sa zici ca e arie naturala protejata, cand defapt pasarile vin acolo doar datorita fermei piscicole e exagerat. Dar sa nu mai avem nufar termal si rosioara lui racovita, sa inghete Peta, sa sece Ochiul Mare e jalnic :(
Postat 20 Septembrie 2023, 07:22 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON