Motocicliștii și ATV-iștii amatori de senzații tari vor avea ocazia să-și golească rezervoarele pe o pistă off-road anume amenajată în Bihor.
Consiliul Județean și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate au dat startul unui proiect care vizează conservarea ariei protejate Muntele Șes, pe care off-road-iștii o calcă adesea ilegal, iar ca să rezolve această problemă autoritățile le oferă soluția: un traseu dedicat lor.
Muntele Șes, „destinație” pentru motoare turate
Proiectul intitulat „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI 0322 Muntele Șes” a fost lansat luni de vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, și președintele ANANP, Vasile Carnariu, care au precizat că cele două instituții s-au asociat pentru atragerea de fonduri europene în mai multe arii ocrotite din Bihor.
Muntele Șes este o arie protejată întinsă pe 35.000 de hectare din Bihor, Sălaj și Cluj, iar în județul nostru are o suprafață de 24.090 ha de pe raza orașului Aleșd, respectiv a comunelor Aușeu, Borod, Bratca, Brusturi, Derna, Lugașu de Jos, Popești, Suplacu de Barcău, Șinteu. În Muntele Șes există habitate protejate (păduri și pajiști), trăiesc specii ocrotite de lege (racul de ponoare, triton cu creastă, buhaiul de baltă cu burta galbenă, lupul și râsul), iar conservarea lor este acum în atenția autorităților.
Una dintre problemele pe care le au habitatele și speciile protejate sunt daunele provocate de amatorii de senzații tari care străbat Muntele Șes pe motocicletă sau cu alte vehicule off-road. În zona Aușeu-Șinteu, de pildă, comisarii de mediu au oprit de mai multe ori asemenea competiții ilegale, inclusiv organizate de străini cărora nu le-a păsat că își turează motoarele într-o arie protejată.
Traseu făcut de un campion la motocros
Pentru a stopa acest fenomen, ANANP și CJ Bihor au decis să le ofere o alternativă amatorilor de senzații tari și au atras fonduri pentru amenajarea unei piste off-road la marginea ariei protejate, pe o pajiște fără arbori, ci doar cu arbuști, unde asemenea activități sunt permise. Comuna Aușeu a pus la dispoziția proiectului un teren de 8 hectare de la capătul satului Groși, pe care va fi amenajat un traseu denivelat, lung de 1,7 km, cu lățime variabilă.
„Am invitat un specialist în off-road, campion al Italiei la motocros, care a venit cu motocicleta de teren pe care a avut montat un sistem GPS și a încercat mai multe variante, ca să găsim traseul optim”, a declarat Mircea Mălan.
Prezent în aceeași conferință de presă, primarul din Aușeu, Mitică Lazăr, a precizat că problema off-road-iștilor este una serioasă, pentru că adesea ei nici nu pot fi urmăriți de autorități. „Dacă veți veni sâmbăta și duminica aici, veți vedea plin de oameni dornici să facă mișcare, iar dacă nu le asigurăm o alternativă, vor intra în continuare în pădure. Trebuie să găsim o modalitate de a-i opri la intrarea în aria protejată”, a declarat edilul.
Lazăr a precizat și că Primăria Aușeu va amenaja lângă pistă un teren de sport și un parc, astfel că în viitor pășunea acum nefolosită are șanse să devină un obiectiv turistic.
Proiectul a fost lansat luni, într-o conferință de presă ținută la o pensiune de pe Valea Gepișului, aflată pe teritoriul ariei protejate Muntele Șes
Căsuțe pentru ecologiști
În același proiect se vor monta, pe mai multe drumuri forestiere din arie, 10 bariere cu camere de supraveghere, astfel încât cei care vor continua să calce regulile sitului să fie observați și identificați, zeci de panouri care vor informa asupra reglementărilor, și se va construi un centru de management, cercetare și educație ecologică, în comuna Șinteu, a cărei primărie a cedat un teren tot de 8 ha.
Acest centru va avea o sală de conferință și 12 căsuțe și va găzdui atât administratorii ariei Muntele Șes, cât și evenimente conexe. „Va fi la dispoziția elevilor și studenților care vor putea avea ore predate aici sau activități care au legătură cu protecția mediului”, a explicat vicepreședintele CJ Bihor, arătând că și instituții sau entități private vor fi binevenite la același centru, cu condiția să aibă în plan exclusiv activități care țin de ecologie.
„Acest proiect este benefic și binevenit, nu doar pentru comunitatea din Șinteu, ci pentru tot județul. Vor veni mulți copii în zonă și o să învețe să protejeze natura”, a declarat și primarul din Șinteu, Lașak Benedek, la aceeași conferință de presă.
„Misiune aproape imposibilă”
Problema cea mare este, însă, termenul foarte scurt în care toate lucrările trebuie realizate, Mălan însuși precizând că „misiunea echipei de proiect este aproape imposibilă”. Asta pentru că, finanțat cu bani europeni atrași în acest exercițiu financiar, proiectul are un termen de execuție foarte scurt, până la 31 decembrie 2023, în condițiile în care licitația pentru execuția lucrărilor tocmai ce a fost adjudecată.
„Astăzi, CJ va comunica firma care a câștigat licitația, urmează perioada de contestație și sperăm să nu avem contestații, iar apoi, după încheierea contractului, va trebui să se facă proiectarea și execuția acestui proiect”, a declarat Mălan. Oferta câștigătoare a avut-o compania Silvania din Bistrița-Năsăud, care va aduce pentru căsuțele de la Șinteu nu mai puțin de 80.000 de șindrile, complexul urmând să fie ridicat în așa fel încât „să pară că a crescut acolo, în natură, această investiție”, după cum a spus vicepreședintele CJ.
Chiar dacă inițiatorii acestui proiect s-au arătat optimiști, pare aproape evident că lucrările nu vor fi gata în trei luni de zile, așa că nu exclus ca CJ Bihor să fie nevoită să plătească lucrările care vor depăși termenul de 31 decembrie 2023. Valoarea totală a proiectului este de 9,4 milioane de lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.