URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2017, 12:40

Dosarul poliţiştilor ITPF Oradea acuzaţi de șpagă, desfiinţat la Tribunalul Arad: Autorizaţiile "acoperiţilor" DNA au fost anulate

Dosarul poliţiştilor ITPF Oradea acuzaţi de șpagă, desfiinţat la Tribunalul Arad: Autorizaţiile 'acoperiţilor' DNA au fost anulate foto generic, opiniatimisoarei.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Soluţie neaşteptată a judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Arad, care, săptămâna trecută, a anulat mai multe ordonanţe şi a respins ca neconform rechizitoriul procurorilor DNA Timişoara în dosarul poliţiştilor de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea acuzaţi că cereau şpagă pentru trecerea unor TIR-uri cu ţigări de contrabandă şi anvelope uzate.

Este vorba despre dosarul în care procurorii DNA Timişoara l-au trimis în faţa instanţei pe Florin Avram, comisar de poliţie la ITPF Oradea - Sectorul Vărşand (judeţul Arad), pentru luare de mită (2 fapte) şi trafic de influenţă (5 fapte), precum şi pentru alţi 16 poliţişti care îşi desfăşoară activitatea în Arad şi pentru un inspector antifraudă de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală 5 Deva.

Şpăgi de la contrabandişti

Potrivit procurorilor, în perioada 27 august - 24 noiembrie 2016, Avram a pretins şi primit de la două persoane (oameni de afaceri) sume cuprinse între 150 euro şi 41.000 euro dar şi şi alte bunuri, pentru a permite introducerea în România a unor produse care nu aveau documente justificative. În schimbul banilor, ofiţerul ar fi promis şi influenţarea poliţiştilor de frontieră şi a vameşilor de la graniţa cu Serbia şi Ungaria, astfel încât să permită intrarea, în România, a unor TIR-uri cu ţigări de contrabandă şi cu anvelope uzate.

Ceilalţi 16 inculpaţi din acest dosar sunt suspectaţi că au pretins şi primit, "în acelaşi context şi în acelaşi scop", în perioada 29 august - 12 decembrie 2016, sume cuprinse între 10 şi 50 euro, "în legătură îndeplinirea sau neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu".

Este vorba despre Selagea Ciprian Călin, Ancuţa Cătălin Corneliu, Dudaş Marcel, Mărgineanu Ovidiu, Păcurar Sorin Romulus, Todoran Marcel Grigore, Ardelean Teodor, Bodârlău Călin Liviu, Gudiu Gabriel, Cicortaş Claudiu Alexandru, Galben Gheorghe Daniel şi Nedelcu Ştefan Eugen, inculpaţi pentru săvârşirea câte unei infracţiuni de luare de mită, respectiv Poenaru Costel, Pristoleanu Ion Marinel, Paladie Bogdan Lazăr şi Teodor Nicolae Gabriel, pentru săvârşirea a câte două infracţiuni de luare de mită.

Totodată, DNA l-a trimis în judecată, în stare de libertate, pe Chira Emil Nicu, inspector antifraudă în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Deva, tot pentru luare de mită.

La loc comanda

Dosarul, înregistrat la Tribunalul Arad pe 3 martie, a ajuns în analiza unui judecător de cameră preliminară, care a constatat că o serie de probe din dosar ar fi fost administrate nelegal.

Astfel, potrivit încheierii pronunţate pe 11 aprilie, acesta a constatat "nelegalitatea unor dispoziţii" şi, pe cale de consecinţă, nulitatea ordonanţelor prin care au fost autorizaţi un număr de 13 investigatori sub acoperire pentru dovedirea suspiciunilor de corupţie care planau asupra poliţiştilor de frontieră din Vărşand. "Pe cale de consecinţă, constată nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în baza Ordonanţelor a căror nulitate a fost constatată", se precizează în soluţie.

Judecătorul a constatat, de asemenea, nelegalitatea Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale în cauză, dar şi neregularitatea actului de sesizare al instanţei, dispunând transmiterea încheierii motivate la DNA Timişoara, pentru ca, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să remedieze neregularităţile şi să comunice dacă menţine trimiterea în judecată a inculpaţilor.

Vămi blocate

Procurorii DNA Timişoara au descins în dimineaţa zilei de 18 ianuarie în vămile din judeţul Arad, într-o operaţiune similară cu percheziţiile din primăvara anului 2015, de la Vama Moraviţa. Însoţiţi de poliţişti DGA, procurorii au blocat simultan activitatea vămilor Turnu, Nădlac 1 şi 2, şi Vărşand, ridicând 18 poliţişti de frontieră, care au fost duşi pentru audieri la sediul DNA Timişoara.

Potrivit presei, Florin Avram, şef de tură din Vărşand, ar fi cerut 41.000 euro unui investigator sub acoperire, pentru a-l lăsa să facă trafic de ţigări prin respectivul punct, dar şi să închidă ochii la orice alt trafic de ţigări de contrabandă. Avram le-ar fi spus anchetatorilor sub acoperire că este dispus să "închidă ochii" la orice va trece ilegal peste graniță.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON