URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2023, 16:41

Doi primari din Bihor, inculpaţi pentru fraudă cu consecinţe deosebit de grave. Paguba totală depăşeşte 7,1 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au pus în mişcare acţiunea penală împotriva primăriţei comunei Brusturi, Livia Bârlău, şi a primarului comunei Spinuş, Alexandru Fonai, acuzaţi de fraudă cu fonduri guvernamentale şi un prejudiciu de peste 7,1 milioane lei. În acelaşi dosar, este anchetat şi reprezentantul unei societăţi comerciale, pentru complicitate.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Biroul de presă al Parchetului Bihor, cei doi edili din Bihor au fost inculpaţi pentru obţinere ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în timp ce omului de afaceri Gabriel Mirghiş i se impută acuzaţiile de complicitate la obţinerea ilegală de fonduri cu consecinţe deosebit de grave.

Acuzele la adresa celor doi edili au fost formulate în dosarul în care, în toamna anului 2021, anchetatorii au derulat percheziţii la Primăriile Brusturi şi Spinuş, dar şi la alte 4 adrese din Bihor şi Sălaj, pentru suspiciuni de fraudă la încheierea şi derularea unor contracte în Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2). 

Nereguli și falsuri

Celor doi primari li se impută faptul că au folosit documente false în faţa finanţatorului, "în sensul că au transmis la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o autorizație de construcţie contrafăcută", care le-a fost pusă la dispoziţie de reprezentantul firmei Mirghiș & Mayer SRL, care executa lucrarea, Gabriel Mirghiş, un sălăjean "conectat" la lucrări publice cu binecuvântare de la PSD Bihor.

În baza documentului "fabricat" prin suprapunerea a două xeroxuri cu antetul Consiliului Judeţean Bihor, Primăria Brusturi a decontat lucrări în valoare de 4.383.983 lei, iar Primăria Spinuş 3.104.479 lei, bani care apoi au intrat în conturile firmei patronate de Mirghiş, inculpat acum pentru două infracţiuni de complicitate la obţinerea ilegală de fonduri cu consecinţe deosebit de grave. 

Banii înapoi

Neregulile ajunse în ancheta Parchetului Bihor au fost dezvăluite de BIHOREANUL încă din aprilie 2021, la scurt timp după ce Inspectoratul de Stat în Construcţii a dispus sistarea lucrărilor din Brusturi şi Spinuş, a anulat diploma dirigintelui de șantier Nicolae Sălăgean, care nu a sesizat neregulile, iar Ministerul Dezvoltării a blocat decontările. 

Totodată, Ministerul Lucrărilor Publice a solicitat celor două primării să returneze sumele încasate şi iarna trecută a pus sechestru pe conturile bancare ale administraţiilor locale, pentru recuperarea pagubei create. 

Ambele administraţii locale au contestat măsura, procesele fiind, încă, pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În paralel, primărița comunei Brusturi, Livia Bârlău, este judecată și pentru tentativă de omor, după ce în septembrie 2021, împreună cu soțul ei, Petre Bârlău, au bătut crunt un bărbat care a avut nevoie ulterior de îngrijiri medicale pe o durată mai mare de 100 zile. Chiar dacă cei doi au fost și arestați preventiv vreme de mai multe luni, în urmă cu un an a fost realeasă ca președintă a PSD Brusturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Inspectoratul de Stat in Constructii
Alta data, vine o duduie de la ISC. Buna ziua, legitimatie, ma anunta ca sunt in control tematic, registru unic de control etc. Sa le aduc cartea constructiilor. Inaintea mea, fabrica avusese un inginer angajat care cu asta se ocupa, oferte lucrari, supraveghere, devize, ncs-uri, jurnal de bord, referate conducere, trebe schimbata ciripa, jgheaburi, burlane... Ca norocu, aveam acte in buna regula, mai scrisesem si io pe ici pe colo, cite-o reparatie, interventie. Da, bine, vad ca aveti un sopron in curte care nu e prins in CF. Tre sa fie, doamna, ca-i vechi, poate e pe alta plansa, ca erau si astea in mai multe editii, de-a lungul vremii. Per total, iesim bine, doamna nu se poate abtine si se confeseaza: Domnu', la dvs. e ordine, ca mergem pe la institutii, scoli si e haos, n-au nici macar cartea constructiei, nu se ocupa nimeni...
Postat 03 Octombrie 2023, 08:09 de excalibur
Kontroll
Anual veneau doua doamne de la finante si stateau 2 saptamini in fabrica, la financiar. Lingeau facturi, acte, rambursari de tva. Deh, fabrica mare, import, export, investitii utilaje, scrisori de garantie bancara, valuta, taxe vamale, amortismente. Domnu', ma cheama odata dinsele, vad ca ati avut reparatii la acoperis, zugraveli intr-o hala, ati facut receptia lucrarilor? Ce receptia p__ii, ma gindesc... pai, valoarea lucrarilor se adauga la valoarea de inventar a cladirii, astfel impozitul pe cladire se aplica la noua valoare... Armata, nene, nu miscai in front. Asta acu 20 de ani. Intre timp, niste taranoi fac scamatorii la vedere si-si insusesc banii imprumutati de statul roman pe zeci de ani inainte, fara jena de politii, anafuri, curti de conturi, justitii si alte organe bugetofage. Lupul paza la oi. Politia da amenzi de parcare si scormoneste pubela de gunoi. 7 servicii secrete vegheaza tara la secunda. Pina cind va mai rabda pamintul?
Postat 03 Octombrie 2023, 07:58 de excalibur
Pam-pam
Astept randul pestelui cel mare.
Postat 02 Octombrie 2023, 20:54 de Maikeltroll
Lupta
Oare s-a intrebat cineva de ce este atat de acerba lupta pentru functia de primar, fie si intr-o comuna de care n-a auzit nimeni? Ia mai ganditi-va!!
Postat 02 Octombrie 2023, 18:41 de AnaConda
Magna cum laudae
Trebuie sa ai multa minte sa dai bani pe mina "alesilor", fie ei psd, fie ei pnl, asijderea. Oleaca de pavaj, porfir, whatever iese lejer la citeva mii de euro/mp. Vatafi de rit nou. Romania se dezvolta, la pret triplu. O treime e lucrarea in sine, o treime papa statul cu tva,impozite,cas,cass iar o treime revine acestor personaje puse de democratie in slujba noastra. Ba frate, am lucrat intr-o fabrica de sorginte comunista. Mentenanta. Prima data faceai un necesar, semnat de director de priductie, director economic,director general. Cu el in mina, cumparai piese de schimb sau angajai servicii. Venea merceologul, cel ce facea cumparaturile, cu factura de piese, semnam bun de plata. Ducea factura la magazioner, acesta facea receptia, cantitativ si calitativ. Factura si receptia pleca la financiar, pentru plata. Aici sefa mai punea o stampila triunghiulara, CFI parca, control financiar intern. Institutia mai avea un cenzor si tot asta se ocupa de eventualele derapaje, ciupeli, furturi. Nu puteam sa cumpar robineti de zamac la pret de giacomini, ca aveam si io o susta. Ma prindea magazionerul, ma stia merceologul... Si voi nu mai stitu cum sa furati, ce combinatie, ce inginerie ... Se poate, tata. Nu e rocket science. Sunt mecanisme interne simple care blocheaza furturile, ciupelile, parandaratul, accesibile oricarei firme. Mai ales in ziua de azi cind totul e accesibil digital. E o conspiratie a furtului. Nu e destul ca paraziteaza bugetul, n-are nici un farmec daca nu furi cu ambele miini. Practic se tolereaza la nivel politic, se fura prin rotatie, dna -ul e agent de PR, anaf-ul e ocupat cu cei care mai pot fi beliti de bunavoie...vai si amar, o tara sub ocupatie fanariota, scapa cine poate...
Postat 02 Octombrie 2023, 17:04 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON