URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
03 Februarie 2023, 10:47

Doctorul Pădure: De ce sunt pădurile cu adevărat vindecătoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 1982, în îndepărtata Japonia a fost legiferat conceptul de shinrin yoku, în traducere "baia de pădure", ca o metodă pentru îngrijirea sănătăţii.

În urmă cu 40 de ani, japonezii ştiau deja că a lua contact cu pădurea induce o stare de bine, vindecătoare pentru trupurile şi mai ales minţile prea obosite. Un antidot ecologist la tumultul vieţii cotidiene. Şi în prezent, medicii din Japonia prescriu plimbarea prin pădure ca o formă de tratament pentru angajaţii diagnosticaţi cu burnout, adică rezultatul unui stres continuu la locul de muncă. 

Numeroase studii ştiinţifice au confirmat aptitudinile terapeutice ale pădurilor, iar oamenii de ştiinţă au explicat de ce acestea fac bine: pe lângă că sunt un refugiu anti-zgomot şi împotriva poluării specifice zonelor urbane, asigură cel mai curat aer pe care îl pot respira oamenii. Bogată în oxigen, produs al fotosintezei, atmosfera din păduri conţine şi "antibiotice" naturale: fitoncidele, substanţe anti-microbiene deţinute exclusiv de plante.

În cartea sa "Legătura secretă dintre om şi natură", inginerul silvic german Peter Wohlleben arată că pădurile de conifere dezinfectează cu adevărat mediul înconjurător. Coniferele sunt mereu în alertă, din cauza unui inamic invizibil pentru oameni: sporii fungici purtaţi în cantităţi impresionante de fiecare pală de aer şi care caută mereu şansa de a se aşeza pe o creangă ruptă sau o bucată de scoarţă deteriorată, unde ciuperca să crească liniştită şi să se înfrupte încet din copac.

Ca să se protejeze de acest atac, coniferele încearcă să elimine atacatorii şi emană fitoncide. Inspirate de oameni pe nevăzute, fitoncidele reduc inflamaţiile, scad tensiunea arterială, iar anumite studii susţin chiar că reduc activitatea celulelor canceroase. 

De aceea japonezii - şi nu doar ei - consideră că pădurea este cu adevărat vindecătoare, iar "băile de pădure" nu ar trebui să lipsească din rutina unei persoane care se doreşte sănătoasă. Un motiv suficient să găsiţi o pădure în apropierea locuinţei şi să ieşiţi la plimbare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dar in Oradea parca betonul aduce "a bine"
Sper sa vada si primaria articolul.
Postat 04 Februarie 2023, 08:22 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON