URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2023, 10:47

Doctorul Pădure: De ce sunt pădurile cu adevărat vindecătoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 1982, în îndepărtata Japonia a fost legiferat conceptul de shinrin yoku, în traducere "baia de pădure", ca o metodă pentru îngrijirea sănătăţii.

În urmă cu 40 de ani, japonezii ştiau deja că a lua contact cu pădurea induce o stare de bine, vindecătoare pentru trupurile şi mai ales minţile prea obosite. Un antidot ecologist la tumultul vieţii cotidiene. Şi în prezent, medicii din Japonia prescriu plimbarea prin pădure ca o formă de tratament pentru angajaţii diagnosticaţi cu burnout, adică rezultatul unui stres continuu la locul de muncă. 

Numeroase studii ştiinţifice au confirmat aptitudinile terapeutice ale pădurilor, iar oamenii de ştiinţă au explicat de ce acestea fac bine: pe lângă că sunt un refugiu anti-zgomot şi împotriva poluării specifice zonelor urbane, asigură cel mai curat aer pe care îl pot respira oamenii. Bogată în oxigen, produs al fotosintezei, atmosfera din păduri conţine şi "antibiotice" naturale: fitoncidele, substanţe anti-microbiene deţinute exclusiv de plante.

În cartea sa "Legătura secretă dintre om şi natură", inginerul silvic german Peter Wohlleben arată că pădurile de conifere dezinfectează cu adevărat mediul înconjurător. Coniferele sunt mereu în alertă, din cauza unui inamic invizibil pentru oameni: sporii fungici purtaţi în cantităţi impresionante de fiecare pală de aer şi care caută mereu şansa de a se aşeza pe o creangă ruptă sau o bucată de scoarţă deteriorată, unde ciuperca să crească liniştită şi să se înfrupte încet din copac.

Ca să se protejeze de acest atac, coniferele încearcă să elimine atacatorii şi emană fitoncide. Inspirate de oameni pe nevăzute, fitoncidele reduc inflamaţiile, scad tensiunea arterială, iar anumite studii susţin chiar că reduc activitatea celulelor canceroase. 

De aceea japonezii - şi nu doar ei - consideră că pădurea este cu adevărat vindecătoare, iar "băile de pădure" nu ar trebui să lipsească din rutina unei persoane care se doreşte sănătoasă. Un motiv suficient să găsiţi o pădure în apropierea locuinţei şi să ieşiţi la plimbare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dar in Oradea parca betonul aduce "a bine"
Sper sa vada si primaria articolul.
Postat 04 Februarie 2023, 08:22 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON