URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2021, 07:58

Directorul RER Vest, Pálhegyi Zoltán, explică noile reguli şi tarife ale colectării deşeurilor: "Orădenii se adaptează, dar nu ştiu cum va fi ritmul"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea trece printr-o "revoluţie" a salubrizării, Primăria şi RER Vest implementând un model nou de colectare a deşeurilor, în trei fracţii, şi noi tarife, în funcţie de cantitatea de deşeuri generată.

În timp ce mulţi orădeni sunt nemulţumiţi, directorul general economic-marketing al companiei de salubritate, Pálhegyi Zoltán, explică de ce este necesară schimbarea: fără eforturi suplimentare, oraşul nu-şi va atinge ţintele de reciclare. Directorul este optimist, însă, şi spune că orădenii se vor adapta. De bunăvoie sau constrânşi...

"O măsură logică"

- Din 1 aprilie, toţi orădenii vor trebui să colecteze separat biodeşeurile. Ce presupune această schimbare şi la ce ajută?

- Presupune introducerea unui al treilea recipient în casă, găletuşele maro care au fost cumpărate de Primărie şi pe care le distribuim împreună cu pubela maro, destinată biodeşeurilor. Este un efort în plus pentru populaţie, iar scopul este atingerea ţintelor de reciclare. În 2021, ar trebui să reciclăm 50% din deşeuri. În condiţiile în care deşeurile reciclabile reprezintă 20% din totalul deşeurilor, n-ai cum să atingi ţinta dacă nu te ocupi şi de biodegradabile, care reprezintă 40% din totalul deşeurilor.

- Acest model de colectare a deşeurilor este inspirat din Occident sau este o "găselniţă" locală?

- Nu ştiu de unde este inspirat, dar este o măsură logică. Noi, cei din branşă, ştim de mult că altfel nu ai cum să atingi ţintele. În plus, este şi o obligaţie legală, de la 1 ianuarie 2021 a intrat în vigoare Legea compostului.

- Biodeşeurile se colectează separat de mai bine de doi ani, la o parte din blocurile din Oradea. A fost un experiment reuşit?

- A fost un succes, pentru că oamenii s-au implicat, pubelele s-au folosit şi am putut trage concluzii privind metoda de colectare. Dar nu am vizat rezultate. Am vrut doar să vedem la ce conformare şi ce grad de contaminare să ne aşteptăm. Ştim că, în ţările unde se practică deja, situaţia ideală înseamnă 4-5% contaminare cu alte deşeuri. Experimentul nostru a arătat că în Oradea este de 25%, o informaţie necesară şi pentru Eco Bihor, să ştie cum să se pregătească pentru tratarea biodeşeurilor.

Se poate, dar în timp

- Noile reguli implică şi noi tarife, orădenii urmând să plătească pentru cantitatea de deşeuri produse. Cât de mult se scumpeşte serviciul de salubritate?

- Greu de zis, depinde de adaptarea la noile reguli. În cazul familiei mele, cu patru persoane, la casă, acum plătim vreo 46 lei şi mă aştept la un cost similar, poate 50 lei pe lună. Noi colectăm separat biodeşeurile de mai mult de un an şi scoatem pubela de rezidual la două săptămâni, poate chiar trei, depinde dacă avem sau nu oaspeţi. În schimb, avem cel puţin un sac galben pe săptămână.

- Una dintre nemulţumiri este că reciclabilele nu se vor mai ridica gratuit. Ce le răspundeţi orădenilor care spun că nu este firesc să plătească, căci reciclabilele sunt apoi valorificate?

- Nici eu nu sunt de acord să fie taxaţi, dar legea cere tarife separate pentru fiecare fracţie. Noi nu valorificăm această fracţie, noi ducem toate deşeurile la Eco Bihor, iar tariful nostru acoperă doar cheltuielile de colectare şi transport. Cetăţenii, dacă vor colecta separat toate reciclabilele, cea mai ieftină fracţie, vor avea un tarif mai mic faţă de cel mai rău caz, adică aruncarea tuturor gunoaielor la grămadă.

- Credeţi că veţi reuşi să-i convingeţi pe orădeni să îşi schimbe obiceiurile?

- Sunt sigur că da, dar nu ştiu în cât timp. Când eu am venit la Oradea, în 2014, aveam un grad de colectare separată a fracţiei uscate de 5%, anul trecut a ajuns la 16%. E clar că orădenii se adaptează, dar nu ştiu care va fi ritmul.

- O taxă specială de salubritate este soluţia?

- Este o soluţie pentru menţinerea serviciului, dar nu pentru atingerea ţintelor. Cu o taxă, ajungem de unde am pornit: lumea plăteşte, consideră că şi-a achitat obligaţiile, nu mai colectează selectiv, dar oraşul nu îşi atinge ţintele.

Un "comando" al deşeurilor"

- Recent, în spaţiul public, au apărut imagini cu angajaţi RER Vest care colectau de-a valma deşeurile, zădărnicind efortul cetăţenilor. A fost un incident izolat?

- Este clar că n-au voie să amestece deşeurile, dar până acum am aflat doar de cazuri izolate, când au fost şi probe. De luna viitoare, toate pubelele şi containerele vor avea cipuri, care vor indica tipul pubelei şi când a fost golită. În sistem, dacă vom vedea că o pubelă maro a fost golită în altă zi decât cea pentru colectarea biodeşeurilor, va fi clar că s-au amestecat deşeurile. Şoferul respectiv este cercetat disciplinar, trebuie să procedăm conform Codului Muncii, care e foarte permisiv faţă de abaterile angajaţilor.

- Primarul Florin Birta a spus că, pe viitor, orădenii de la blocuri ar putea avea contracte individuale cu RER Vest şi saci sau pubele mici pentru fiecare tip de deşeuri. Este o variantă mai eficientă, care ar asigura succesul reciclării?

- Nu, fiindcă punctele de ridicare vor rămâne comune şi vor primi acces şi cei fără contract sau va intra omul cu pubela pentru care plăteşte şi încă un covor sub braţ. În plus, sistemele de acces se defectează des, oamenii vor lăsa gunoaiele lângă, sau vor lăsa uşile deschise. Soluţia cea mai bună este un "comando" al deşeurilor, care merge, în civil, să verifice ce aruncă oamenii. Altă soluţie eu nu văd.

- RER Vest a preluat, anul trecut, şi serviciul de colectare a deşeurilor în 25 de comune din jurul Oradiei. Se reciclează deşeurile de la sate?

- Da, 19% din cantitatea totală se colectează separat şi calitatea e bună. Până acum, staţia de sortare a refuzat un singur transport, cu hârtie colectată de la persoane juridice din Borş, dar de la persoane fizice nu ne-a refuzat niciun transport.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Contracte impuse
Da aceste contracte noi nu se pot numi contracte din moment ce una din parti isi impune punctul de vedere fara replica,adica pe langa ca acesti gjnoieri devin doar transportatori la tarife mai mari ,asta se numeste colecterea frairita!!!
Postat 27 Martie 2021, 20:17 de User anonimizat
Trebuie o alta mentaitate, nu doar sa colectatii banii usor.
Trebuie sa fiti mai seriosi. Containerele despre care am scris mai jos, sunt cilindrice si au si un design frumos. Au la suprafata cam 1.3m - 1.5 m din inaltimea totala. Restul este ingropat. Foarte important, in fiecare astfel de container se pune o folie, pe masura dimensiunii containerului, unde arunci resturile. Gunoiul este ridicat in fiecare zi, cu sacul imens de plastic cu tot, dupa care pune altul nou. Asa cum am scris mai jos, nu exista nici un fel de miros in apropierea lor. Am dat un exemplu pe care ar trebui sa-l implementati si voi. Cu flacoanele din plastic te duci tu la centrul de colectare, unde primesti o suma de bani pt fiecare flacon.
Postat 27 Martie 2021, 08:52 de B90
SMID (sistemul de management integrat al deșeurilor) Bihor.
De 12 ani se tot pregătește acest sistem de colectare selectivă la nivelul județului. Atât de bine s-au pregătit toți cei implicați încât a ajuns să fie un model de eșec la nivel național. De la Brăila la Baia-Mare și de la Iași la Tr. Severin, toți edilii se miră cum de a reușit conducerea CJ Bihor ca, în anul de grație 2021, să mai existe asemenea bâlbâieli contractuale în materie de salubritate. Până și Clujul care nici groapă ecologică n-are, se mișcă bine în partea de colectare selectivă. Peste tot în Europa se colectează la kilogram. Doar în Bihor e la volum, cu toate că toate mașine de gunoi se dotează standardizat, din fabricație, cu cântare pentru pubele și containere și care fac instant diferența între cele pline și cele goale.
Postat 27 Martie 2021, 08:12 de KP
Palhegy Z.
Ar trebui si niste investitii, nu doar colectat banii usor (easy money). Cei care au mai umblat putin si prin alte tari, mai la vest de Hungary si chiar de Austria, au vazut ca exista containere mari, cu capace, ingropate, cu volum mai mare de 1000 litri pt gunoi menajer si pt reciclabile, si unul mai mic, de aprox 600 l pt rsturi organice. Containerele respective se golesc zilnic. Nu exista nici un fel de miros in apropierea lor. Fiecare container are un capac de culoare specifica, si scrie pe el pt ce resturi este destinat.
Postat 27 Martie 2021, 07:52 de B90
raspuns la Originals
Originals, nu compara niste pubele de 360l care se gasesc in curtile oamenilor si care se pot inchide capacele fata de 5 buc. eurocontainere cu volum de 1100l care sunt depozitate cu capacele rabatate din cauza grilajului tarcului si umplute pana la refulare plus ca emana un miros neputand aerisii camerele.In ceea ce priveste mutarea lor fiind spatiu dublu in coltul parcarii . Daca tot ne consideram un oras european cei responsabil ar trebui sa-l faca ingropat. Sa nu mai reamintesc in cazul unui incendiu ce se poate intampla fiind amplasat in mijlocul parcarii!!! RUSINOS
Postat 26 Martie 2021, 17:01 de Laurianj
Când eu am venit la Oradea, în 2014
Un oras fara valori,fara istorie,fara ascendenti...foarte atractiv pentru alogeni (vinituri).Care au descalecat de pe cal si au incalecat o populatie mesmerizata,iobagi din tata-n fiu...
Postat 26 Martie 2021, 09:55 de excalibur
Corectură text.
...a devenit neîncăpător...
Postat 26 Martie 2021, 09:50 de User anonimizat
Țarcul.
Laurianj, trec aproape zilnic pe lângă acel țarc de pe Podului, între țarc și blocul de pe Șelimbărului sunt o bandă de circulație, un rând de parcare și spațiu verde, spațiu sificient. Sunt convins că nu-i plăcut vizual și olfactiv dar chiar sub nas nu e, dacă se mută în alt loc va deranja pe alții. De aia era ideal un țarc îngropat, cum sunt câteva prin oraș, costă mai mult și nu prezintă interes. Degeaba ne plângem aici, nu interesează pe nimeni. Ce ar trebui să zică cei ce locuiesc în clădiri istorice, curți comune, care au contracte individuale și spațiul ce găzduia până acum pubelele a de venit încăpător, unii ajungând să-și pună pubelele la ușă sau sub geam, prin casa scării cei de la etaj?! Din păcate întreaga operațiune a fost prost gândită și se va regla din mers ca alte operațiuni.
Postat 26 Martie 2021, 09:42 de User anonimizat
TARC DE 5 CONTAINERE DE GUNOI IN FATA SCARII
ALOOO Primaria !!! ALOO ISU !!! Sunteti legati la ochi referitor la amplasamentul gunoiului de pe strada Podului nr.5, bl. B10 + inca vreo 7 scari de bloc, ce il deservesc?. Nu s-a observat sau nu s-a vrut ca aceast tarc de pe podului nr.5, bl. B10 este amplasat necorespunzator, deoarece tarcul de gunoi este amplasat in mijlocul unei parcari inconjurat de masini(fiind pericol de incendiu), este in apropierea magazinului ABC de peste drum, care se confrunta cu mirosul si cu dejectiile care se scurg in strada, nemai vorbind de mustele ce roiesc in jurul acestora de la cele 5 containere mari.Acest spatiu fiind amplasat mult mai aproape de bl F1 sc B din strada Selimbarului , care nu deserveste acest spatiu de gunoi.Intamplarea face ca in coltul acestei parcari este spatiu mult mai mare fata de locatiile mai sus amintite, dar nu s-a vrut amplasarea tarcului de gunoi in acest loc, de catre cei responsabili .Cata bataie de joc si mizerie trebuie sa mai suporte locatarii blocului F1 sc A si B din strada Selimbarului?
Postat 26 Martie 2021, 08:45 de Laurianj
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON