URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2021, 18:11

Explicaţii despre colectarea deşeurilor: Orădenii află de la primarul Birta şi reprezentanţii RER noile reguli şi tarife ale salubrităţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 50 de preşedinţi de asociaţii din Rogerius au participat, marţi după-amiază, la prima întâlnire organizată de Primăria Oradea şi RER Vest, pentru a lămuri noile reguli ale colectării separate, dar şi noile tarife.

Primarul Florin Birta a anunţat, încă de acum două săptămâni, că se va întâlni cu liderii orădenilor care stau la blocuri, pentru a le explica ce înseamnă colectarea în trei fracţii, care se va implementa în Oradea în acest an, şi cât va costa serviciul de salubritate. Întâlnirile sunt necesare pentru că, în plină campanie de pregătire a noului sistem, preşedinţii de asociaţii au refuzat să semneze noile contracte cu RER Vest.  

Pentru Oradea curată

La întâlnirea care a avut loc în sala mare a Prefecturii Bihor, primarul Birta a fost însoţit de directorul general economic-marketing al RER Vest, Palhegyi Zoltan. Întâi, edilul a explicat de ce este importantă reciclarea şi valorificarea deşeurilor, arătând că în ultimii patru ani Oradea a plătit, din taxe şi impozite, aproape 6 milioane de euro pentru gunoaiele abandonate la haldă.

"Nu avem ca scop mărirea profitului unei societăţi. Avem ca singur scop menţinerea Oradiei curate şi reducerea deşeurilor depuse la haldă", le-a spus Birta orădenilor.

Primarul a explicat şi că varianta cea mai simplă pentru municipalitate ar fi introducerea unei taxe speciale pentru cetăţenii care nu au contract de salubritate, indiferent că stau la casă sau la bloc. "RER ar fi cel mai fericit, că nu trebuie să încheie contracte cu cetăţenii şi nu mai are treabă decât cu Primăria, care îi plăteşte din taxele adunate de la orădeni. Şi noi la Primărie suntem liniştiţi, am introdus taxa, fiecare o plăteşte", a spus Birta. Nu este dorită această variantă pentru că, pe termen lung, va fi una scumpă pentru oraş, în continuare orădenii vor trimite la haldă multe deşeuri, care vor costa. "Cu taxa, nu mai putem vorbi de colectare selectivă", a spus şi un preşedinte de asociaţie.

Selectiv e mai ieftin

Preşedinţii de asociaţii au primit şi simulări ale costurilor pe care le implică noul sistem, aflând că vor reduce facturile doar dacă vor colecta selectiv. "Până acum, am avut un tarif pe persoană pe lună. Acum cu siguranţă nu va fi un tarif mai ieftin, pentru că se introduce o fracţie în plus şi creşte frecvenţa colectării. Tariful va creşte de la 11,6 lei pe persoană, cât este în prezent, la aproximativ 15-16 lei, depinde de numărul de persoane arondate şi de câte deşeuri se produc", a declarat Birta.

Birta şi Palhegyi au explicat că, dacă orădenii vor selecta deşeurile şi vor arunca mai multe reciclabile şi biodeşeuri, respectiv mai puţine resturi reziduale, vor plăti mai puţin. Asta pentru că fracţia reziduală este cea mai scumpă (88,92 lei pe metru cub, fără TVA), în timp ce biodeşeurile şi reciclabilele sunt semnificativ mai ieftine (51,44 lei pe mc, respectiv 40,38 lei), directorul RER Vest subliniind chiar că pentru fracţia uscată (PET-uri, plastice, metale, etc.) orădenii vor plăti exclusiv costul de transport al resturilor.

Astfel, a spus Birta, o asociaţie care în prezent are, de pildă, două containere de câte 1,1 mc pentru deşeuri reziduale, după ce colectează separat biodeşeurile, ar putea să renunţe la un container sau chiar la amândouă, cerând o pubelă mai mică, iar asta va însemna şi o factură mai mică. Palhegyi a punctat şi un alt aspect: tarifarea pe volum nu este o "găselniţă" locală, ci o obligaţie pentru toţi românii, prevăzută în legislaţie.

Sunaţi la Poliţia Locală!

Orădenii au putut să le pună întrebări celor doi, dorind să afle, de pildă, cum se va întâmpla în cazul asociaţiilor cu mai multe ţarcuri. Birta a explicat că, în baza datelor furnizate de asociaţii, RER Vest va calcula volumul de deşeuri aferent fiecăreia şi va factura ca atare.

De asemenea, preşedinţii au vrut să afle cum vor preveni ca RER să golească containerele care nu sunt pline, iar Birta a garantat că operatorul de salubritate nu va ridica pubele dacă nu sunt cel puţin pe jumătate umplute cu gunoaie.

Alţi participanţi la întâlnire au vrut să afle cum pot să evite ca ţarcurile de gunoaie să nu mai fie deschise ori cum să-şi educe vecinii de bloc, astfel încât să respecte colectarea separată. Primarul a spus că, în perioada următoare, Poliţia Locală va intensifica în tot oraşul controalele pe această temă, iar cei prinşi că nu respectă regulile salubrităţii, vor fi amendaţi. "De fiecare dată când întâmpinaţi probleme, sunaţi la dispeceratul Poliţiei Locale", a mai spus Birta.

La finalul întâlnirii, cu mici excepţii ale unor orădeni nemulţumiţi că sistemul se schimbă şi care ar prefera ca totul să rămână la fel ca până acum, ceea ce nu este posibil, şefii asociaţiilor invitate au părut că au înţeles noile reguli şi chiar sunt de-acord cu ele. "Dacă vrem să trăim ca în Germania, trebuie să ne comportăm ca acolo", a spus o preşedintă de asociaţie.

Primarul Birta a anunţat că va organiza noi întâlniri săptămâna viitoare şi că, în perioada următoare, va invita toţi preşedinţii la discuţii, dar respectând măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Apropo de Germania
Domnule primar si in Germania masinile primariei parcheaza la domiciliu pe banii contribuabilului? Exemplu pe str. Onesifor Ghibu Dusterul BH 13 ARX parcat fregvent pe parcarea de domiciliu BH 34 ANS8 si ziua si noaptea. Si domnul se si lauda cu asta.Acum domnul isi asfalteaza locul de sub parcarea de domiciliu iar strada se carpeste ici colo.(nu e singurul care parcheaza la domiciliu si ziua si noaptea)S-a dus Bolojan din primarie.....Doamne multi se bucura si multi profita. Sustin asfaltarea strazilor in detrimentul altor lucrari cum ar fi contributie ban public la izolatul blocurilor, pacari pe orizontala pe exproprieri de case, dealuri reabilitate chiar si linii de tramvai ciudate.
Postat 05 Martie 2021, 06:48 de scarbit
vrem să trăim ca în Germania
Nu mai trebuie sa mergem in germania.A venit germania la noi.Si a batut palma cu "partidul meu". Cezar Preda,vicepresedinte pnl,fost director rer buzau."Pentru a pastra aparenta distanta fata de banii publici, Cezar Preda se retrage la inceputul anului 2005 din toate functiile detinute la firmele care aveau contracte cu bani publici. In rea­litate, acesta a ramas actionar la Atlas Invest SRL alaturi de sotia sa, dar rudele sale au prins fraiele afacerii RER.Grupul de firme RER Romania SRL este cel mai important „gunoier” din ţară, asigurând serviciile de salubrizare din mai multe oraşe. RER este patronată de familia germană Remmert, dar supervizată politic de persoane-cheie din PD, în frunte cu deputatul Cezar Preda" [ ]. Aici se pot vedea prieteniile RER cu fiefurile PNL, ca din intimplare [ https://rergroup.ro/companii/ ]
Postat 04 Martie 2021, 09:17 de excalibur
K în jemrania
"Dacă vrem să trăim ca în Germania, trebuie să ne comportăm ca acolo" Halo avem străzi neasfaltate în mijlocul orașului și voi veniți cu Jermania? Asta tre sa faci primare în primul rand, sa scoți orașul de pe Cris din pietriș. Asta poți face peste tot, fiindcă asta înseamnă că îți pasa de toți oradeni, fiindcă toți plătim taxe nu doar cei care au asfalt. Vine mașina de tonaj de la RER și împrăștie tot pietrisul turnat prin gropi de primărie! Xenopol 39! Ia aruncați o privire sa vedeți pentru ce cereți taxe și impozite și colectare selectiva. Apoi veniți după și pronunțați cuvântul Jermania sa vedem dacă va mai tine obrazul.
Postat 04 Martie 2021, 07:51 de Marcelo1989
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON