URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2021, 10:15

Curăţenie... la negociere: Asociaţiile de proprietari din Oradea refuză să semneze noile contracte cu RER. Vezi de ce!

Curăţenie... la negociere: Asociaţiile de proprietari din Oradea refuză să semneze noile contracte cu RER. Vezi de ce! VA URMA... Nu bine s-au acomodat orădenii cu noile reguli ale colectării deşeurilor, că primarul Florin Birta vrea să le schimbe, recunoscând că distribuirea unei facturi în mod egal între locatari nu este cea mai bună variantă. "Gândim o soluţie prin care fiecare apartament să aibă trei saci de culori diferite ori trei pubele mici, cu un cip pe ele, şi atunci când mergi la ţarc, să deschizi ţarcul cu cipul de la pubelă sau prin scanarea codului de pe sac", a explicat el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt sceptici cu privire la noile reguli de colectare a deşeurilor şi, mai ales, de taxare a acestui serviciu.

După aproape trei luni de când RER Vest a demarat activitatea de semnare a noilor contracte de salubrizare, doar jumătate dintre cei care stau la case au semnat documentele, iar asociaţiile de proprietari refuză în masă. În acest context, primarul Florin Birta îi invită pe preşedinţi la discuţii...

Reguli noi

După ce, anul trecut, a câştigat licitaţia pentru salubrizarea Oradiei, compania RER Vest este nevoită să încheie noi contracte cu locuitorii oraşului. S-au schimbat atât regulile de colectare, cât şi cele de tarifare: orădenii trebuie să arunce deşeurile în trei fracţii şi să plătească în funcţie de volumul pubelelor şi de frecvenţa cu care le golesc.

Într-o conferinţă de presă susţinută joia trecută, primarul Florin Birta a anunţat schimbările. Locuitorii de la case vor primi pubele negre, pentru deşeuri reziduale, şi maro, pentru biodeşeuri, de 60 litri, 120 l sau 240 l. O golire a unei pubele negre de 60 l costă 6,3 lei, iar a uneia maro similară, 3,7 lei. Cum biodeşeurile sunt mult mai ieftine, cu cât vor separa deşeurile mai riguros, orădenii vor plăti mai puţin.

În plus, cei de la case vor plăti lunar 19,2 lei pentru reciclabile, deşeuri care, potrivit regulamentului de salubrizare, se colectează în saci de unică folosinţă, pe care nu se pot monta cipuri. "Suntem în discuţii avansate cu cei de la RER, să dăm pubele şi pentru acest deşeu reciclabil, care să fie cipate", a spus Birta.

Simulare de factură

Orădenii de la blocuri vor continua să arunce gunoaiele în containere negre şi galbene, dar vor primi şi pubele maro, pentru biodeşeuri. Asociaţia de proprietari va împărţi între locatari factura rezultată în urma volumului de deşeuri colectat.

Birta a prezentat simulări ale facturilor pentru asociaţiile de proprietari, arătând că, la frecvenţa colectării deşeurilor de acum (în medie, 17,3 ridicări pe lună), o asociaţie care are un container negru de 1,1 mc pentru rezidual, unul similar galben şi o pubelă de 0,24 mc pentru biodegradabil, ar ajunge să plătească o factură de 3.187 lei.

Cu titlu de exemplu, primarul a împărţit factura la 200 de locatari, rezultând un preţ de 15,9 lei pe persoană, nu cu mult mai mare decât actualul tarif, de 11,6 lei, în contextul în care colectarea se va face în mai multe fracţii. "Practic, la blocuri colectarea se va face în patru fracţii, pentru că au fost amplasate şi pubele pentru sticle", a declarat primarul. Pentru colectarea sticlelor orădenii însă nu vor plăti, fiind o cheltuială lăsată în sarcina RER.

Dileme la colţul blocului

De la 1 aprilie, RER Vest ar trebui să înceapă colectarea în noul sistem, dar se loveşte de refuzul cetăţenilor. Până acum, a încheiat 10.100 de contracte individuale (case), din totalul de 20.432 de gospodării din oraş, şi poate număra pe degetele de la mâini contractele semnate de asociaţiile de proprietari. Dintre cele aproape 900 de asociaţii din oraş, peste 250 au fost contactate de operator, dar numai 7 au şi semnat.

Preşedinţii de asociaţii spun că au reticenţe faţă de noul sistem. "Ce se va întâmpla când containerul nu va fi plin, dar RER îl va goli şi va factura tot volumul? Eu, dacă vând la piaţă un morcov, îl cântăresc", spune Iuliu Hosu, administratorul mai multor asociaţii din oraş.

Un alt administrator, Vasile Cargea, se întreabă cum va putea împărţi echitabil factura: "Am zece asociaţii care împart un ţarc. Cum voi stabili câte deşeuri a aruncat fiecare?".

Invitaţii de la primar

Ca să răspundă nelămuririlor, în perioada următoare, respectând măsurile anti-Covid-19, Primăria şi RER Vest vor invita la discuţii preşedinţii de asociaţii. "Eu mă voi duce la cât de multe întâlniri voi putea, pentru a explica ce înseamnă dacă nu vom colecta selectiv. Cred că într-o lună vom reuşi să convingem preşedinţii să încheie contractele", a declarat primarul Birta.

Edilul a mai spus că, dacă orădenii vor continua să refuze să semneze contractele cu RER Vest, Primăria ar putea introduce o taxă specială de salubritate, de 20 lei lunar, pe care o va plăti fiecare cetăţean care nu are contract cu RER. A menţionat, însă, că nu doreşte o asemenea taxă "de avarie". Doar că, nivelul ei fiind destul de redus, n-ar fi exclus ca orădenii să o prefere...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
argumente pertinente: Ce se va întâmpla când containerul nu va fi plin, dar RER îl va goli şi va factura tot volumul?
Da, pe langa cipuri pentru apartamente individuale, problema mai mare o vad la numarul de colectari: Rer in loc de 4 curse face 6. asa ca se scumpeste cu 50% gunoiul. Containerele mari din tarcuri ar trebui sa aiba indicator de cantitate si RER sa mearga sa le goleasca doar daca sunt peste 50% pline, altfel, sa le amane pana saptamana viitoare - asa incat sa poti avea mai putine curse, mai putina motorina, mai putini soferi, si colectare mai ieftina. Reticentii ar fi interesati sa vada cat din tarif e procesarea gunoiului si cat e defapt colectarea lui. Se poate lucra la optiuni de abonamente cu colectari mai rare astfel incat sa faci economii daca ai cantitate mai mica de deseu nu doar de la procesare, ci si din colectare mai rara!
Postat 25 Februarie 2021, 18:20 de unu
excalibur
Ca sa nu mai platesti la RER , renunta la contract si iti transporti tu gunoiul la groapa de gunoi. Asa la bani la calcule te pricepi, ai tip destul ca asistat social
Postat 24 Februarie 2021, 22:28 de Sandu2100
Alien versus Predator
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/out-definitiv-constantenii-de-la-polaris-eliminati-din-licitatia-pentru-salubritatea-oradiei-157747.html
Postat 24 Februarie 2021, 21:58 de excalibur
In timp ce noi stateam acasa,sa (ne) facem gunoi,Pandemia fierbea...
Ia cititi cu atentie articolul asta din 20 iulie 2020. Ce saga,cum a vrut Polaris holding din constanta sa vina sa faca curat in oradea.Si cum PMO n-a vrut in ruptul capului, ca e corupta polaris,a dat spaga lu mazare 7 mil euro...N-a tinut,polaris contesta la CNSC si cistiga."În urma deciziei CNSC, municipalitatea orădeană a demarat evaluarea ofertelor, dar i-a descalificat din nou pe constănţeni, de data aceasta pe motiv că firma nu îndeplineşte criterii obligatorii, precum experienţa unor lucrări de salubrizare de minimum 180 milioane lei, dar şi că a depus în dosar contracte şi facturi dubioase. ". Ce citim noi aici? Ca Primaria bolojan vroia o firma cu cifra de afaceri de minim 180.000.000 lei. Adica RER, care abia ajunge la 50.000.000 lei.Ajungea, ca o duce birta la 200 acusi...Polaris contesta iar, si ,de data aceasta,dupa o justa deliberare: „Admite plângerile formulate de petenţii Municipiul Oradea şi RER Vest S.A., în contradictoriu cu intimatele S.C. Polaris Mediu S.R.L. şi S.C. Polaris M Holding S.R.L.". Nu e cusuta cu ata alba?. Vreau sa va aduc aminte ca azi-vara astepta birtasul firma Coral Impex sa faca dezinsectia in oradea,si sa puna pe youtube 2 jeep-uri+4 insi cu atomizoare in spate,ca ne invadase tigrul platanului.Polaris avea atomizoare de mare capacitate pe camion dedicat. Deci,la tribunal tovarasi.Expertiza contabila, cenzori,curte de conturi. Zelul birtasului nu se poate explica decit ca l-au cumparat si pe el.Sau sa fie testamentul faronului atit de tare?
Postat 24 Februarie 2021, 21:53 de excalibur
CrisDumi
Eminenta luminata care esti :::)))) doar o Idioata poate poate intelege asa ceva, si doar o idioata face discriminare, cu oamenii care locuiesc acolo . Si nu , nu sunt vinitura, sunt nascut si crescut in Oradea mare, si nu locuiesc langa CET la camine. Daca imi dai adresa ta de FACEBOOK iti trimit o copie de ID , si nu , nem sunt Berlinez, am mentionat " am vorbit cu un amic din Berlin " , dar daca nu poti mai mult, ajuta omenirea si leaga streangul bine , imping eu scaunelu, sa nu te ai pe constiinta . Si totusi daca stai in centru inseamna ca esti bogata, si nu ai motiv sa te plangi de taxe mari.
Postat 24 Februarie 2021, 21:02 de Sandu2100
Sandule, tu ești un monument al tembelismului local !?!
Exemplul cu Berlinul - etaj 4 la bloc fără lift - m-a făcut să râd la greu. Păi zi așa, colonizatule ... du bist berliner !?! Am înțeles acum care e problema ta. Ești o "vinitură" care a scăpat de glod și te-ai aciuit printr-un cartier, aproape de CET probabil. Stai așadar într-un bloc de garsoniere din marginea Oradei (Oradiei pentru nelingviști ca tine), la etajul 4 ... și ești dispus la orice tâmpenie liberală, aiuristic reglementată !?! E treaba ta ... dar, zău așa, mai lasă-ne cu băgatul tău în seamă, că n-ai reușit să emani nici măcar o idee concretă din capul tău de slugă pupincuristă !?! Fă orașului un bine și traversează la blocul de vis-a-vis, care are lift ... și aruncă-te de pe el fix pe asfalt. Și nu-ți fă griji, că vine RER și te mătură gratis de acolo.
Postat 24 Februarie 2021, 19:23 de CrisDumi
excalibur
Nu esti bun nici la teorie, am vorbit cu un amic din Berlin si sa scumpit si acolo in urma cu 30 de ani, e adevat sant anumite avantaje privind cantitatea selectata dar sunt nesemnicative in plus la blocuri/cladiri se colecteaza probe de apa uzata si daca sa depasit limita admisa de poluare amenzile sunt enorme. Bineinteles nu ne putem compara cu o capitala, dar ca sa nu ajungem ca a noastra capitala e sa luam un model din west. Tu si altii de ani de zile va plangeti, atacati pe oricine din primarie in general PNL, dar interesant ca 70% nu vad prostiile din capul vostru, si se adapteaza. Totusi nu te-ai saturat??
Postat 24 Februarie 2021, 15:04 de Sandu2100
Alo
Facind un calcul simplu,trecerea de la 2 fractii la 4 fractii, in berlin ar duce la ieftinirea taxei pe gunoi,deoarece scuteste partial firma de salubrizare de efortul de a sorta gunoiul.Practic ,oradeanul livreaza un produs superior calitativ,care include si manopera de sortare.In schimb,RER-ul,il pedepseste pe oradeanul costiincios cu o marire de pret,in loc sa-i faca o reducere.Pentru ca poate.Pentru ca este pnl-ul bagat pina in git,precum si in alte fief-uri rergroup.Ca sa-ti permiti sa faci asa ceva intr-un oras civilizat ca oradea, ai nevoie de personajul din poza sa-ti tina spatele.N-o mai intoarcem pe toate fetele, e speta de diicot&dna&consiliul concurentei.Sa faca publice personajul birta, cluzele contractului de dezapezire cu rer din acest sezon, ce suma a virat oradea in acest sezon pentru 2 degete de zapada??
Postat 24 Februarie 2021, 13:41 de excalibur
ferfeleaga
Exact cum fac locatarii din Berlin care locuiesc la etajul 4 , fara lift
Postat 24 Februarie 2021, 13:27 de Sandu2100
reciclatii reciclatori
Eu nu inteleg ce este asa complicat: daca vor sa incurajeze reciclarea, sa scoata taxa pe materialele reciclabile (ar trebui sa mareasca taxa pe gunoiul rezidual, eventual) si sa ne dea tomberoane mari, nu sa inventeze si la alea cipuri. Pana la urma ei ar trebui sa fie bucurosi daca vom scoate in strada cat mai multe materiale reciclabile, cand vin dupa ele si nu sa ne limitam la 1 sac/saptamana. Ce facem cu cutiile si plasticele mari care nu intra in sac ori cu cele ce depasesc un sac: nu le vor ridica ca nu incap in sac sau vor pune cip si ma vor taxa mai mult ca am indraznit sa reciclez mai mult ? Ne reproseaza noua ca primaria a platit amenzi pt nereciclarea procentului dorit, dar doar noi am fost de vina? Primaria si RER nu au fost de vina ca nu au creat conditii? Si indiferent cine a fost de vina, nu e cazul sa facem lucrurile bine de acum inainte? Cum facem asta: taxandu-i pe cei care recicleaza?
Postat 24 Februarie 2021, 13:15 de oradea_mea_si_a_ta
Probleme la blocuri
Lasand la o parte faptul ca scumpirea "nu cu mult mai mare" este de 27%...cum va colecta selectiv locatarul dintr-o garsoniera, un apartament cu o camera, etc??? Unde va tine cele patru recipiente?...ca doar nu coboara de la etajul 4 sau 10 cu fiecare coaja la tomberon.
Postat 24 Februarie 2021, 12:52 de ferfeleaga
Oameni buni
Tot aberez de ceva vreme pe problema gunoiului.Ba,gunoi a fost de cind lumea,inainte de 90 nici nu stiai unde,ce si cum.aruncai galeata si pa...Fratilor ,suntem de acord cu 2 fractii,e de bun simt.Noi mergem la pubela cu 2 saci,mai departe rolul nostru s-a incheiat.Va priveste ce faceti cu el,cine si unde-l duce,vin tiganii sa-l rascoleasca,vine politia,nu vine...NU NE INTERESEAZA. E PROBLEMA PRIMARIEI.PUNCT. Mai mult, 200.000 oradeni x 10 lei taxa lunara x 12 luni = 24.000.000 lei/an. 2.5% din bugetul orasului, fara a lua de la investitiile cele dragi. Rezolvati problema voi si cu plata,ca aveti de unde si oferiti cel mai avansat serviciu din Romania: COLECTAREA GRATUITA,NEINGRADITA A GUNOIUULUI IN ORADEA. Ce ziceti,ne putem gindi serios la problema asta.Rer-ul nu pierde,cetatenii vor jubila.
Postat 24 Februarie 2021, 11:09 de excalibur
teoria chibritului ]n hol la spitalul de nebuni
Trăim vremuri în care vocile care ieri tăceau speriate în băncile școlilor, vocile celor mai slabi de minte, ale celor săraci cu duhul se aud puternic în spațiul virtual, pe forumuri și chiar pe stradă. Problema pandemiei este analizata de corijenții de ieri, de analfabeții notorii, de habarniștii năuci care n-au fost în stare să treacă clasa fără să copieze și la lucru manual. La fel în problemele curente ale conviețuirii la oraș apar personaje caraghioase ajunse șefi de organizații, un fel de sindicaliști sociali, un fel de asistați social plătiți binișor din contribuțiile locatarilor, care vor să găsească rezolvări complicate la probleme simple care sunt rezolvate demult oriunde sunt oameni normali care locuiesc în orașe curate cu servicii publice. Acestor caraghioși le spunem ceea ce le spunea odată învățătorul lor când îi lăsa repetenți a treia oară: "treci la loc, ești prost!"
Postat 24 Februarie 2021, 11:05 de decalog
E simplu ... de ce !?!
Pentru că municipalitatea nu vrea să susțină interesele contribuabililor orădeni ... ci a nemților de la RER și a ungurilor de la Keviep !?!
Postat 24 Februarie 2021, 10:53 de CrisDumi
Oradea = monopol + pedeapsa
In Oradea nimenu nu stie cum se calculeaza procesarea gunoului dar daca nu accepti aberatiile primariei esti pedepsit. La fel cu termoficarea: nimeni nu stie cum se calculeaza gigacaloria si nici alternative nu exista dar esti obligat sa accepti monopolul impus de primarie. Ce mi bolovanu' din Birtin sau taranu' din Sanmartin.. tot una: bunastare pentru oradeni ZERO dar cu mana adanc bagata in buzunar!
Postat 24 Februarie 2021, 10:40 de oradeanbihor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON