Aşa cum plătesc factura de energie electrică în funcţie de cât curent au consumat, orădenii vor achita contravaloarea serviciului de salubritate în funcţie de câte deşeuri vor arunca la gunoi. Cu cât utilajele RER Vest vor goli pubelele mai des, factura va creşte.
Obligatoriu pentru toată România, noul sistem îi bulversează şi îi nemulţumeşte pe unii orădeni. Vrând-nevrând, aceştia vor trebui să accepte că singura modalitate pentru reducerea costurilor salubrităţii este colectarea separată corectă.
În trei fracţii
Câştigătoare a licitaţiei pentru delegarea serviciului de salubrizare din Oradea, până la 1 martie RER Vest se află în aşa-numita perioadă de mobilizare. Agenţii companiei străbat străzile oraşului, pentru a încheia noile contracte şi a le explica orădenilor atât noile reguli, cât şi noile tarife. Şi nu puţini sunt cetăţenii supăraţi...
Din acest an, orădenii vor colecta deşeurile în trei fracţii: reciclabilă (PET-uri, hârtii, cartoane, pungi, cutii de metal), biodegradabilă (resturi vegetale, coji de pâine, zaţ de cafea etc.) şi reziduală (scutece, conţinutul sacului de aspirator etc.). Fracţia biodegradabilă se va colecta în pubele maro, cea reziduală în recipiente negre, iar reciclabilele în saci galbeni.
Costuri şi taxe
Deoarece OUG 74/2018 prevede că toţi românii trebuie să plătească pentru fiecare tip de deşeuri aruncate, în funcţie de cantitatea sau volumul lor, în noiembrie anul trecut Consiliul Local Oradea a aprobat tarifele pe care RER Vest le va aplica în municipiu: colectarea şi transportul deşeurilor reziduale costă 88,92/mc, biodegradabilele 51,44 lei/mc, iar reciclabilele, care până acum se colectau gratuit, 40,38 lei/mc. Rezidualele sunt cele mai scumpe gunoaie, tocmai pentru a-i încuraja pe orădeni să sorteze deşeurile şi, implicit, să recicleze.
Tarifele nu cuprind doar costul de colectare şi cel de transport al gunoaielor, ci şi tarifele de depozitare la Eco Bihor şi aşa-numita taxă de economie circulară (80 lei pe tonă), implementată la cererea Uniunii Europene, pentru stimularea tranziţiei către o economie "verde". În plus, în stabilirea tarifelor, s-a ţinut cont şi de investiţiile în utilaje şi pubele pe care RER Vest le face pentru implementarea noului sistem.
Plăteşti cât arunci!
RER Vest va cuantifica deşeurile produse în fiecare gospodărie după două criterii: volumul pubelei şi frecvenţa golirii. Proprietarul fiecărei case poate opta între pubele de 60 litri (recomandate pentru maximum 3 persoane), 120 litri (între 4 şi 6 persoane) ori 240 litri (familii cu peste 6 membri).
RER Vest va asigura colectarea săptămânală a fiecărei fracţii de deşeuri, ceea ce înseamnă că, într-o lună, pe fiecare stradă, utilajele nu vor mai ajunge de şase ori, ca până acum, ci de 12 ori. Clientul va decide însă dacă îşi scoate sau nu pubela în faţa casei. Fiecare golire va fi contabilizată, pentru că toate pubelele au microcipuri RFID cu coduri unice, "citite" automat de utilajele de salubritate.
Golirea unei pubele negre de 60 l costă 6,35 lei, iar pentru una de 120 l preţul e de 12,70 lei. În cazul pubelelor maro de 60 l o golire costă 3,67 lei, iar pentru cele de 120 litri - 7,35 lei. Cum sacii galbeni de unică folosinţă nu pot fi dotaţi cu cipuri, RER Vest a propus un tarif lunar fix, de 19,22 lei, echivalent pentru patru ridicări (una pe săptămână).
"Nu avem de ales"
Pentru familiile din Oradea, noul sistem de tarifare nu va aduce schimbări importante. O gospodărie în care locuiesc 3 persoane şi care în prezent plăteşte 34,8 lei, din martie va plăti pentru patru colectări de reciclabile, două de rezidual şi două de biodegradabil, 39,26 lei. Mai puţin decât două pachete de ţigări...
Mai dezavantajaţi sunt orădenii care locuiesc singuri. În locul unei facturi de 11,6 lei, vor plăti 29,46 lei, dacă umplu o singură dată pe lună atât pubela maro, cât şi pe cea neagră.
"Acum colectăm separat mai multe fracţii, ceea ce implică costuri mai mari pentru transportul deşeurilor. Nu spun că este un sistem perfect, dar nu avem de ales, trebuie să începem de undeva. Este posibil ca pe viitor să introducem o pubelă galbenă la case, în locul sacilor, astfel încât să nu mai existe nici acest tarif fix", spune primarul Florin Birta (foto).
De asemenea, edilul ia în calcul ca la blocuri contractele să nu mai fie încheiate cu asociaţiile de proprietari, ci cu fiecare apartament, ceea ce va însemna însă că fiecare familie va trebui să aibă şi propriul recipient de colectare. "Studiem modele din străinătate, vom vedea ce se potriveşte cel mai bine", mai spune Birta.
Singura certitudine este că facturile orădenilor vor fi cu atât mai mici cu cât vor colecta mai selectiv...
VOCEA STRĂZII:
Ce părere aveţi despre noile tarife de salubritate din Oradea? Sunt costuri adecvate serviciului sau prea mari?
Sunt de-acord cu selectarea, dar preţul e cam mare. 20 de lei pentru reciclabile, deşeuri care se pot valorifica, este foarte mult.
Viorica Ştef
Problema gravă este că groapa noastră de gunoi, unde vin şi din Cluj, Maramureş, Arad, se va umple şi atunci să vezi preţuri!
Mariana Crăciun
Trebuie să înţelegem că în tarif sunt cuprinse recipientele, ridicarea deşeurilor, transportul, muncitorii, utilajele, depozitarea, reciclarea...
Gabriela Popa
Preţuri foarte mari. Eu nu sunt de-acord să plătesc 60 de lei pe lună pentru gunoaie, cum am calculat că va fi. Mi se pare strigător la cer.
Rodica Canalas
Eu cred că au complicat lucrurile şi tot pe banii noştri. Eu vreau să semnez contractul direct cu RER, nu prin asociaţia de proprietari.
Victoria Gheorghiu
Mi se pare normal să colectăm în mai multe fracţii şi să plătim pentru asta. Cei cărora nu le convine să se mute în pustietate.
Bogdan
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.