URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2023, 20:56

Dezinteres. Doar câţiva orădeni s-au dus la dezbaterea despre majorarea cu 7% a impozitelor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar 20 de orădeni au luat parte miercuri seară la dezbaterea publică organizată la Primăria Oradea privind majorarea cu 7% a impozitelor începând cu anul 2024. 

Dezinteres total...

Cea mai mare parte a asistenței a fost însă formată din studenţi ai Universităţii Oradea, aflaţi în primul an de specializare în Ştiinţe Administrative, ei fiind însoţiţi de universitarul Claudia Timofte. „Cum este vorba de viitori specialişti în administraţie, trebuie să ştie cum se stabilesc taxele şi impozitele, cum se construieşte bugetul şi aşa mai departe", a explicat pentru BIHOREANUL, Timofte.

Tinerii au ascultat discuţiile cu atenţia rezervată unei ore de curs, împărţindu-şi atenţia între primarul Florin Birta, care vorbea despre inflaţie, şi telefonul mobil care precis prezenta subiecte mai interesante.

De altfel, în ciuda lamentărilor de pe reţelele de socializare, singurii politicieni prezenţi la dezbaterea de organizată în Traian Moşoiu, au fost consilierii locali ai opoziţiei PSD, Liviu Sabău Popa şi Florica Bungău.

Dezbaterea a fost anunțată pe site-ul Primăriei Oradea, precum și în presa locală. Doritorii mai pot formula obiecții pe tema impozitării aferente anului 2024, în scris, pe adresa sau emailul Primăriei, primarie@oradea.ro, până la 7 aprilie.

Ulterior, propunerea municipalităţii va intra în dezbaterea Consiliului Local în ședința de la sfârșitul lunii viitoare după care va rămâne bătută în cuie.

Majorare „doar” de 7%

În deschiderea discuţiilor, după cum BIHOREANUL a mai scris, primarul Florin Birta a anunţat majorarea impozitelor orădenilor începând cu 2024.

"Taxele şi impozitele pe 2024 trebuiau să crească cu rata inflaţiei de 13,8% de anul trecut, dar noi vom atenua această creştere şi vom avea o majorare de 7%", a explicat primarul. Într-o conferință de presă anterioară, edilul a negat că această „mărinimie” a municipalității ar avea legătură cu faptul că 2024 este un an electoral.

Birta a mai arătat că, începând de anul viitor, bonificaţia acordată orădenilor care îşi plătesc integral impozitele până la 31 martie prin internet se va majora de la 8% la 10%.

În schimb, bonificaţia acordată persoanelor juridice va fi înjumătăţită de la 8% la 4%. Înjumătățirea a fost făcută pentru a evita confuziile. Experienţa a demonstrat că reprezentanţii firmelor îşi plătesc impozitele prin virament bancar, care nu este considerat plată online, scăzând din suma totală bonificaţia fapt pentru care rămân ulterior cu restanţe.

Vocea opoziției

Singurele propuneri concrete pe marginea proiectului de impozite au fost făcute de social-democratul Liviu Sabău Popa.

Acesta a apreciat din capul locului proiectul aflat în dezbatere. "Aşteptăm încă din 2014 să anunţăm o scădere a procentului de majorare a impozitelor faţă de cât ar putea să fie majorat nivelul acestora", a spus pesedistul.

Cu proiectul în faţă, consilierul local a ţinut să ştie care ar fi fost impactul bugetar dacă municipalitatea ar fi propus majorarea impozitelor cu 13,8%, şi nu cu 7%.

Social-democratul a propus reducerea cu 50% a taxelor pentru documentele solicitate online şi eliminarea pentru cinci ani a impozitului pe proprietate pentru orădenii care îşi introduc reţelele de canalizare pe banii lor.

Trendul impozitelor va fi crescător...

Prezent la dezbatere, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a răspuns arătând că fără propunerea Primăriei, începând de anul viitor, impozitele plătite de orădeni ar fi crescut de două ori mai mult. "Dacă nu s-ar acorda această facilitate (n.r. şi în loc de 7%, impozitele orădenilor s-ar majora cu rata inflaţiei de 13,8%) impactul bugetar ar fi dublu. Faţă de cei 4,2 milioane lei la cât ne aşteptăm să încasăm în plus bugetul local ar fi încasat în plus 8,4 milioane lei", a explicat Florea.

Directorul economic a mai arătat că majoritatea taxelor aplicate pentru documentele emise online sunt stabilite prin Codul Fiscal, deci Consiliul Local nu le poate interveni asupra lor. Acesta nu a exclus să existe însă şi excepţii. "O să le inventariem să vedem care ar putea să beneficieze de reducere de 50%", a spus economistul.

În ceea ce priveşte eventuala scutire de impozit pe proprietate a celor care îşi introduc singuri canalizarea, Florea a invocat tot Codul Fiscal.

Mai mult, primarul Birta a spulberat orice speranţă. „Oricât am dori să discutăm de reduceri de taxe şi impozite, acest lucru nu se va întâmpla. Nu în Oradea, în România, în general. România este una dintre ţările cu cele mai mici impozite pe proprietăţi", a arătat primarul.

Proiectul privind taxele și impozitele orădenilor, în forma sa completă, poate fi studiat AICI.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Morometul
Nu-s ușa de biserica, dar nu accepta manipularea.
Postat 24 Martie 2023, 23:21 de Sandu2100
Sandu2100 fiecare...
...are datoria de a gândi dacă postările unora sunt autentice și juste ori manipulatoare s-au nu. Consider că o majoritate a țărilor lumii se complac în minciuni, pentru că din naștere acceptăm minciunile iar la maturitate mințim și noi. Dacă un oarecare cetățean va arăta ceva adevărat și argumentat cu dovezi imbatabile și mulți martori, acel adevăr nu va fi acceptat de majoritari dacă nu va fi ambalat în vrio manea, ori ceva care să distragă atenția de la realitate și vor accepta mai repede forma mincinoasă decât cea adevărată. Societățile de pretutindeni s-au născut în minciună și manipulare, puțini dintre ei au luat calea dreaptă, deși mulți se cred nepăcătoși în fond cu toții vom ajunge acolo în țara păcătoșilor degeaba ne arătăm fețele de sfinți că în interiorul nostru există multă răutate care odată va fi penalizată în viața de apoi, unde nu mai ține cu minciuna și căința. Fiecare cunoaștem adevărul dar nu acceptăm să ni se spună ce e bine ce e rău, societatea se dorește manipulată și mințită. Iar eu unu îmi scriu doar opiniile fără să jignesc pe altu că e prost, încuiat sau prost crescut, fiecare are drept de opinie într-un mod civilizat și decent. Eu cred că și tu ai mințit măcar de câteva sute de ori pe parcursul vieții tale și vei mai minții, asta e firesc la majoritatea cetățenilor. Eu zic că fiecare dintre noi să lecturăm dacă vrei să găsim ceea ce ne interesează, eventual să ne spunem părerile în așa mod încât să nu lezăm dreptul la opinie al celuilalt. În momentul când se ajunge la injurii, mobing, s-au alte genii de discuții înseamnă că dialogul a luat sfârșit iar unde dreptul celuilalt începe al tău s-a sfârșit. O zi bună.
Postat 24 Martie 2023, 17:36 de Morometul
Moromete
Sper ca ai vazut cat minte KP pe aici, si manipuleaza ordinar.
Postat 24 Martie 2023, 01:53 de Sandu2100
Manipulatorul întotdeauna alege ținte precise, pe două paliere :
indivizi și scopuri. Ținta poate fi o persoană sau un grup caracterizat printr-un nivel mediocru de inteligență, adică un soi de retardați într-ale logicii. Printre victime se regăsesc și „intelectuali funcționali” care, datorită incapacității de a efectua conexiuni logice, ajung să creadă și cele mai tâmpite argumente sau povești. Scopul diferă funcție de conjuncturile momentului dar este întotdeauna bine definit. Manipulatorul nu acceptă eșecul planului său, uneori ratarea scopului poate scoate la suprafață și o doză de violență fizică sau verbală.
Postat 24 Martie 2023, 01:43 de Morometul
Moromete
Te stii sau dai cu google? Agenda e mai ampla. Criza alimentara si energetica se trateaza cu... vouchere. Cardul lu' Bolos. Care e ideea? Incet, incet sa te faca dependent de EI. De autoritati. Ei iti vor da viata, mincare, caldura. Nu vei avea alternative. Proprietatile intra in vizor in curind. Proprietatea e o reduta unde inca poti sa faci ce vrei, poti sa te sustragi sistemului, poti sa supravietuiesti, poti sa te salvezi. Ceea ce nu e de dorit. Pentru inceput, vei primi o majorare de impozit daca nu-ti faci PAID. Se ocupa tot ASF de problema si #echipa cistigatoare. Dupa aia or sa le vina alte idei. Scopul este nationalizarea/rechizitionarea si re-distribuirea echitabila, via DINSII. Sictir birta, sictir pnl, sictir psd, sictir apostolii dezvoltarii, sictir ANRE, sictir ASF. Ba, nu va maresc cu 13.8% cit ar putea p**a mea, va dau numa' 8%. Atita i-a iesit lu' eduard din calcule. Asa ca, culcat, sluj, mars la stampilat. Sa nu uit, va dau si 10% bonificatie, in loc de 8% cit v-a dat bolojan atitia ani , fraierilor. Ca a vrut falusul lui asa...
Postat 23 Martie 2023, 19:22 de excalibur
Iată un exemplu, taxele pe proprietăți sunt pentru cei care dețin mai mult de un imobil...
...ori magazine, mall-uri sau alte acctivități dar nu pentru persoane fizice. În Ungaria nu există taxe de gen, Austria idem, UK idem, doar aici în Est se mai poartă. Iată exemple, puteți verifica e postat pe Google taxele fiecăei țări în parte. Taxele impozitelor pe proprietăți România nu are nici o declarație pe site în acest sens, adică taxele nu sunt legale exact ca și parcelele donate primăriei. Vezi ce scrie pe Taxe în Germania persoanelor fizice : Taxes for individual citizens Exemplu: Cum este determinată povara impozitului pe proprietăți imobiliare. Povara impozitului pe proprietăți imobiliare pentru o clădire comercială dintr-o municipalitate dintr-un stat federal de vest al Germaniei cu o rată medie de colectare a impozitului pe proprietăți imobiliare „B” de 481 la sută: Valoare evaluată la peste 1.000.000 EUR x cota de bază a impozitului pe proprietăți imobiliare cu altă destinație decât locuință este de 0,35 la sută x multiplicatorul municipal „B” de 481 la sută = povara impozitului pe proprietăți imobiliare = 16.835 EUR (sau aproximativ 1,68%)Datorită unei reforme a impozitului pe proprietăți imobiliare, cota de bază a impozitului pe proprietăți imobiliare „B” va fi redusă la 0,034 la sută sau la 0,031 la sută (în funcție de tipul de proprietate) din 2025.
Postat 23 Martie 2023, 16:12 de Morometul
De exemplu, un cetățean...
...plătește statului pentru clădirea proprietatea sa în 70 de ani, aproximativ 14 mii de euro încasează statul de pe urma lor. Întrebarea mea este : Suntem proprietari sau suntem Coproprietari? Unde statul are un drept de creanță anual de ...socotiți voi, unde mai pui și terenul, în multe țări din uniune aceste servicii sunt inexistente.
Postat 23 Martie 2023, 15:41 de Morometul
La ce să se meargă???
Oricum societatea nu contează pentru ei, fac ce vor și cum vor, dar valoarea cât a plătit primăria pentru spațiile din centru civic în apropierea pieței colț cu Costaforul, de ce nu o publică??? Și că în locul lor vor fi ridicate niște blocuri de niște oameni care au cotizat la partid că se apropie alegerile.
Postat 23 Martie 2023, 15:33 de Morometul
Cei patru călăreți ai Apocalipsei
"Cei patru călăreți ai Apocalipsei sunt descriși în ultima carte a Noului Testament, Revelația lui Iisus Hristos după Ioan de Patmos, capitolul 6 versetele 1-8. Mielul lui Dumnezeu / Leul lui Iuda (Iisus Hristos) deschide primele patru din cele șapte peceți, fiecare pecetă invocând patru călăreți care stau pe patru cai: alb, roșu, negru și al patrulea verde palid. Deși există mai multe interpretări diferite, cei patru călăreți sunt considerați a simboliza Ciuma,[1] Războiul,[2] Foametea[3] și, respectiv, Moartea.[4] Interpretarea apocaliptică creștină este acea că cei patru călăreți aduc Apocalipsa asupra lumii înaintea de Judecata de Apoi." Am bifat molima/ pandemia covid, razboiul, urmeaza foametea si apoi moartea. Este in agenda. Aici aveti mura in gura: [ https://rumble.com/v2d4fm6-breaking-point-episode-3-energy-collapse.html ]. Hai ba, c-am glumit, niste amariti de conspirationisti in cautare de rating. Totusi, sa mai calculam o data. Populatia terrei la 1900= 1.6miliarde. Populatia 2022=8 miliarde. Explicatia? Mincare suficienta. De unde? Fertilizatori. De unde fertilizatori: combustibili fosili. Foametea e inevitabila: [ https://rumble.com/v2bokgg-breaking-point-episodul-2-colapsul-lanului-alimentar.html?mref=6zof&mrefc=14 ]. Votati Ciuca, votati Ciolacu...
Postat 23 Martie 2023, 08:26 de excalibur
România este una dintre ţările cu cele mai mici impozite pe proprietăţi
Regretabil.Adica a avea o locuinta este culpabil. Chiar amendabil. Amenda se numeste impozit. Dupa ce au vindut tara, resursele, oamenii, gusterii au realizat ca "obrazul subtire cu cheltuiala se tine". Pai da, 18.000 lei luna si domiciliu in sinmartin [ https://www.oradea.ro/fisiere/pagini_fisiere/145/Transparenta%20veniturilor%20salariale%20septembrie%202022.pdf ]. Ei guverneaza, ei administreaza, dar imi arunca mie in brate inflatia. Intr-o tara care e pe locul 3 in europa la rezerve de titei si gaze naturale. Gusterii mai vor un mandat... suntem in faza de hartuire. Samavolnicia urmeaza...
Postat 23 Martie 2023, 08:16 de excalibur
Traian
Cum sustii argumentele, nu de alta dar esti pe propagandă nerusinata.
Postat 22 Martie 2023, 23:36 de Sandu2100
mascarada stan & bran
sa ne zica Edi sau Florin : cu cat e mai mare impozitul pe cladiri nerezidentiale detinute de persoane fizice in oradea decat in cluj. va spun eu, cu 350%. Cu cat este mai mare impozitul pe cladiri rezidentinale detinute de persoane juridice in oradea decat in cluj ? va spun tot eu, cu 200%. si mascarada ce subiect are? 7% sau 13.8% aplicat la impozite mai mari deja cu 350% sau 200% ? chiar ne cred pe toti prosti astia doi mascarici ? sa contrazica careva cifrele de mai sus daca e in stare si apoi facem mascarade publice cu stan & bran
Postat 22 Martie 2023, 22:47 de Traian
KP aka mama Omida
Bai @#KP , e vorba ca avem încredere în edili, și nu în debili ca tine. Iar minți ca GUDĂ
Postat 22 Martie 2023, 21:38 de Sandu2100
Nu este vorba de dezinteres ...
... ci de faptul că orădenii nu au încredere în edili și în dezbaterile lor publice, pe care le organizează strict pentru că sunt obligați prin lege. Nicio astfel de dezbatere nu a avut efectele dorite de contribuabili, iar asta se confirmă prin numărul imens de procese inițiate de asociațiile de proprietari și de cetățeni împotriva deciziilor municipalității. Doar în mandatul de acum, din iulie 2020 încoace, au fost înregistrate peste 3.000 de acțiuni la nivelul instanțelor.
Postat 22 Martie 2023, 21:35 de KP
KP aka mama Omida și restul propagandei
Sper ca a-ți văzut ca Orădenii nu se plâng, și ne place sa se construiască ce nu sa construit. Sper ca a-ți văzut ca Orădenii au salarii decente. Pana atunci MU13PSD și USR.
Postat 22 Martie 2023, 21:28 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON