URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
21 Martie 2023, 18:26

Spuneţi-vă părerea! Primăria Oradea organizează miercuri o dezbatere despre majorarea cu 7% a impozitelor din 2024

Spuneţi-vă părerea! Primăria Oradea organizează miercuri o dezbatere despre majorarea cu 7% a impozitelor din 2024 sursa: Primăria Oradea
Spuneţi-vă părerea! Primăria Oradea organizează miercuri o dezbatere despre majorarea cu 7% a impozitelor din 2024 sursa: Primăria Oradea
Spuneţi-vă părerea! Primăria Oradea organizează miercuri o dezbatere despre majorarea cu 7% a impozitelor din 2024 sursa: Primăria Oradea
Spuneţi-vă părerea! Primăria Oradea organizează miercuri o dezbatere despre majorarea cu 7% a impozitelor din 2024 sursa: Primăria Oradea
Spuneţi-vă părerea! Primăria Oradea organizează miercuri o dezbatere despre majorarea cu 7% a impozitelor din 2024 sursa: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană invită miercuri locuitorii orașului să îşi spună părerea cu privire la majorarea cu 7% a impozitelor din 2024.

"Toţi orădenii care au sugestii..."

Dezbaterea publică va avea loc pe data de 22 martie, de la ora 17, în Sala Mare a Primăriei în prezenţa reprezentanţilor Primăriei.

„De la ora 15:00, va avea loc o primă întâlnire cu mediul de afaceri local, iar două ore mai târziu, respectiv de la ora 17:00, sunt aşteptaţi în Sala Mare a Primăriei Oradea, aflată la etajul 1, toţi orădenii care au sugestii şi propuneri pe acest subiect şi vor să şi le exprime public", se menţionează într-un comunicat trimis luni de Primăria Oradea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul de Hotărâre de Consiliu Local privind fiscalitatea aferentă anului 2024 a fost prezentat public pe 14 martie de primarul Florin Birta şi de directorul economic al municipalităţii, Eduard Florea.

Propuneri în scris, până pe 7 aprilie

Orădenii care doresc să transmită propuneri în scris pe marginea proiectului o pot face prin email pe adresa primarie@oradea.ro, pe numărul de fax 0259.437.544, prin Poştă pe adresa Primăriei Oradea pe Piaţa Unirii 1 strada Primăriei 1 sau direct la Centrul de Informaţii cu Publicul de la parterul palatului administrativ.

„Termenul pentru transmiterea de propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectele supuse dezbaterii publice este de 7 aprilie 2023", se menţionează în comunicat.

Proiectul taxelor şi impozitelor aferente anului 2024 urmează să fie dezbătut de Consiliul Local Oradea în şedinţa din 27 aprilie, când va fi și supus votului. 

Impozite mai mari, bonificație mai mare 

Având în vedere că anul 2024 este un an electoral, conducerea municipalităţii orădene a evitat să majoreze impozitele orădenilor la nivelul maxim permis de lege.

Potrivit proiectului, fiscalitatea orădeană va creşte cu 7%, în condiţiile în care nivelul taxelor și impozitelor ar putea fi majorat legal cu 13,8%, rata inflației. În anii trecuți, municipalitatea orădeană a mărit impozitele cu rata inflației. 

(sursa: Primăria Oradea)

În schimb, conducerea municipalităţii şi-a propus majorarea bonificaţiei acordate orădenilor care îşi sting integral obligaţiile fiscale până la data de 31 martie, fără să se deplaseze la ghişeele de plată. "Acest proiect prevede ca anul viitor, persoanele fizice care îşi vor achita integral taxele şi impozitele online, până la 31 martie, să beneficieze de o bonificaţie de 10%, faţă de 8%, cum este în prezent", a transmis Primăria.

În paralel, spre deosebire de anul acesta, în 2024 bonificaţia acordată persoanelor juridice care îşi plătesc integral impozitele prin internet va fi de redusă de la 8% la 4%, la fel ca în cazul plăţii prin intermediul casieriei.

Această măsură va fi luată pentru a evita confuziile. Spre deosebire de persoanele fizice, firmele care îşi plătesc impozitele de la distanţă o fac prin ordin de plată, nu cu cardul, singura formă acceptată de plată online. Aceştia plătesc impozit cu bonificaţie, la un nivel mai mic decât datorează, fapt pentru care rămân cu restanţe.

(sursa: Primăria Oradea)

Faceţi-vă calculele!

În ceea ce priveşte sumele datorate de orădeni, reprezentanţii municipalităţii au făcut unele estimări.

Spre exemplu, pentru un apartament cu două camere din zona centrală a Oradiei (A), anul acesta impozitul este de 232 lei, redus la 213 lei dacă proprietarul plăteşte online până pe 31 martie. În 2024, pentru acelaşi apartament, impozitul va fi de 248 lei, adică mai mare cu 16 lei, diferenţă care scade la 10 lei dacă proprietarul va plăti online şi va beneficia de bonificaţia majorată la 10%.

La fel, pentru o casă din zona centrală, cu un teren de 522 mp, impozitul creşte de la 1.315 lei (în anul curent) la 1.407 lei pentru 2024, fiind cu 92 lei mai mare. Dacă va plăti online, până la 31 martie, proprietarul va achita de fapt 1.266 lei.

În ceea ce priveşte impozitul auto, impozitul pentru un Logan cu motor de 1,4 cc se va majora de la 87 de lei la 93 de lei, sumă care ar putea fi redusă la 83,7 lei, în cazul în care proprietarul va beneficia de bonificaţia online. Pentru maşinile cu cilindree mai mare, de 1,9 cc, impozitul va ajunge la 317 lei, ceea ce înseamnă o majorare cu 21 de lei faţă de anul în curs.

(sursa: Primăria Oradea)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Interesantă PROPAGANDA asta
Au lipsit de la multe subiecte, și se pare ca unul are mai multe conturi, cu diferite stilouri. 15-20 de lei în plus pe an e o nimica toată în comparație cu ce se realizează in Oradea. Bineînțeles nu toată lumea e asa bogata ca și KP sa se plângă de impozit de 5500 Ron. Foarte bogata propagandă asta interesant.
Postat 22 Martie 2023, 12:08 de Sandu2100
nelu pinonelu'
pinonele (cu p mic), bucura-te de libertatea de expresie cit mai poti.. in alt regim nu prindeai tu asa ceva, la ce creier de gaina neiesita din cotetz ai... dar aici poate comenta oricine.. chiar si tu! :)))))))) voteaza psd si iti va fi bine!
Postat 22 Martie 2023, 10:34 de TanarSiNelinistit
Sper sa simta mai ales idi*tii care au votat ciuma galbena!
Daca te pacalesti unul o data, sa-i fie rusine! Daca te pacaleste a doua oara, sa-ti fie rusine! Trebuie sa fii rau pr*st, si multi oradeni sunt, sa dai 2/3 din cl unor neica-nimeni comandati de o vinitura!
Postat 22 Martie 2023, 10:21 de pinonel
Oradea nu poate crește impozitele cu mai mult de 7% pentru că ar depăși pragurile maximale stabilite prin Codul Fiscal.
Nicio legătură cu rata inflației, pentru că în perioada 2010-2020, creșterile municipalității nu s-au referit a inflație ci la așa-zisele nevoi de dezvoltare. De fapt, Oradea a aplicat principiul dezvoltării doar de dragul dezvoltării, care este de drept modul de existență a celulei canceroase. Pentru asta a crescut impozitele și taxele peste nivelul aplicat în oricare dintre localitățile țării, spre satisfacția turnătorilor de betoane, fierar-betoniștilor și firmelor liberale de apartament ce căpușează lucrările de infrastructră și banii alocați acestora. Oradea are cele mai mari tarife, taxe și impozite din România, la unele capitole fiind de două sau chiar trei ori mai mari decât în capitală, sau în alte orașe cu adevărat vandabile ca venituri publice și private. Ceea ce a făcut Oradea în politica taxelor și impozitelor aplicate mai ales agenților economici care au investit în proprietățile lor, a fost greșeala care a dus până la depășirea limitelor admise prin Codul Fiscal. Iar asta, plus erorile făcute în raport de proprietățile imobiliare private, se va întoarce împotriva bugetului local pentru că urmează administrarea și întreținerea, ceea ce înseamnă foarte mari cheltuieli, respectiv blocarea unor investiții publice demarate deja. Ar peste toate, forța de muncă din construcții va fi grav afectată, urmând să constatăm curând un șomaj ridicat în acest sector care nu a fost capabil să se dezvolte în mod natural, prin creștere calitativă și nu doar cantitativă.
Postat 22 Martie 2023, 07:44 de KP
Teatru
Părerea noastră nu contează, nu a contat niciodată restul sunt "bărbi"
Postat 21 Martie 2023, 22:38 de Maikeltroll
Crestere negativa
"Potrivit proiectului, fiscalitatea orădeană va creşte cu 7%, în condiţiile în care nivelul taxelor și impozitelor ar putea fi majorat legal cu 13,8%, rata inflației". De fapt, primaria reduce impozitele cu 6.8%, pentru ca cresterea cu rata inflatiei nu se pune. Sa reduci impozitele acuma, cu atitea proiecte neterminate, va baga tot orasul in sevraj. Se pregatesc medicii pentru o noua criza medicala, pam,pam...
Postat 21 Martie 2023, 20:25 de excalibur
Păi ce facem mereu ne răzgândim?
Iată și au alt art. a Primăriei Oradea. Cuiele se bat cap în cap. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ce-bine-ca-vin-alegerile-in-2024-taxele-si-impozitele-din-oradea-vor-fi-mai-mici-decat-permite-legea-177434.html
Postat 21 Martie 2023, 19:34 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON